AB'de Kapatma Davası Kaygısı

AB Komisyonu Başkanı Manuel Barroso, Türkiye’de AK Parti hakkında açılan kapatma davasını eleştirdi.

Laikliğin bir dinmiş gibi empoze edilemeyeceğini kaydeden Barroso, ortak sorumlulukların gözden geçirileceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ''Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik'' dedi.

10-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Barroso, Türkiye'yi daha önce hem resmi, hem kişisel ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'nin tarihine ve kültürüne saygı duyduğunu'' vurguladı.

''Şunu açıklıklıkla belirteyim. Türkiye'ye ders vermeye gitmiyorum'' diyen Barroso, temaslarında müzakere süreciyle ilgili, ''ortak sorumlulukları'' gözden geçirerek, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin tarihinin en iyi düzeyine taşınması için AB Komisyonu'nun desteğini ileteceğini aktardı.

Reformlara çağrı

Barroso, Slovenya dönem başkanlığı süresinde 2 fasılda daha müzakerelerin açılacağını bildirerek, Türkiye'den özellikle ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kültürel haklar, siyasi partiler ve ordu üzerinde sivil kontrol alanlarında reformların kararlılıkla sürdürülmesini beklediklerini ifade etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması istemiyle açılan davanın hatırlatılması üzerine ''Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde (Anayasa Mahkemesi tarafından) karar verilmesini umuyoruz'' diyen Barroso, AB prensipleri ve Venedik Komisyonu kriterlerine saygı beklediklerini vurguladı.

Barroso, ''Biz, Türkiye'nin iç tartışmasına müdahil olmak istemiyoruz. Amacımız, tüm Türkiye ile çalışmak. Burada demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet söz konusu. Adının a,b ya da c olması farketmiyor. Bir partiyi diğerine karşı desteklemiyoruz. Hükümeti, AB seçmiyor. Türk halkı seçiyor. Biz, reformları ve Türk halkını destekliyoruz'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor

Herhangi bir AB üyesinde iktidar partisine karşı kapatma davası açılması durumunda da aynı tepkiyi göstereceklerini belirten Barroso, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine verecekleri tepki konusunda şimdiden birşey söyleyemeyeceğini aktardı.

Barroso, ''Bu yaşadığımzı normal bir süreç değil. Ben, Türk hukuku uzmanı değilim. Yaşananların hukuka uygunluğunu tartışmıyorum. AB bakış açısını, prensiplerini ve kriterlerini anlatıyorum'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi ilerlemesinin AB'nin çıkarına olduğunu dile getiren Barroso, laiklikle ilgili endişeler konusunda şunları kaydetti: ''Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması önemli. Teokrasiye karşıyız. Devletin değil ama halkın dini olacaktır. Bireyler ateist de olabilir. Burada bireyin haklarına saygı gösterilmesi önemli. Herkesin inancına saygı gösterilecek. Laiklik bir dinmiş gibi insanlara empoze edilemez. Laiklik, dinin yerini alamaz.''

”Türkiye’nin üyeliği zor bir konu”

Hükümetin, AB yolunda samimi olup olmadığının sorulması üzerine Barroso, ''Bunun bir testi yok. Bu benim kapasitemi aşar. Türkiye (AB sürecinde) ilerliyor. Daha hızlı olabilir miydi? Evet olabilirdi. Örneğin 301'inci maddenin AB'ye uyumlu olmadığını söylüyoruz. Bu değiştirilebilir'' şeklinde konuştu.

Türkiye'ye şimdiden üyelik tarihi vermenin mümkün olmadığını belirten Barroso, ''Son gelişmeler gösterdi ki, bu (Türkiye'nin üyeliği) zor bir konu'' dedi.

Türkiye'nin üyeliğinin hem kendi, hem AB'nin çıkarına olduğu konusunda iki tarafın birbirini ikna etmesi gerektiğini anlatan Barroso, AB üyeliğiyle Türkiye'nin aynen Almanya, Fransa ve İngiltere örnekleri gibi dünyadaki etkisinin artacağını, aynı şekilde Türkiye'li bir AB'nin siyasi ve ekonomik açıdan daha da güçleneceğini ifade etti.

Solana: Kapatma ilişkilere darbe vurur

AB'nin Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasının Türkiye'nin AB ile ilişkilerine darbe vuracağını söyledi.

Solana, Avrupa Parlamentosundaki bir komitenin oturumunda yaptığı konuşmada, ''Türkiye'de yüksek mahkemenin makul davranacağı umudunda olduğunu'' belirterek, ''Çünkü kapatma, Türkiye'nin Avrupa'da bizimle ilişkilerine bir darbe olur'' diye konuştu.

AB Yüksek Temsilcisi, sözlerinin devamında, ''sonuçların çok kötü olacağını'' söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

Solana, daha sonra gazetecilerin soruları üzerine, demokrasilerde parti kapatmanın ''normal bir şey olmadığını'' ifade etti.

DEUTSCHE WELLE

Avrupa Haberleri

Siyonistler Hollanda'dan Kovuldu!
Hollanda'da Filistin bayrağına saldıran İsrailliler tekme tokat dövüldü
İspanya'dan İşgalci İsrail'e Şok
NATO-Rusya savaşına doğru! Meşru hedef ilan etti!
İşgal destekçisi McDonalds hisselerine "bakteri" darbesi!