Barack Obama, "ABD ve Batı dünyası, İslam'ı daha iyi tanımayı öğrenmelidir. ABD'deki Müslümanlar'ı sayarsak, ABD'nin dünyanın en büyük Müslüman ülkelerinden biri olduğu görülür" dedi. Peki ABD'de ne kadar müslüman var?
Bu sözlerden harekete geçen Turkishjournal.com Amerika'daki Müslüman ve cami sayısını araştırdı ve ilginç sonuçlara ulaştı.
Amerika'daki müslüman sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte Newsweek dergisinin 2008 yılındaki araştırmalarına göre 7 milyon ile 8 milyon arası. Bazı müslüman kaynaklarına göre ise, 12 milyon. Ancak politik güç kazanmak için rakamların abartıldığı ileri sürülerek bu rakama bazı otoriteler itiraz ediyor.. Buna karşılık müslümanlar, gerçek sayının daha fazla olabileceğini ancak 11 Eylül saldırılarından ve Amerikan televizyonlarının negatif yayınlarından dolayı tepki çekmemek için kendini gizleyen müslüman sayısınında daha da çok olduğu ileri sürülüyor.
ABD dışişleri bakanlığının resmi veb sitesine göre ise, Amerika'daki en hızlı yayınlan din İslam. Resmi rakamlara göre, yılda 33 bin kişi İslam'ı seçiyor.
''World Almanac'' ise, 1991 yılındaki raporunda, Amerika'daki müslüman sayısının 5,220,000 olduğunu belirtiyor. 1991 den bugüne geçen 18 yıl boyunca gelen göçmenleri, doğumları içlerinde Türkleri'nde bulunduğu organizasyonların çalışmalarıyla İslamiyeti seçen Amerikalıları da sayarsak 8 milyon rakamının gerçeği en fazla yansıtan bir rakam olduğu söyelebilir. Kuveyt'in nüfusunun 2,5 milyon olduğu gözönüne alındığında, Obama'nın Amerika'daki 8 milyon müslüman nüfus ile çok da haksız sayılmadığı görülüyor.
ABD'deki Müslümanlar 3 grupta toplanıyor:
1- Göçle gelenler
2- Amerikalı olup sonradan İslamı seçenler
3- Amerika'da müslüman ailede doğanlar
CAIR'in ABD'deki sunni camilere gelenler arasında yaptığı ankete göre, ABD'deki müslümanların etnik kökenleri ise şöyle sıralanıyor:
- %33 Güney Asya ( Pakistan-Hindistan)
- %30 Zenci
- %25 Arap
- %3.4 Afrika
- %2.1 Avrupa
- %1.2 Karayipler
- %1.1 Türk
- %0.7 İran
- %0.7 Beyaz Amerikalı
- %0.6 Hispanic Latino
ABD'ye gelen ilk müslümanın 1527'den sonraki dönemde görülüyor. Tarihçiler, Arizona ve New Mexico eyaletlerini İspanya krallığı için araştıran İspanyol gezgin Alvar Nunez Cabeza de Vaca'nın yanındaki Kuzey Afrikalı köle Estevanico of Azamor olduğu ileri sürülüyor.. Estevanico'nun daha sonra Kızılderililer tarafından esir alındığı daha sonra da kaçtığı belirtiliyor. 1539 yılında da Arizona ve New Mexico da İspanyollara rehberlik ediyor.
Tarih, İslamiyet'i ilk seçen Amerikalının ise, '1893 yılında dünya dinleri parlamentosunda İslamiyeti temsil eden tek kişi olarak' Alexander Russell Webb olduğunu yazıyor.
Harlem Rönesansı'ndan sonra 1960'larda Malcolm X ve Nation of İslam akımıyla zenciler arasında hızla yayıldığı görülen İslam'la ilgili en ilginç istatistiki bilginin, ABD'de halen mahkumların %17 -20 arası bir orandaki kişinin İslamiyeti seçmesi olarak dikkat çekiyor. Bilindiği üzere, Malcolm X de İslamla hapishanede tanışmış hapisten çıktıktan sonra da bir çok Afrika kökenli Amerikalının müslüman olmasında önemli bir rol oynamıştır.
Dünya boks şampiyonu Muhammed Ali, İslamiyeti seçen Amerikalılardan en çok bilinen müslüman figürlerdendir. Hollywood "Walk of fame" de ismi yıldız içine yazılan Muhammed Ali, isminin Los Angeles'daki Hollywood bulvarında diğerlerinin aksine yere monte edilmesine karşı cıkmış "Benim ismim peygamber ismi o yüzden O'nun isminin üzerine insanların basıp geçmesini kabul edemem" diyerek bugün Oscar ödüllerinin verildiği Kodak Tiyatrosu'nun kapısının girişinde sağ tarafta duvara asılmasına ancak razı olmuştur. İslami hassasiyetler gözönüne alınarak Muhammed Ali'nin yıldızı göbek hizasından yukarı gelecek şekilde duvara monte edilmiş... Muhammed Ali dışında, NBA'in efsane basketbolcusu Kerim Abdüllcabbar da müslüman sporculardan biri olarak biliniyor.
ABD'de İslamiyeti din olarak seçen iki kongre üyesi de bulunuyor; Keith Ellison ve Andre Carson.
Coğrafi Dağılım:
Harvard Pluralism Project tarafından hazırlanan bir haritada en çok müslüman yoğunluğunun Boston- Washington koridorunda olduğu gösterilmiştir. Özellikle ABD'nin başkenti Washinton DC cevresinde irili ufaklı 394 tane cami veya mescit olduğu görülürken, Michigan eyaletinin Dearborn şehrinin neredeyse tamamı müslüman olduğu dikkat çekiyor. Öte yandan kesin bir rakam olmamakla birlikte, Houston ve Güney Kaliforniya'da da çok sayıda müslüman olduğu biliniyor.
Gelir seviyesi ve eğitim:
Wall Street Journal gazetesi yazarları Bret Stephens ve Joseph Rago'nun 2005 yılında 1846 müslüman üzerinde yaptıkları ankete göre Müslümanların %59'unun eğitim düzeyinin Amerikan ortalamasından yüksek oldugu ve gelirlerinin yılda 75,000 dolar ve üzeri olduğunu kaydediyor. Ayrıca iş dünyasında da patron ve yönetici olarak çalıştıkları ifade ediliyor. Yazarlar aynı zamanda Amerikalı müslümanların hem müslüman hem Amerikalı olarak model olduklarını da belirtirtiyor.
Amerika'daki Müslüman Türkler
New York ve New Jersey'de yoğunluktadır. Özellikle Paterson'daki Main Street sağlı-sollu Türkçe isimli dükkanlar, restoranlar ve alış-veriş merkezleri ile doludur. Türk mağazası, lokanta veya dükkanı olmayan yerlerin de, diğer etnik yapıya sahip müslümanlara ait olduğu dikkat çekiyor. Bu cadde üzerinde bazı bankaların Türkçe servisi dahi olduğu biliniyor.
Türkler'in kurduğu camiler New York ve New Jersey çevresinde toplanırken, değişik grupların açtığı tek tük camiler olsa da 29 Cami ve eğitim Merkezi ile rekor Amerika Müslümanlar Birliği'ne ait.
Türkler tarafından 29 Mayıs 1980 de kurulan Amerika Müslümanlar Birliği'nin Brooklyn'deki Fatih Camii ABD'deki en büyük camilerden birisi olarak dikkat çekerken, birliğin çok yakın bir süre önce Ohio'da işlemez hale gelen bir kiliseyi de satın alarak camiye çevirdiği öğrenildi. Aynı zamanda Uluslararası New York JFK havaalanında 2 tane mescitin de Amerika Müslümanlar Birliği tarafından işletildiği, çok sayıda öğrenciye de, temel dini eğitimin yanısıra Kur'an-ı Kerim ve Fıkıh dersleri verildiği, özellikle de yaz kamplarına katılımın çok yüksek olduğu öğrenildi.
JFK havaalanı terminal 1 ve terminal 4 teki mescitlerinden sorumlu imam Ahmet Yücetürk, kendilerindeki bilgiye göre, ABD'deki cami ve müslüman sayısının 7-8 milyon arasında olduğunu söyledi. Yücetürk, Cami ve mecit sayısının ise toplam 5 bin civarında olduğu bunun 2 bin kadarının kendilerinin hizmette bulunduğu bölgelerde olduğunu ifade etti.
Öte yandan, Fethullah Gülen hareketinin de ABD'de cami yerine kültür merkezi açarak semazen gösterileri gibi bir dizi kültürel etkinlikler düzenleyerek, dinlerarası diyalog faaliyetleri dikkat çekiyor. Hareketin bu güne kadar sundukları eğitim ve kültür hizmetleri nedeniyle ABD'lilerin İslama olan ilgisini çektikleri görülüyor. Mevlana'yla ilgili faaliyetleri sonucunda ise, sadece Chicago'da bu faaliyetlerden etkilenerek 100 bin kişinin Mevlana (Rumi) ile ilgili araştırma yapmasına neden olduğu belirtiliyor.
Nüfusunun 7 ila 8 milyon arasında bir oranı müslüman olan ABD'nin İslam'a bakışına büyük etkisi olduğu tahmin edilen bir anket sonucu, ABD'lilerin yüzde 70'nin bir müslümanla tanışmadığı, yüzde 56'sının da İslam hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını ortaya koyuyor. Ülkenin bir çok İslam ülkesinden daha özgür bir şekilde türbanlıların devlet kurum ve kuruluşlarında rahatça çalışma imkanı vermesi açısından dikkat çekiyor. Bu hoşgörülü yapısı özellikle Türkiye'den birçok türbanlı öğrencinin de eğitim için ABD'yi seçmesine neden oluyor.
Etiketler: Müslüman ABD Obama nüfus İslam