ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Rood, Washington'ın füze kalkanı projesinin bazı unsurlarını Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirme planıyla ilgili Moskova'nın kaygılarını gidermeye yönelik temaslar çerçevesinde Rus diplomatlarla Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de biraraya geldi.
Rood, düzenlediği basın toplantısında, İran'ın balistik füze kapasitesinin tehdit boyutunda olduğunu ileri sürerek, silah taşıma kapasitesi konvansiyonel, nükleer, kimyasal ya da biyolojik ne olursa olsun füze kapasitesinin ilerleyişinden kaygı duyduklarını söyledi.
ABD'nin, füze tehdidinin genişlediğini, büyümeyi sürdürdüğünü düşündüğünü ifade eden Rood, Kuzey Kore ve İran gibi haklarında kaygı duydukları ülkelerin elinde daha çok ve daha gelişmiş füzeler olduğunu savundu. Rood ayrıca Rus yetkililerle görüşmelerini ''uygun bir yer'' olması nedeniyle Macaristan'da yaptıklarını söyledi. NATO üyesi olan Macaristan'ın hem Rusya, hem de ABD ile iyi ilişkileri bulunuyor.
Rood, Rus yetkililerle görüşmelerinde bir sonuç alınıp alınmadığını belirtmezken, basın toplantısında Rus heyeti de bir açıklama yapmadı. ABD, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebileceğini söylediği füze saldırılarına karşı geliştirdiğini açıkladığı füze kalkanı projesi kapsamında, Polonya'ya 10 avcı füze konuşlandırmayı, Çek Cumhuriyeti'nde de 1 radar üssü kurmayı planlıyor.
Washington, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı unsurlarının, Avrupa'nın çoğunu İran'dan gelebilecek füze saldırısından koruyacağını savunuyor.
Rusya ise baştan beri tepki gösterdiği ABD'nin füze kalkanı planını Avrupa'ya genişletme girişimlerini kendi güvenliği için de bir tehdit olarak görüyor. ABD'nin füze kalkanı projesine, silahlanma yarışını başlatacağı eleştirileri de getiriliyor.