ABD'den Ak Parti Uyarısı

AP'den gelen "AKP kapatılırsa müzakere-ler durur" açıklamasının ardından ABD'den de kapatma ile gili Anyasa Mahkemesi'ne "halkın iradesini dikkate al" uyarısı geldi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "ANAYASA MAHKEMESİ'NIN, KARAR VERİRKEN, HALKIN İRADESİNİ GÖZ ÖNÜNE ALMASINI BEKLİYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin, Ak Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin kararını verirken, halkın iradesini göz önüne almasını beklediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, kapatma davasına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Casey, "Türk makamlarının, bu konuyu sorumlu şekilde ele alabileceğine inanıyoruz. Türk demokrasisini güçlü şekilde destekliyoruz ve kesinlikle bu konuya bakan Türk mahkemelerinin (Anayasa Mahkemesi'nin), kararını verirken halkın iradesini göz önüne almasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

PÖTTERİNG AÇIK VE NET KONUŞTU: MÜZAKERELER BİTER

Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, "Lizbon Anlaşmasının İrlanda'da reddedilmesi Türkiye ile müzakereleri durdurmaz ama eğer AK Parti kapatılırsa ve Erdoğan yasaklanırsa bunu Türkiye yapabilir" dedi.

AB liderlerini biraraya getiren Brüksel zirvesinin resmi gündeminde Türkiye olmamasına rağmen, liderler Türkiye'yi ilgilendiren konularda sık sık açıklama yaptılar. Türkiye ile ilgili en önemli açıklamalardan birini Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering yaptı. Pöttering, "Lizbon Anlaşmasının İrlanda'da reddedilmesi Türkiye ile müzakereleri durdurmaz, ama eğer AK Parti kapatılırsa ve Erdoğan yasaklanırsa bunu Türkiye yapabilir. Türkiye şartları değiştirmediği müddetçe müzakereler sürecek" dedi.

Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'daki referandumda reddedilmesinin, AB genişlemesine muhtemel etkilerinin sorulması üzerine Pöttering, iki konunun birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, "Kimse, Türkiye ile müzakereleri durdurmayı düşünmüyor" dedi.

AP Başkanı Pöttering, Lizbon Anlaşması'nın yürürlüğe girmemesi halinde AP'nin "Hırvatistan dışında genişleme olmaz" görüşünü paylaştığını sözlerine ekledi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis ise, "Türkiye'de, ifade özgürlüğüyle ilgili yeni endişeler olduğunu" söyledi.

Davis, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinde yapılan değişikliklerin, "yeni umutlar" doğurduğunu, ancak "Bir yayıncı, bir şarkıcı ve çocuk korosuyla ilgili davalar açılmasının, bu umutlara gölge düşürdüğünü" belirtti.

"Türkiye'nin bir dostu olarak Türk yetkililerine, gerçek bir demokrasi için ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesinin gerekli olduğunu hatırlatmak isterim diyen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, bu hakkın, Türkiye'nin 1950 yılında Avrupa Konseyi'ne katılımından bu yana taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesiyle koruma altına alındığını kaydetti.

Fransa cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ise zirvede yaptığıkonuşmada, Lizbon anlaşması olmadan AB'nin genişlemeye devam edemeyeceğini söylerdi.

Sarkozy, Lizbon Anlaşması yürürlüğe girmediği takdirde AB'nin Nice Anlaşması ile yola devam etmesi gerektigini, "Nice Anlaşması ile de yeni üyelerin birliğe katılmasının mümkün olmadığını söyledi ve AB kurumlarının yeniden yapılanması gerektigini savundu.

Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso ise daha önce yaptığı bir açıklamada, AK Parti'nin kapatılmasının önemli sonuçları olacağını söylemişti.

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor