Amerika’nım BM temsilcisi Craft Cuma günü Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Donald Trump yönetiminin üst düzey yetkililerinin halâ nükleer anlaşmasının bir üyesi oldukları yönündeki mesnetsiz iddialarını tekrarlayarak, Washington yönetimi halâ silah ambargosu hakkında tetik mekanizmasını harekete geçirme hakkına sahip olduğunu iddia etti.
BM’nin güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesinde İran’a dayattığı silah ambargosu için belirlenen sürenin sonuna yaklaşıldığı bir sırada Amerikalı yetkililer bu sürenin uzatılması için yoğun çabalara başladığı gözleniyor.
Amerika yönetimi son günlerde BM güvenlik konseyinin bazı üyelerine bir kararname taslağı vererek İran’a dayatılan silah ambargosunun süresinin uzatılmasını istiyor. ancak bu taslağın onaylanması için BM güvenlik konseyinin 9 üyesinin olumlu oyu gerektiği gibi, Rusya veya Çin tarafından veto da edilmemesi gerekiyor.
Amerika iki yıl önce resmen ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesini hiçe sayarak Bercam nükleer anlaşmasından çekildi; ancak şimdi yeni bir hukuki yorum ortaya atarak halâ bu kararnamenin bir üyesi olduğunu ve bu çerçevede anlaşmada yer alan tetik mekanizmasını harekete geçirebileceğini iddia etmeye başladı.
BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesinde İran’a dayatılan silah ambargosu 18 Ekim 2020’de sona eriyor. (Ajanslar)