Amerika'nın ünlü gazetelerinden birinin verdiği habere göre, Gazze'ye uygulanan abluka sebebiyle Hamas ile İsrail arasında gitgide tırmanan gerginlik yeni bir yüzleşmeye doğru yol alıyor. İnsan hakları aktivistleri kesintisiz bir şekilde Gazze halkını destekliyor, İsrail'in bölgeye dayattığı kuşatmayı eleştiriyor ancak komşu Mısır'ın rolü görmezden geliniyor.
Amerikan Christian Science Monitor gazetesi, İslam dünyası halklarının büyük öfkesine rağmen Mısır'ın ablukayı güçlendirip, Gazze'yle sınırlarını neredeyse tamamen kapalı tutma nedenini sorguladı.
Araştırmacılara göre bu tercihin sebebi bölgesel rekabetler ve uluslar arası sözleşmeler. Mısır, Gazze'nin idaresini elinde tutan İsrail'in yükünü hafifletmek istemiyor. Diğer yandan Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın zayıflamasında Mısır'ın menfaati var. Ayrıca, her ne kadar Mısır reddetse de, Amerika baskısıyla ablukada rol oynuyor.
El-Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından İmad Cad'a göre, mesele Mısır'ın Hamas karşıtı olması. Cad şöyle devam ediyor:'Hamas, bölgede başka bir güç birliğinin mensubu. İhvan-ı Müslimin'in kollarından biri ve Mısır'ın Filistin meselesindeki etkisini azaltmak istiyor. Bu şartlarda Mısır'ın ablukayı sona erdirmek için dikkate alacağı hiçbir neden yok.'
Gazete, Gilad Shalit'in Hamas'ın eline esir düşmesi ve Hamas'ın Gazze yönetimini Fetih'in elinden almasından sonra İsrail'in ablukayı başlattığını hatırlattı. Bunu, Mısır'ın Refah sınır kapısını kapatması izledi. Gazze'ye tıbbi yardım taşıyan kamyonlar ve tedavi olmak için Gazze'nin dışına çıkan bazı Filistinliler dışında kimsenin sınırdan geçmesine izin verilmiyordu.
Mısır Dışişleri Sözcüsü Husam Zeki, ülkesinin geçtiğimiz yıl Gazze'ye 7000 tondan fazla tıbbi yardımın geçmesine, 75 binden fazla Filistinlinin Gazze'den çıkmasına izin verdiğini söyleyerek, sınırın 'kapalı' olduğunu itiraf etmeyi reddetti.
Gazetede, abluka sebebiyle Gazze'de ihtiyaç malzemelerinin azaldığı, geçen yılki İsrail saldırısından sonra şehri yeniden inşa etmek için gerekli olan inşaat malzemesine ulaşmanın neredeyse imkansız olduğu, şu anda kullanılan malzemelerin çoğunun Mısır sınırındaki tünellerden kaçırıldığı belirtiliyor.
Mısır'ın sınırı kapatmadaki gerekçesi ise gazetede şöyle belirtiliyor: Mısır Gazze'yi İsrail işgali altında görmektedir ve İsrail sorumluluk üstlenmelidir. Uluslar arası hukuka göre, Gazze halkının zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olan Mısır değil, İsrail'dir. Sınırdan ticaret eşyalarının geçmesi, ablukayı sona erdirme yönünde İsrail'in üzerindeki baskıyı azaltacaktır.
Ancak Mısır yine Hamas'ı suçluyor ve Gazze'deki yönetimi illegal olarak değerlendiriyor.
Filistin Yönetimi ve uluslar arası gözlemcilerin yokluğunda sınırı normal geçişlere açamayacağını söyleyerek, Hamas'ın kontrolü ele geçirmesinden önce, sınırın ticari eşya geçişi için değil, yaya geçişi için kullanıldığını belirtiyor.
Gazete, Husam Zeki'nin ' Mısır gözetiminde aylar süren görüşmelere rağmen, Gazze'nin Ramallah yönetimine dönmesini öngören uzlaşma anlaşmasına imza atmayan Hamas, sınırın kapalı kalmasından aynı şekilde sorumludur' sözlerine yer verdi.
Kahire Amerikan Üniversitesi, Siyasal Bilimler Profesörü Mustafa Kamil es-Seyyid ise şöyle düşünüyor: 'Her ne kadar İsrail uluslar arası kanunu çiğniyor ve yargılanmayı hak ediyorsa da, Hamas da sütten çıkmış ak kaşık değil. Ama bütün bu gerçekler, Mısır'ı, sınırı aracılığıyla Gazze'nin acılarını hafifletme mesuliyetinden muaf kılmaz. İsrail uluslar arası hukuku ihlal ediyorsa, Mısır Hükümetinin Filistinlilerin asli ihtiyaçlarını karşılaması meşruluk kazanır.'
Gazete, bir çoklarına göre, Hamas'a duyduğu düşmanlığın Mısır'ın bu tutumundaki asıl sebep olduğunu söylüyor. Hamas, Mısır'daki muhalif İhvan cemaatinden neş'et etmiş. Bir sebebi İslam cemaatini güçsüz düşürmek olan ablukayı, aynı zamanda Fetih ile uzlaşma metnini imzalaması için Hamas'a karşı kullanabileceği bir koz olarak görüyor. Mısır, Gazze sınırında, yerin altında, tünellerdeki hareketi sona erdirecek çelikten bir duvar yapma kararıyla Hamas'a uyguladığı baskıyı artırdı.
Gazetede, son yıllarda gözden düşen, bir zamanların bölge lideri Mısır'ın, Filistin anlaşmasında arabuluculuk yaparak eski nüfuzunu kazanmaya çalıştığına işaret edildi.
Ancak Husam Zeki'ye göre sınır kapılarının açılmamasının başka bir nedeni var: Dediğine göre, sınırın açılması, yani Gazze'nin Mısır'a bel bağlaması, Filistin Devleti hayalini sonsuza kadar yok eder. Mustafa Kamil ise bu görüşü 'saçma' buluyor. 'Ticari eşyaların Gazze'ye geçmesine izin vermek, Mısır'ı Gazze'den sorumlu kılmayacaktır' diyor ve ekliyor: Gazze halkının ihtiyaçları karşılandığında, Hamas'ın bağımsız bir devlet talebinden vazgeçeceği noktasında ciddi şüphelerim var.'
Sınırı kapalı tutmak için Mısır'ın fazlasıyla nedeni olmasına rağmen, birçokları son kararın nispeten Amerikan baskılarının sonucu olduğu görüşünde. Nitekim Hamas'ın bölgedeki etkisini zayıflatmayı arzu eden Amerika, Mısır'a yıllık 2 milyar dolar yardımda bulunuyor. Husam Zeki ise bu görüşü reddediyor.
Kahire Amerikan Büyükelçiliğindeki bir sorumlu, gazeteye yaptığı açıklamada, 'Hamas, uluslar arası topluluğun, imarın siyasi sürecin bir parçası olması şartını reddederek, Gazze'nin yeniden imarının önünü kesmiştir' dedi.
Gazeteye göre, ablukanın gerçek sebebi Hamas'ın rolünü zayıflatmak ve Filistin uzlaşmasını teşvik etmek ise bunun istenmeyen sonuçları olabilir. Çünkü Gazze'de popülaritesi düşen Hamas'ın, uzlaşmayı imzalamaya meyli daha az olacak, bu da seçimlere yeşil ışık yakacaktır.
Uluslar arası Care Organizasyonu'nun Gazze ve Batı Şeria sorumlusu Martha Myers'e göre, Hamas'ın aleyhine azalan destek, Fetih'in lehine artmak zorunda değil. Bu, bazı Filistinlileri daha 'radikal' olmaya itebilir. Myers şöyle ekliyor: 'Hamas'a destek gitgide artıyor. Ama diğer yandan, Hamas'a karşı, yeterince radikal olmadığı düşüncesiyle gitgide artan yaman bir direniş de var. '
isra haber