Biden, Rusya'nın mevcut ekonomik durumunun, azalan nüfusunun, en fazla 15 yıl yaşaması muhtemel bankacılık sektörünün ve dünyadaki değişimi yakalayamamasının, Moskova'yı batı ile ilişkiye zorladığını söyledi. Biden, buna eski Sovyet ülkeleri üzerindeki nüfuz mücadelesi ve nükleer kapasitede indirim konuları gibi ulusal güvenlik konularının da dahil olduğunu belirtti. Biden'a göre, Moskova zor kararların arifesinde.
ABD SABIRLI OLMALI
Coğrafya açısından İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya daha yakın olduğu için ABD ile bu konuda işbirliği yapması gerektiğini kaydeden Biden, ilginç benzetmede bulundu: "Putin'in Moskova'da oturup, 'Yüce İsa, İran'ın nükleer silahı var, ilk sırada kim? Moskova, Washington değil' dediğini görebiliyorum." ABD eski başkanları Bill Clinton ve George W. Bush dönemlerinden farklı olarak, yeni başkan Barack Obama'nın ikili ilişkilerde yeni sayfa açma girişiminin başarı şansının yüksek olduğuna değinen Biden, Rusya'nın ekonomik ve jeopolitik sıkıntılarına rağmen, kısa dönemde zorlu politikalarının da devam edeceğini söyledi.
Rus liderlerin küresel anlamda rollerinin giderek azaldığını anlamaya başladıklarını savunan ABD Başkan yardımcısı, "ABD sabırlı olması gerekiyor. Gider ve şöyle derseniz bu işlemez: 'Hey adamım, bize ihtiyacın var. Elinde ne var ne yoksa getir, borçlarını öde.' Bir kişi veya ülkeyi, itibarını yitirdiği sırada utandırmak akıllıca değil. Babam bunu başka bir şekilde söylerdi: 'Adamın tek çıkış yolu senin üzerinden geçmekse, asla köşeye sıkıştırma' " önerisinde bulundu.
ESKİ SOVYET ÜLKELERİ MOSKOVA'DAN BAĞIMSIZ POLİTİKALAR İZLİYOR
Yıkılan bir imparatorlukla anlaşma yapmanın zorluğuna değinen Biden, şu şekilde konuştu: "Rusya 40 yıl ya da daha öncesine göre çok farklı bir noktada. Soğuk Savaş yıllarına göre çok daha az olsa da yine de dünyanın iki nükleer gücünden biri. Birden bire, 'Hey adamım, komşularını tehdit etmeni istemiyoruz.' diyemezsiniz. Rusya'nın iç sorunları, zaten yakın komşuları üzerindeki nüfuzunu etkiliyor. Eski Sovyet ülkeleri artık, Moskova'dan daha bağımsız. Rusya binlerce askerini Gürcistan'ın kuzey bölgesinde tutmaya devam ediyor. Son üç yılda iki kez Ukrayna doğalgaz boru hattını kesti. Tüm bu güç gösterilerine rağmen, Rusya'nın yakın müttefiki Belarus'dan bile karşı koyma işaretleri geliyor."
MOSKOVA'NIN POLİTİKALARI NABUCCO'YU TETİKLEDİ
ABD Başkan Yardımcısı, Moskova'nın enerji kaynaklarını eski Sovyet ülkeleri üzerinde güçlü bir silah olarak kullanma girişiminin de geri teptiğini kaydederek, "Rusya'nın Ukrayna ile giriştiği enerji savaşı, sonuçta Rusya'nın by-pass edilmesini öngören Türkiye üzerinden geçecek Nabucco doğalgaz boru hattını reel hale getirdi. Burada politikalar bir ülkeyi, bir kıtayı doğalgaz konusunda şantaj yapma meyilli gerçekleşti. Kimsenin olmasını beklemediği anlaşma, şimdi gerçekleşti." dedi.
Ajanslar