Abdurrahman Dilipak: Miss Uganda

Esenyurt'taki “ŞEHİD Erol Olçok Kültür Merkezi”nde yapılan, daha çok da Türkiye’ye okumak için gelen kızların katıldığı “Miss Uganda 2022 Güzellik Yarışması”nda çok sayıda kadın birinci olabilmek için jüri karşısına çıkmış.

Kim demiş CHP mültecilere karşı diye? Esenyurt Belediyesi Miss Uganda Güzellik Yarışması bile düzenledi. Cumhuriyet Gazetesi 1930’larda bu işe başlamıştı. Mustafa Kemal'de bu işi destekliyordu. Çerkez (Baba: Ubıh, Anne: Abaza, Keriman Halis'in babası Tevfik Halis ise “Hızır” adı verilen yangın söndürme aletlerinin mümessilliğini yapan bir tüccar) asıllı K. Halis 1932’de Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması'nda 1. seçilmiş, ardından Belçika’daki dünya yarışmasında Dünya Güzellik Kraliçesi olmuştu. 1929’da Cumhuriyet gazetesi Türkiye'deki ilk güzellik yarışmasını düzenlemiş, Feriha Tevfik Hanım'ın 1. olduğu bu yarışmaya Keriman Halis'in amcası Muhlis Sabahattin'in kızı Melek (Kobra) de katılmış ve 13. olmuştu. Keriman Halis’in 1. seçilmesi Türkiye’de ve batıda büyük yankı uyandırdı. Osmanlıdan sonra yeni Cumhuriyeti, mayosu ile sahnede bir Türk kızı temsil etmektedir. Bunun batıda özel, farklı bir anlamı vardı. Türkiye’ye dönüşünde milli bir bayram gibi resmi törenle karşılandı, tüm Türkiye’den tüm illerden CHP teşkilatları tarafından 60.000 tebrik telgrafı gönderildi. CHP içindeki dünkü müstevlilerin zihniyet ikizi masonik kafalı, Lale devri çocukları tarafından kutlama törenleri düzenlendi. Yeni Türkiye’nin rol modeli, vitrin yüzü olarak Türkiye’yi dış dünyada, resmi toplantılarda, resepsiyonlarda Mustafa Kemal'in yanında temsil etti. Bayburt’a Senfoni orkestrası gönderen çağdaş kafa Ankara’da her sene Cumhuriyet balosu düzenlerdi. Milli Piyangomuz, eşya piyangomuz vardı. Günümüze gelirken GAZİAntep'de, CHP’li belediye başkanı kurban keserek genelev açmadı mı?

Eee ''besmele'' ile zar atılan, piyango alınan, piyango parası ile cami yapılan, muhafazakar bir kanal’da, canlı yayında kocasından değil de komşusundan hamile kaldığını öğrenen kadının şükrettiği, İlahiyat fakültesi binasına, adı fuhuşa karışmış bir adamın adının verildiği bir ülkede olur böyle vakalar.

Esenyurt'taki “ŞEHİD Erol Olçok Kültür Merkezi”nde yapılan, daha çok da Türkiye’ye okumak için gelen kızların katıldığı “Miss Uganda 2022 Güzellik Yarışması”nda çok sayıda kadın birinci olabilmek için jüri karşısına çıkmış. Bu yarışmaya verilen ad’da “Uluslararası Kültürler Gecesi” Bu gece ve yarışma ilk kez de yapılmıyor. Söz konusu güzellik yarışması olunca, CHP’li belediye “hayır” demiyor. Hani anlayamadığım bu gece neden “Şehid Erol Olçok Kültür Merkezi”nde yapılıyor ve neden Uganda? Hani başka yerde başkaları için yapılsa da benim açımdan farketmez. Hepsi yanlış da!
Uganda neresi derseniz, Uganda Cumhuriyeti, Afrika Kıtası'nın doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Başkenti Kampala, Başkan Yoweri Museveni, nüfus: 47 milyon, resmi dilleri, Svahili ve İngilizce. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü olan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batısında ise Kongo var. Ülkede yaşayanların %42'si Katolik, %42'si Protestan ve %14'ü ise Müslüman. %2’si yerel dinlerden. Ancak ülke İslam konferansına üye. Yüzölçümü 241038 km2. Bağımsızlığını 1962'de kazandı.

Uganda deyince Türkiye’de insanlar “İdi Amin”i hatırlar. İdi Amin’in ilginç bir kişiliği vardı. Müslüman ve Filistin yanlısı politikaları sebebi ile darbeyle devrildi. Asıl adı “Iyd Emin” yani “Bayram Emin” idi. Uganda ile ilgili hafızalardaki diğer bir olay İsrail’in Filistinlilere karşı hava operasyonu olan “Entebbe baskını” idi... Entebbe Baskını 3-4 Temmuz 1976’de, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı direnişçilerin, Tel Aviv-Paris seferini yapmakta olan bir uçağı Entebbeye kaçırması üzerine gerçekleştirildi. Entebbe 1962 yılına kadar ülkenin başkenti idi.

Bugün Uganda bir başka yönden gündem oldu. Anlaşılan piyasanın siyahilere ihtiyacı var. Manken olarak, film, eğlence sektörü ya da foto model, eskort ne derseniz. Nataşa'lardan sonra Rus, Ukrayna krizinden sonra kuzey açığı da giderildi anlaşılan, kimileri siyah seviyordur. Ne de olsa turizm ve eğlence sektörü hareketli. Sonuçta yapılan iş “Uluslararası kültürler gecesi” ile ilgili bir güzellik. İşin içinde “güzellik”, “uluslararası bir boyut” ve “kültür” de olunca, hangi CHP’li Belediye buna hayır der! Yarışamaya katılanlardan 100’er dolar da katılım parası almışlar. Katılanların adlarını da bilseydik, kaçı Katolik, kaçı Protestan ve kaçı Müslüman anlardık. Bu yarışma 2014’den beri bir şekilde yapılıyormuş aslında. Bana kalırsa bu tezgahın arkasında kim var iyi araştırılması gerek. Uyuşturucu, kumar, fuhuş sektörü ile bağlantıları var mı? Yarışmada derece alanlar ya da yarışmaya katılanlar, sonraki hayatlarında ne yapmışlar ve şimdi ne yapıyorlar, incelenmeli. Daha önce yarışmaya katılanların bazıları Boğaz’da ‘sessiz’ tekne partisine de katılmış hediyeler verilmiş. Bu işin sponsorları kimler? İzlemek için gelenler kimler? Siyasetçi, bürokrat, iş adamı, STK temsilcisi olan var mı?. Sahi, belediyeye bu işi kim, niçin getirdi. Niçin Esenyurt?
Geçen sene 12 Kasım’da bu yarışma bir sitede bulunan gece kulübünde yapılmış. Koronavirüs nedeniyle yasak olmasına rağmen düzenlenen ‘Miss Uganda’ sosyal mesafe ve maske kuralının çiğnendiği yarışma sonrasında işletme sahibi gözaltına alınırken katılımcılara para cezası kesilmiş. O zaman ‘B. Lounge’ adlı bir sosyal medya hesabı tarafından organize edilen yarışmayı yapanlar aynı mekanda kasım ve ekim aylarında gece partileri de düzenlemişler. Miss Uganda güzellik yarışması aslında ilk kez yapılmıyor, 6 yıldır yapılıyor. 2016’da “Miss Africa Turkey” adında bir güzellik yarışması yapılmış, yarışmayı Uganda'lı bir katılımcı kazanmış ve daha sonra Uganda olarak devam edilmiş. Mesela neden “Somali, Sudan ya da Etopya” değil? O grub kimler tarafından kurulmuş ve belediye ile nasıl bir ilişkileri var.

CHP parti teşkilatı bu konuyu inceleme gereği duyar mı acaba? En azından belki savcılık ya da emniyet istihbarat, fuhuş, uyuşturucu birimleri, hatta yabancı bir ülkenin adı geçtiği için MİT, yabancı öğrenciler sözkonusu olduğu için YÖK, göçmenlerle ilgili bir konu olduğu için göç idaresi konuyla ilgilenme gereği duyabilir. Uganda büyük elçiliği bu konuda bir açıklama yapma gereği duyar mı bilmiyorum. En azından İstanbul Valiliği bu konuda bir inceleme yapıp işin aslını açıklarsa biz de gerçek ne öğrenmiş oluruz. Herhalde Olçok ailesi de bir açıklama yapma gereği duyar konuyla ilgili... Buyurun size “Miss“ bir haber!? Bugünlük de bu kadar.

Selam ve dua ile

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Görünen o ki Trump sonrası...
Abdurrahman Dilipak: Dana'nın kuyruğu bugün kopuyor
Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Acar Medya Nifak Çetesini İfşa Etti (VİDEO)
Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı