Al Monitor'den Jack Detsch'in haberine göre Kongre'ye gönderilen bir notta yardımın “ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için önemli” olduğuna vurgu yapıldı. Yardım, Süveyş Kanalı, Sina çölün, Libya ve Sudan sınırlarında "terörle mücadele" için kullanılacak.
Fakat bu miktarda bir yardım için insan hakları koşullarının sağlanmış olması gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu koşulları görmezden geldi.
Mevcut durumda Mısır'da sivil özgürlükler üzerindeki katı sınırlamalar ABD yönetimi ile olan ilişkiyi etkilemiyor
Sisi'nin Nisan ayında Beyaz Saray'da Trump ile görüşmesinin ardından, yalnızca birkaç hafta sonra, destekçileri darbeci cumhurbaşkanının, görev süresini 2030'a kadar uzattı.
Geçtiğimiz ay Fransa'daki G-7 zirvesinde toplantıya başlamadan önce Sisi ile birlikte gazetecilere konuşan Trump, onun için "arkadaşım" dedi.
Beyaz Saray'ın dışında Mısır, Capitol Hill'de yükselen bir eleştiri dalgasıyla karşı karşıya kaldı.
Meclis milletvekilleri, Mısır'ın yardımlarını her yıl 1 milyar dolarla sınırlama konusunu tartışıyor.
Fakat ABD, Mısır'ın İsrail ile olan yakın ilişkisi sebebiyle ülkeye yardımları kesmek istemiyor.
Savunma Bakanı Mark Esper, geçen ay Pentagon'daki bir toplantıda Mısırlı mevkidaşını Sina Çölü'nde mücadeleye devam etmeye çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır'ın sicilindeki iyileşme gördüğü tek alan 'Kuzey Kore.' Çarşamba günü yayınlanan BM Uzmanlar Paneli raporu, Kuzey Kore'nin çift kullanımlı füze teknolojisi için bir tedarik zinciri oluşturmak üzere İran'a, Suriye'ye ve Mısır'a teknisyen gönderdiğini tespit etti.
ABD'nin gönderdiği yardımların bu noktalarda bullanılacağı belirtilirken, akıllara Mısır'ın aldığı pozisyonlar geldi. Mısır, BAE ile brilikte Libya'da Halife Hafter'i, Sudan'da ise askeri darbe yapanları destekliyor. Kahire yönetimi, Sina çölünde ise uzun zamandır IŞİD ile mücadele verdiğini belirtiyor. Fakat son zamanlarda çöldeki bedevileri hedef aldığı belirtiliyor.
Kaynak: Time Türk