ABD'nin Savunma Sistemi Çöktü

Amerika Birleşik Devletleri'nin, İran'dan geldiği varsayılan bir füzeye karşı denediği savunma sisteminden, füzeyi vurmayı başaramadı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, İran'dan geldiği varsayılan bir füzeye karşı denediği savunma sisteminden, füzeyi vurmayı başaramadı.

Deneme kapsamında Marhsall Adaları'ndan fırlatılan bir füzenin, California'daki Vandenberg Hava Üssü'nden atılan başka bir füze tarafından havada vurulması hedeflenmişti.


Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri, füze savunma sistemi denemesinin, denizde bulunan bir radar sistemindeki arıza yüzünden başarılı olmadığını söyledi.


Başarısız denemeyle ilgili bir soruşturma başlatıldığı ve ön raporun birkaç hafta içinde hazırlanacağı belirtildi.


Deneme, Amerika Birleşik Devletleri'nin, İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerinin oluşturduğu tehdidin artmasına karşılık olarak, Basra Körfezi'nde yeni füze savunma sistemleri oluşturmayı planladığı bir ortamda düzenlendi.


Planlar kapsamında; Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt'te Patriot füzeleri konuşlandırılacak.


ABD, İran'dan atılacak füzeleri havada imha edebilecek iki gemisini de Basra Körfezi'nde tutacak.


Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Patriotların oluşturacağı kalkanın, müttefiklere yönelik herhangi bir saldırıyı caydıracağını belirtiyor.


Obama geçen yıl İran'ı uyarmıştı

ABD Başkanı Barack Obama daha önce İran'ı nükleer programını geliştirmeyi sürdürmesi halinde, bunun "artan sonuçlarıyla" yüzleşeceği yolunda uyarmıştı.


Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı P. J. Crowley ise BBC'ye yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinde füze konuşlandırmaya yönelik planlarının, ülkesinin İran'a diplomatik önerilerde bulunmaktan vazgeçtiği anlamına gelmediğini söyledi.


P. J. Crowley, "Diplomasi yolu hala orada. Ancak bir yıl önce Başkan Obama'nın yaptığı bütünleşme çağrısını kabul edip etmemek de, İranlılara kalmış" dedi.


ABD daha önceki denemelerinde daha çok Kuzey Kore'den gelebilecek bir füzenin uçuş rotası üzerinde çalışmıştı.


150 milyon dolara mal olan denemenin ise İran'dan gelebilecek bir rota üzerinde yapılan ilk deneme olduğu bildiriliyor.


Dün Pentagon'un balistik füze savunma sistemi hakkında açıkladığı değerlendirme raporunda, İran'daki füzelerin Orta Doğu ve Doğu Avrupa'daki hedeflere ulaşabilecek durumda olduğu kaydedilmişti.


Ortak taarruz uçağı projesine darbe

Ülkenin savunma planları ile ilgili bir diğer olumsuz haber hava kuvvetlerinden geldi.


Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesi ve NATO'daki bazı müttefikleri için gelişmiş bir savaş uçağı inşa edilmesine yönelik 40 milyar dolarlık projeden sorumlu bir tümgenerali görevden aldı.


Gates, F-35 ortak saldırı uçağı inşasına yönelik projenin çeşitli sorunlar yüzünden geciktiğini, belirlenen hedeflere de varılamadığını belirtti.


Gates bu nedenle uçağı inşa etmekle görevlendirilen Lockheed Martin firmasına performans düzeyine bağlı olan yaklaşık 614 milyon dolarlık ödemeleri askıya aldı.


Görevden alınan Tümgeneral David Heinz'ın yerine yeni bir atama için isim açıklanmadı. Ancak görevin daha kıdemli bir yetkiliye verilebileceği konuşuluyor.


Gelecekte F-16 ve F-22 gibi uçakların yerini alması beklenen, hem taarruz hem savunma amacıyla kullaılabilen ve radara yakalanmayan uçaklar 'hava kuvvetlerinin geleceği' olarak görülüyordu.


Gates, F-35'in şu anda kullanılan hayalet uçak F-22'lere göre daha düşük maliyetli olacağını umuyordu.


NATO bünyesindeki ortak taarruz uçağı (JSF) girişiminde İngiltere başta olmak üzere sekiz ülkenin daha milyarlarca dolarlık yatırımı var.


YeniŞafak

Amerika Haberleri

Suriye'nin yeni lideri Colani'den Trump'a tebrik: "Ortadoğu'ya barışı getirecek"
ABD'li senatör: Suudi ve BAE liderleri, Hamas'a karşı İsrail'i destekliyor
ABD İsrail'in Katliamlarını Böyle Gizlemiş! İstifa Eden Diplomattan Çarpıcı Açıklamalar
Brezilya’da örnek karar: Tatil yapan israil askerine tutuklama
IŞID Tiyatrosu ABD'de Sahne Aldı!