Yaklaşık 1 milyon Müslüman'ın yaşadığını tahmin edilen New York kentinde, devlet okullarında Ramazan ve Kurban bayramlarının resmi tatil edilmesi kararı, ABD'deki Müslüman toplum liderlerinin geleceğe daha olumlu bakmasına neden oldu.
Müslümanların dini bayramlarının New York'taki okul takvimine tatil olarak girmesi, 11 Eylül sonrasında cami ve mescitlerin izlenmesi gibi bir çok yurttaşlık hakkının çiğnenmesine varan olumsuz uygulamalara maruz kalan ABD'deki Müslüman toplumunda son 14 yıla yakın bir zamandaki en olumlu gelişmelerden biri olarak memnuniyetle karşılandı.
Müslüman toplum liderleri, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun İslam dininin kutsal günleri olan Ramazan ve Kurban bayramlarının tatil olacağı şeklindeki kararını değerlendirdi.
Müslüman Toplum Ağı Müdürü Christina Tasca, "Müslüman Okul Tatilleri Koalisyonu'nun kurucu üyesi olarak Ramazan ve Kurban bayramlarının devlet okul takviminde resmi tatil olarak kabul edilmesinden çok memnun olduklarını bildirdi.
İki bayramın resmi tatil olmasıyla Müslüman öğrencilerin bayramlara katılmak ve eğitim arasında haksız seçim yapmak zorunda kalmayacaklarını ifade eden Tasca, kararın Müslüman toplumunun New York kentinin değerli parçası olduğunu gösteren güçlü bir mesaj verdiğini söyledi. Tasca, ayrıca kararın çeşitlilik, hoşgörü, kapsayıcılık ve gençliğe saygı değerlerini beslemek açısından da bir fırsat sağladığını ifade etti.
Arap Amerikan Birliği New York Direktörü Linda Sasour ise "Toplumumuzun Müslümanların dini tatillerinin ABD'nin en geniş devlet okulu sistemine sahip New York kentinde resmi tatil olarak kabul edilmesindeki çabasından gurur duyuyoruz" dedi. Sasour, bunun ABD'nin diğer eyaletlerine de uygulanabileceğini belirtti.
Sasour, New York'taki kampanyanın Müslüman toplulukların organize olup birlikte hareket ettiğinde güçlü olduğunu ve siyaseti etkileyeceğine dair işaret olduğunu kaydetti.
Amerika Müslümanlar Birliği'nden imam Ahmet Yücetürk de New York belediyesinin kararının ABD gibi anayasasının 1. maddesinde din özürlüğü olan bir ülkeye yakıştığını ifade ederek, ismindeki "Birleşik" ifadesine de tam uygun olduğunu kaydetti. Yücetürk, "Karar bölgemizdeki tüm Müslümanları çok sevindirdi. Ancak geç alınmış bir karar oldu" dedi.
"Dünyanın başkenti" diye anılan New York kentinin bunu yapmış olmasının çok önemli olduğunu belirten Yücetürk, "inşallah diğer bölgeler ve eyaletlerde de kabul edilmesine örnek teşkil eder" temennisinde bulundu.
Dini bayramların ABD genelinde tatil olması
Müslüman Okul Tatilleri Koalisyonu İcra Komitesi'nden Hesham El-Meligy, Belediye Başkanı Blasio'nun Ramazan ve Kurban bayramlarını tatil yaparak sözünü yerine getirmesinden dolayı müteşekkir ve sevinçli olduklarını ifade ederken, New York kentinin tüm dünyaya tanıma, kapsama ve saygı içeren güçlü bir mesaj gönderdiğini kaydetti.
"Sadece Müslümanlara değil herkese daha iyi bir kent ve toplum için çalışmaya devam edeceğiz" diyen El-Meligy, "ABD'deki diğer bölgelerin ve tüm dünyanın New York kentini örnek alacağını ve herkese hak ettiği çerçevede onurlu ve saygılı davranacaklarını umuyoruz" ifadesini kullandı.
Geçen yıl Müslümanların dini bayramlarının bütün ABD okullarında tatil günü ilan edilmesi amacıyla Beyaz Saray’ın internet sitesinde dilekçe oylaması, imzaların 100 bin barajını aşamaması nedeniyle başarıya ulaşamamıştı.
Müslüman liderlerin Ramazan ve Kurban bayramlarının tatil olması için büyük mücadele verdiği ve Blasio'nun Müslümanları sevindiren karara imza attığı New York kenti dışında, Connecticut'un Waterbury, Michigan'ın Dearborn, Massachusetts'in Cambridge ve Vermont'un Burlington şehirleri ile New Jersey'nin bazı bölgelerindeki uygulamaya göre Müslüman öğrenciler dini bayramlarında resmi tatil yapıyor.
"Blasio'nun sözünü yerine getirmesi sevindirici gelişme"
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) İletişim Direktörü İbrahim Hooper, uygulamayı belediye başkanlığı seçimi kampanyası sırasında Blasio'nun vadettiğini hatırlatarak, "Başkanın sözünü yerine getirmesi sevindirici bir gelişme" dedi.
Hoopper, resmi tatilin ülkenin geri kalanındaki şehirlerde de hayata geçirilmesini umduğunu belirterek, bu konudaki sürecin yavaş işlediğini söyledi. Hooper, "Ancak maalesef bu karar yerel olarak alındı. Ne eyalet ne de ulusal çerçevede alınmış bir karar söz konusu. Bu çok yavaş ilerleyen bir süreç" şeklinde konuştu.
ABD'de bu uygulamayı yapan başka bölgelerin de bulunduğunu hatırlatan Hooper, "Bazı bölgeler Müslüman öğrencilere bayram günlerinde izin verme yolunu seçiyor, diğerleri de çeşitli uygulamalarda bulunuyor. Birçok şehirde Müslüman liderler benzer haklar elde etmek için çalışıyor" dedi.
New York'ta Hristiyan ve Yahudi öğrencilerin dini bayramlarında okulların resmi tatil olmasına rağmen Müslümanların dini bayramlarının resmi tatil olmasını eski belediye başkanı Michael R. Bloomberg onaylamazken, yeni başkan Blasio bu adaletsizliği gideren belediye başkanı oldu.
New York'taki Columbia Üniversitesi'nin bir araştırmasında, devlet okullarındaki Müslüman ilköğretim öğrencilerinin oranının yüzde 10 olduğu belirtilirken, Müslüman öğrencilerin yüzde 95'i devlet okullarında eğitim görüyor.
(AA)