Amerika hükümeti siyonist rejimin en önemli ve en büyük destekçisi fakat başkan Donald Trump’ın göreve başlaması ardından bu destek önemli oranda arttı.
Trump hükümeti ırkçı Yüzyılın Anlaşması çerçevesinde korsan rejime kapsamlı ve çok yönlü desteklerini de yoğunlaştırdı öyle ki Filistin coğrafyasını bile değiştirmeye çalışıyor.
Irkçı Yüzyılın Anlaşması komplosu Filistin özerk teşkilatının Amerika ile ilişkilerini kesmesine ilaveten Filistinli çeşitli grupların da Washington’a olan husumetlerinin artmasına sebep oldu.
Filistinliler ve Amerika arasındaki mesafe ve çatlağın artması ardından, Amerika bazı arabulucular vasıtası ile Gazze’ye mali yardımlar ve küresel yatırım vaatlerinde bulundu. Fakat bu öneri Hamas tarafından şiddetle reddedildi zira Hamas Washington yönetimin bu gibi önerilerindeki hedefin Yüzyılın Anlaşması’nı gerçekleştirme için, sırf Filistinliler arasında tefrika ve ayırım oluşturmak olduğunun çok iyi farkındadır.
Amerika ilk kez resmi bir şekilde Hamas ile direkt görüşme talebinde bulundu, böylece Gazze’nin onarılması, liman ve havaalanı inşaatı için milyarlarca dolar yatırım önerisinde bulundu. Bu müzakere önerisi, Filistin Kurtuluş Örgütü-FKÖ yürütme genel sekreteri Saib Arikat’ın belirttiğine göre şimdiye kadar Amerika yönetimi ve Filistin özerk teşkilatı arasında, sonuncusu Mayıs 2017’de olmak üzere toplam 37 kez direkt görüşme gerçekleşmiştir. Mevcut durumun da gösterdiği gibi tüm bu görüşmeler başarısız olmuştur.
Amerika yönetimi ve Washington Hamas ile direkt görüşme talebinde bulunduğu bir ortamda Amerika’nın BM temsilcisi Kelly Craft 21 Temmuz gününde suçlamalarda bulunarak Hamas’ın terörist olduğunu, bu hareketin Gazze sakinlerinin kötü hayat şartlarından sorumlu olduğunu iddia etti.
Gasıp rejim İsrail 2006 yılından itibaren Gazze şeridini sıkı ve çok yönlü ambargo uygulayarak inşaat malzemeleri, sağlık malzemeleri, gıda ve erzakın bölgeye girişini engellediği bir ortamda Amerika Hamas’ın bu durumdan sorumlu olduğunu iddia ederek suçlamalarda bulunuyor. Gazze’ye uygulanan ve adeta savaş suçu sayılan bu kuşatma nedeni ile Gazze şeridi insani facia yaşıyor.
Gazze kuşatması ile mücadele halk komitesi Başkanı Cemal Hızri Gazze şeridinde en az 250 bin kişinin işsiz olduğuna işaetle, Gazze durumunun çok zor ve kötü olduğuna işaretle, kuşatmanın en çok bölge ekonomisini etkilediğini söyledi.
Hızri’nin açıklamasına göre Gazze’de kuşatma nedeni ile fabrikaların üretim oranı düştü, ihracat ve ithalat mevcut engeller nedeni ile %20 oranında geriledi. Bu arada 15 seneden beri uygulanan kuşatma ise halkın yüzde 85’inden fazlası yoksulluk çizginin altında yaşıyor.
Amerika’nın Hamas ile ilgili iddiası, direniş hareketine baskı uygulamanın yanısıra siyonist rejimi, işlediği cinayetlerden aklama ve çehresini güzel göstermeye çalışma hedefini de taşıyor.
Hamas sözcüsü Hazım Kasım da Amerika’nın BM temsilcisi Kelly Craft’ın iddialarına tepki olarak Amerika’nın işgalci rejim israil’in Filistin halkına yönelik işlediği çirkin ve siyah yüzünü güzelleştirmeye yönelik çabaları olduğunu söyledi. Kasım Craft’ın açıklamalarını, Gazze şeridine zalimane kuşatma cinayetinden siyonist rejimin beraat ettirme sözleri olduğunu ifade etti.
Amerika’nın Hamas ve Filistinlilere yönelik davranış modeli, işgalci rejimi savunma bağlamında “siyasi kabadayılık” ve “gerçekleri ters gösterme”nin en bariz örnekleridir. (Ajanslar)