ABD'nin Hiroşima Zulmü(FOTO)

ABD'nin sözde nükleer karşıtı tavrı bu ayıbını örtmez

İnsanlığın tanık olduğu en büyük yıkımlardan biri olan Hiroşima saldırısının bugün 62. yıldönümü. ABD ordusu, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında Japonya'nın Hiroşima kentine bir atom bombası bıraktığında, bu ölümcül silahı da ilk kez kullanmış oldu.

Hiroşima ile, üç gün sonra Nagazaki'ye düzenlenen iki atom bombası saldırısı sonucu, yaklaşık 360 bin kişi öldü. Bu kentlerde yaşananlar nükleer silahsızlanma çağrılarının odağı haline geldi.



Bugün de ölenler için düzenlenecek anma törenlerine benzer çağrılar hakim olacak. Hiroşima'da, kente 62 yıl önce atılan atom bombasını ve onun yarattığı dehşeti hatırlayanların sayısı azalıyor. Elbette insanlar yaşlanıyor, hafızaları da zayıflıyor.



Hiroşimalılar sadece dünyanın, kendilerine yapılanı unutmamasını istiyorlar. Hiçbir kentin ve halkının, kendileri kadar acı çekmemeleri umuduyla...



Endişeleriyse, çağrı ve mesajlarını artık kimsenin dinlememesi. Hiroşima Barış ve Kültür Vakfı'nın başkanlığına bir Amerikalı, Steven Leeper atanmıştı.



Leeper, Hiroşima'nın, dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabalarını artırmayı planlıyor. Özellikle de, Amerika Birleşik Devletleri üzerinde odaklanarak...



Steven Leeper diğer tüm ülkelerin açıkça, "Biz nükleer silahlardan kurtulmak istiyoruz, eğer bunu siz yaparsanız, biz de yaparız" dediğini hatırlatıyor; bu yaklaşımı benimseyen ülkelere örnek olarak Çin, Rusya ve Hindistan'ı gösteriyor.



Leeper'a göre, dünyadaki her bir nükleer silahları bulmak ve sonuçta onlardan topluca kurtulmak için, Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde bir girişime ihtiyaç var.


Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba da, bugün kentin Barış Parkı'ndaki anma töreni sırasında bir konuşma yapacak. Akiba muhtemelen Japon hükümetine, Amerika'nın nükleer silahlara yönelik politikalarına direnme çağrısında bulunacak.

ABE GAF İÇİNDE ÖZÜR DİLEDİ

"2. Dünya Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri'nin atom bombası saldırıları kaçınılmazdı" demesi, geçen ay Japonya Savunma Bakanı Fumio Kyuma'nın istifasına yol açmıştı.

Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik saldırılarda yakınlarını kaybedenler, bu sözlere sert tepki göstermişti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe Pazar gününü, Hiroşima'yı hedef alan saldırıda ölen yaklaşık 140 bin kişiden bazılarınının yakınlarıyla görüşerek geçirdi ve bu sözler için bizzat özür diledi.

Bu sözlerin, Abe'nin partisinin geçtiğimiz günlerde parlamentonun üst kanadı için yapılan seçimde uğradığı yenilgide payı olduğu düşünülüyor.

Her iki kenti yerle bir eden 6 ve 9 Ağustos 1945'teki atom bombası saldırıları ardından, Japonya teslim olmuş ve İkinci Dünya Savaşı sona ermişti.

Dünyabülteni

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu