Avustralya yerlileri Aborjinlerin avukatları, ülkede 1920 ve 1930'larda cüzzam tedavisi çalışmalarında Aborjin çocuklarının denek olarak kullanıldıkları suçlamasında bulundu.
Çalınan Kuşaklar İttifakı'nın avukatı Kathleen Mills, senato soruşturma komisyonunda yaptığı konuşmada, cüzzamlı Aborjin çocuklarına, tepkiyi değerlendirmek için hastalık serumu şırınga edildiğini söyledi.
Mills, meclisin geçen ay resmen özür dilediği onlarca yıl sürdürülen asimilasyon politikası çerçevesinde ailelerinden zorla alınan Aborjin çocuklarıyla ilgili tazminat yasa tasarısının ele alındığı senato soruşturma komisyonunda, ''Bunlar (çocukların denek olarak kullanılması) daha önce dile getirilmeyen şeyler'' dedi.
Aborjin çocuklarının, ailelerinin ellerinden alınmasının dışında ''kullanıldıklarını'' da söyleyen Mills, ''Bilinmeyen çok fazla şey var'' diye konuştu.
Mills, komisyondan çıktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sağlık görevlisi olan amcasının kendisine bu çocukların kobay olarak kullanıldıklarını anlattığını belirtti.
Sağlık Bakanı Nicola Roxon da komisyonda yaptığı konuşmada, bu tür uygulamalar olup olmadığını araştırmak üzere arşivlerin kontrolü için gerekli birimlere talimat verdiğini söyledi.
Bunların çok ciddi iddialar olduğunu belirten R'oxon, gerçekleri saptamak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Sydney Üniversitesinden tıp profesörü Warwick Britton ise iddiaların ''çok kuşkulu'' olduğunu savunarak, Avustralya ya da dünyanın başka bir yerinde cüzzam serumu kullanıldığından haberi olmadığını ifade etti.
Hastalık serumu, bakteri ya da toksinlerle bağışık kılınmış hayvanların (özellikle atın) kan serumunun pasif bağışıklık sağlamak amacıyla tedavide kullanımı olarak biliniyor.
Avustralya'da geçen yüzyılda, 100 bin civarında Aborjin çocuğunun ailelerinden alınarak beyaz Avustralyalılar gibi büyümeye zorlanmasıyla ilgili hükümet politikalarının kurbanlarına tazminat ödenmesiyle ilgili yasa tasarısı gündemde bulunuyor.