ABD'nin 1979'dan beri İran'a 'en acıtıcı' diye nitelenen yaptırım paketi İran ekonomisinin dünya pisayalarından tecridini hedefliyor. ABD'nin oluşturduğu 'kara listede' önde gelen İran bankaları ile ekonomide büyük etkinliği olan Devrim Muhafızları'nın komutanları yer alıyor. Yaptırım kararıyla bu kişi ve kuruluşlarla ilgili banka hesapları dondurulacak, para transferleri yapılmayacak, 'kara listede' adı geçen İran şirketleriyle iş bağlantısı kurulamayacak. Listede yer alan kişi ve kuruluşlar ise şunlar:
ABD, Devrim Muhafızları'nın kitle imha silahları, özellikle savaş başlığı taşıyabilen balistik füzeler ürettiği savında. Muhafızlar'ın denetimindeki dokuz şirket kara listede: Hatem-ül-Enbiya Yapı Merkezleri, Doğu Petrol Kiş, Gorb Nuh, Sahel Danışman Mühendislik, Gorb-e Kerbala, Sepasad Mühendislik, Umran Sahel, Hara ve Karargahe Sazandegi Gaim. Muhafızlar'ın Hava Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Salimi dahil tepedeki altı komutanı kara listeye alındı.
Muhafızlar'a bağlı Kudüs Gücü Irak, Afganistan, Filistin ve Lübnan'da direnişçi gruplara eğitim ve silah desteğiyle suçlanıyor. Kudüs Gücü'nün komutanı Tuğgeneral Kasım Süleyman'la üst düzey altı komutanı kara listede.
Balistik füze programını yürüten Uzay Endüstrileri Kurumu Başkanı Ahmed Vahid Dastcerdi dahil üç yöneticisi kara listede.
Körfez ülkelerinin yanı sıra Irak, Hong Kong, Almanya, Fransa, Yunanistan, Afganistan ve Moskova'da şubeleri bulunan İran'ın en büyük bankası Bank Melli, nükleer ve füze çalışmalarıyla ilgili mali operasyonları yürütmekle suçlanıyor. Bankanın, hem ABD, hem BM yaptırım listesine alınmış olan Sepah bankasının işlemlerini devraldığı öne sürülüyor.
Bank Mellat da listede
Türkiye, Britanya, Güney Kore ve Ermenistan'da şubeleri olan Bank Mellat ise İran Atom Enerjisi Kurumu ve Novin Enerji Şirketi'nin mali işlemlerini yürüttüğü iddiasıyla kara listeye girdi.
Saderat Bankası da Hizbullah, Hamas, İslami Cihad ve Filistin Kurtuluş Cephesi-Genel Komuta gibi örgütlere para transferi yaptığı iddiasıyla kara listede.
Alman Deutsche Bank, Commerzbank, İsviçreli USB AG ve Credit Suisse gibi çok sayıda mali kuruluş 'ekonomik gerekçelerle' İran'la defterleri kapatmıştı. ABD'de iş yapan diğer Avrupalı bankalar tavır belirlemeye çalışıyor. İran'ın Avrupa'daki en büyük ticari ortağı Almanya ise zaten kredi garantilerini kesme eğiliminde. 2004'te 5 milyar dolar, 2006'da 5.7 milyar dolar mal satmış Alman şirketlerin tavrı meçhul.