ABD, Türkiye sınırındaki her kente 5 gözlem noktası kuracak

Türkiye'nin tüm tepki ve itirazlarına rağmen YPG'yi destekleyen ABD'nin Suriye'nin Kuzeyinde DSG'nin elindeki yerlerde Türkiye sınırında kuracağı gözlem noktalarında YPG unsurlarının da görev alacağı bildiriliyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sen Ryan, Suriye sınırında kurulacak gözlem noktalarının amacının Suriye'den kaçıp Türkiye'ye girmeye çalışacak IŞİD militanlarını durdurmak olduğunu söyledi.

Albay Ryan, video konferans yöntemiyle ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak, Irak ve Suriye'de devam eden IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Albay Ryan, Türkiye ile ABD'nin Menbiç'te yürüttüğü ortak devriyelerin, terör örgütlerinin bu bölgeye girmesini engellediğini ve bölgenin iyileşmesine katkı sağladığını kaydetti.

ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğu sınırına gözlem noktaları kuracağını hatırlatan Ryan, şunları söyledi:

"ABD kuvvetleri, Orta Fırat Vadisi'nden kuzeye, Türkiye'ye kaçacak olan IŞİD militanlarının kaçış yollarını kapatmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusunda gözlem noktaları kuruyor. Bu gözlem noktaları aynı zamanda daha fazla şeffaflık ve Türkiye'nin IŞİD unsurlarından daha da iyi korunmasını sağlayacak".

"ABD'nin, bu gözlem noktaları konusunda SDG ismini kullanan YPG'ye danışıp danışmadığına" ilişkin sorusuna Ryan, "Hayır, bu operasyonlara ilişkin (ABD) Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon kurduk ve Türkiye'yi bilgilendirdik çünkü bunlar Türkiye sınırında olacak" yanıtını verdi.

Ryan, sınır bölgesinde kaç gözlem noktası kuracakları konusundaki soru üzerine, şu anda sadece bazı noktaları tespit ettiklerini, henüz herhangi bir gözlem noktası kurmadıklarını ifade etti.

 

'BU, SURİYE'NİN KUZEYDOĞU BÖLGESİNİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİKTİR'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gözlem noktaları konusundaki tepkisi hatırlatılarak bu gözlem noktalarıyla YPG'nin korunmasının da hedeflenip hedeflenmediğine ilişkin soruya ise Ryan, "Bu, Suriye'nin kuzeydoğu bölgesinin güvenliğini sağlamaya yöneliktir ve Türkiye'nin kaygılarını da dikkate alır. Dolayısıyla bu önemlidir. Onlar hem NATO ortağı hem de Koalisyon ortağıdır" cevabını verdi.

Albay Ryan, Türkiye'nin bu konuda onayının alınıp alınmadığına ilişkin soru üzerine "Türkiye bu konuda tamamen bilgilendirildi" ifadelerini kullandı.

'SDG'Yİ DAHA ÖNCE EĞİTTİK VE ORTA FIRAT VADİSİ'NDEKİ BAŞARILARI BUNU KANITLADI'

Albay Ryan, YPG'nin siyasi kolu PYD'nin, ABD ile İran'a karşı bir yıllık bir anlaşma yaptığı ve bu anlaşma kapsamında ABD'nin 30 bin kişiyi eğiteceğine ilişkin açıklamasını yalanlayarak, böyle bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Ryan, "SDG'yi daha önce eğittik ve Orta Fırat Vadisi'ndeki başarıları da bunu kanıtladı ancak şu anda herhangi bir fiziksel anlaşmayı takip etmiyoruz" diye konuştu.

ABD'nin, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) yönetiminde bulunan Türkiye sınırındaki her kente 5 gözlem noktası kurulacağı bildirilirken, YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, ABD'nin kuracağı gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte YPG'nin de görev alacağını söyledi.
DSG'nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yöneticisi Gelo İsa ise, ABD'nin kendilerini sadece karadan değil, havadan da koruyacaklarını söyledi.
 
Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'nin başını çektiği DSG kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Kobane'de 5, Tel Abyad'da 5 ve diğer her bir kentte 5 adet olmak üzere gözlem noktalarının Menbiç'ten Derik kenti sınırına kadar kurulacağı öğrenildi. Gözlem noktaları Türkiye sınırında yer alan Kobani, Tel Abyad, Resulayn, Kamışlı, Amude, Dırbesiye ve Derik kenti sınırları içerisinde kurulacak. Gözlem noktalarının dışında ABD askerleri de DSG militanlarıyla birlikte zırhlı araçlarla ortak devriye faaliyetlerinde bulunacak.
ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Suriye'nin kuzeyinde birkaç gözlem noktası kuracakları açıklamasını değerlendiren Rus uzman Nadein-Rayevski, ABD’nin açıkladığı gibi Türkiye’nin kaygılarını gidermeyi değil, Suriye’nin kuzeyindeki konumunu güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.
Amerikalıların, Türkiye'nin protestolarına rağmen, doğrudan etki yapamadıkları yerlerde Suriyeli Kürtleri kullandığını söyleyen Rus uzman, "Suriyeli Kürtlerle ilişkileri sürdürmek Amerikalıların işine yarıyor. Çünkü IŞİD'e karşı mücadelede karada başka güçleri yok. Suriyeli Kürtlerin ülkenin kuzeyindeki potansiyelini kullanmaya devam etmeye ilgi duyuyorlar. ABD, IŞİD'i tamamen yok etmek istemeyebilir aksine bu teröristleri, Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı saldırı gücü olarak kullanabilir. Bu anlamda ABD'nin YPG ile işbirliğini keserek Türkiye'nin politikasına yardımcı olacağı beklenmemeli" yorumunda bulundu.

Güncel Haberleri

Ortadoğu'yu Cehenneme Çevirmekle Tehdit Edenler Şimdi Cehennemi Yaşıyor!
Facebook'un kurucusundan "Covid-19 aşısı" itirafı: Biden "sansür" için baskı yaptı
Abdurrahman Dilipak: TRUMP'IN SURİYE VE İSRAİL PLANI
ABD'den son dakika skandal UCM kararı!
Roketsan mühendisinin babası: Oğlum intihar etmedi, öldürüldü