İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'de gözaltına alınan İran devlet televizyonunun sunucusu zenci kadın gazeteci Merziye Haşimi'nin mahkemedeki ifadesinin tamamlanmasına kadar gözaltında tutulmasını eleştirdi.
Zarif, paylaşımında, "ABD hükümeti, bir gazeteci ve büyükanne olan Merziye Haşimi'nin büyük jüri önünde ifadesini tamamlayana kadar hapsedilmesini nasıl bir kaçma riskinin gerektirdiğini açıklamalıdır" ifadesini kullandı.
Paylaşımının devamında ünlü zenci Amerikalı aktivist ve insan hakları savunucusu Martin Luther King'in öldürülmesine atıfta bulunan Zarif, "ABD, MLK suikastinden 50 yıl sonra dahi siyahi erkek ve kadınların vatandaşlık haklarını ihlal ediyor" ifadelerine yer verdi.
İran devlet televizyonuna bağlı yayın yapan İngilizce haber kanalı Press TV'nin sunucusu Amerikan asıllı zenci kadın gazeteci Merziye Haşimi, geçen hafta ailesini ziyaret için gittiği Missouri eyaletine bağlı St. Louis'de gözaltına alınmıştı.
Press TV, gazetecinin yakınlarına dayandırdığı haberinde, Haşimi'nin FBI tarafından Washington'daki gözaltı merkezine gönderildiğini duyurmuştu. Haberde, İranlı gazetecinin gözaltına alındığı sırada başörtüsünün zorla çıkarılmak istendiği ve gözaltı merkezinde helal gıdalardan mahrum bırakıldığı öne sürülmüştü.
Washington DC Bölge Mahkemesinin belgelerine göre, Haşimi, bir soruşturma kapsamında "maddi tanık" sıfatıyla gözaltına alındı.
Haşimi'nin hangi soruşturmayla ilgili gözaltına alındığı belirtilmezken mahkemedeki ifadesinin tamamlanmasından sonra serbest bırakılacağı ifade edilmişti.
ABD hukuk sisteminde herhangi bir adli sürecin sonucu için kritik bilgiye sahip olduğu varsayılan kişi "maddi tanık" olarak tanımlanıyor. Maddi tanıklar hakkında gözaltı kararı çıkarılabiliyor.
İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye Haşimi'yi "derhal ve koşulsuz bir şekilde" serbest bırakma çağrısı yapmıştı. İran Yargı Erki'ne bağlı İnsan Hakları Yüksek Konseyi de kadın gazetecinin serbest bırakılması için uluslararası insan hakları kuruluşlarına harekete geçme çağrısında bulunmuştu.
Geçen hafta Pazar günü haber kaynakları, İran’ın Press TV kanalının muhabiri ve sunucusu bayan Merziye Haşimi Amerika’ya yaptığı seyahati sırasında gözaltına alındığını ve oldukça uygunsuz koşulların altında tutulduğunu duyurdu.
Bu haberin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Press TV muhabirinin Amerika’da tutuklanmasını kınayarak haberi doğruladı. Sözcü Kasımi yaptığı açıklamada, bayan Haşimi’nin temel insan haklarından yararlanmasını ve derhal ve kayıtsız şartsız illegal tutuklanmasına son verilerek serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı.
Press TV muhabiri bayan Merziye Haşimi geçen hafta Pazar günü Amerika’nın Sait Luis havaalanında federal polis FBI tarafından tutuklanarak Washington’a götürüldü. Bayan Haşimi’nin yaptığı açıklamaya göre, bayan Haşimi 48 saat boyunca ailesini durumundan ve başına gelenlerden haberdar edemedi. Bayan Haşimi ailesine, hapishanede İslamî hicabı zorla engellendiğini ve ayrıca kendisine helal yiyecek verilmediğini anlattı. Yine haberlere göre bayan Haşimi şimdiye kadar iki kez avukatı ile birlikte Washington’da bir mahkemeye çıkarıldı. Bundan başka bayan Haşimi’nin ünvanı açıklanmayan bir yargı süreci ile bağlantılı olarak mahkemeye çıkarıldığı ve kendisine hiç bir suç yöneltilmediği belirtildi.
Öte yandan Reuters haber ajansı Cuma günü geçtiği kısa haberinde, Amerika adalet bakanlığının talebi üzerine mahkeme yargıcı bayan Haşimi’nin gözaltına alınmasının resmi gerekçesini açıkladığını, buna göre bayan Haşimi ünvanı açıklanmayan yargı sürecinde tanık olarak mahkemeye götürüldüğünü duyurdu.
Foxnews muhabiri Jack Gibson ise şöyle yazdı: Bayan Haşimi’nin ABD yasalarının ihlali ile ilgili olan dosya çerçevesinde yargıcın karşısında şahitlik yapması biter bitmez hemen serbest bırakılması bekleniyor.
Reuters muhabiri ise bir yetkiliden naklen, bayan Merziye Haşimi’nin tanıklık etmek üzere mahkemeye götürüldüğü dosya, Press TV kanalı ile ilgili olduğunu belirtti. Reuters, bayan Haşimi’ye Press TV’nin İran devleti için propaganda yapan bir kanal olup olmadığı sorulacağını, bu durumda ve “Amerika topraklarında yabancı devletlerin faaliyeti” kanununa göre ve “yabancı bir devletin elemanı” olarak resmen ABD adalet bakanlığında kayda alınması gerektiği kendisine bildirileceğini belirtti. Bu yasa 80 yıllık mazisi olan bir yasadır.
Gerçi Amerikalı yetkililer Associated Press haber ajansına Merziye Haşimi jüri heyeti karşısında şahadetinden hemen sonra serbest bırakılması beklendiğini açıkladı, ancak bayan Haşimi’nin büyük oğlu Cuma günü yaptığı açıklamada, bu konudan kuşku duyduklarını, mahkemenin annesinin şahitlik yapması için ne kadar süreceği bilinmediğini belirtti. Mahkemenin dışında annesinden bir haber almayı bekleyen bayan Haşimi’nin oğlu Hüseyin medyaya yaptığı açıklamada, mahkemenin bir an önce sona ermesini ve annesinin bugün yarın serbest bırakılmasını umduklarını vurguladı.
İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'nin sunucusu Merziye Haşimi’nin oğlu Hüseyin Haşimi, annesinin son durumuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
İran Radyo ve Televizyon Kurumuna bağlı Genç Gazeteciler Cemiyeti Haber Ajansı'na konuşan Hüseyin Haşimi, “ABD’de federal hükümet annemi çok tartışmalı bir yasa vasıtasıyla hapiste tutuyor. Bu çok nadir kullanılan bir yasadır. Söz konusu yasaya göre, zanlı en geç 16 gün gözaltında tutulabilir ve ardından onun hakkında yeniden karar verilmesi lazım. Annemin bu süreçten önce serbest bırakılmasını umuyoruz, fakat yeni suçlamalar gerekçesiyle hapiste tutulma ihtimali de var.” dedi.
Merziye Haşimi’nin dosyası hakkında bilgi veren oğul Hüseyin, “Yarın Çarşamba günü, annem üçüncü kez 23 üyeli jürinin karşısında çıkacak, ancak daha önce iki defa yaşandığı gibi bu sefer de jüri hergangi bir karar vermeyebilir. İnşaallah yarın annemin durumu netliğe kavuşur. Son bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Annesinin son günlerde hücre hapsinde tutulduğunu aktaran Hüseyin, şu anda Merziye Haşimi’nin hücre hapsinde olup olmadığı hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Merziye Haşimi’nin hapiste gazeteci ve jurnalist olarak bilindiğini kaydeden Hüseyin, “Annemin durumu uluslararası medyanın gündemine taşındığı için gardiyanların davranışları biraz iyileşti.” açıklamasında bulundu.
Son günlerde Press TV, Haşimi'nin ailesini ziyaret için gittiği Missouri eyaletine bağlı St. Louis'de "belirsiz suçlamalarla" gözaltına alındığını duyurmuştu.
Haberde, "Merziye Haşimi, pazar günü St. Louis Lambert Uluslararası Havaalanı'nda gözaltına alındı. Kendisine karşı hiçbir resmi suçlama yapılmamasına rağmen FBI tarafından Washington'daki bir gözaltı merkezine gönderildi." ifadelerine yer verilmişti.