Abur-cubura para akıyor

Türkiye’de ortalama bir hane yıl içinde hızlı tüketim ürünlerine harcadığı her 100 YTL’nin yaklaşık 12 YTL’sini atıştırmalık ürünlere ayırdı.



Türkiye'de ortalama bir hane yıl içinde hızlı tüketim ürünlerine harcadığı her 100 YTL'nin yaklaşık 12 YTL'sini atıştırmalık ürünlere ayırdı. Ipsos KMG, Tüketici Panelleri ve Medya Bölümü tarafından gerçekleştirilen "Atıştırmalık Ürünler Raporu 2007'' sonuçları açıklandı. Rapora göre, atıştırmalık ürünler için harcanan para yüzde 21,6 artış gösterirken pazarın büyüklüğü 4,8 milyar YTL'ye çıktı. Atıştırmalık ürünlerdeki bu artışın ana kaynağı, hanelerin bu ürünleri daha sık alması oldu.


Ortalama bir hane yıl içinde hızlı tüketim ürünlerine harcadığı her 100 YTL'nin yaklaşık 12 YTL'sini atıştırmalık ürünlere ayırdı.

Atıştırmalık ürünlere harcanın paranın yarıdan fazlası kuruyemiş, bisküvi ve dondurma gibi üç ana ürün grubuna giderken, en fazla payı kuruyemişler aldı.

Kuruyemişlerin harcama payı yüzde 23,1 olurken, bisküvinin payı yüzde 14,8, dondurmanın payı ise yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Çocuk taze peynirleri, harcamanın azaldığı tek kategori oldu. Aromalı süt, cips ve şekere yapılan harcamadaki artış ise diğer ürün gruplarında görülenin üzerinde gerçekleşti.

ÇOCUKLU HANELER

PAZARIN DİNAMOSU

Çocuklu haneler 2007 yılında da pazarın dinamosu olurken, toplam atıştırmalık harcamasının yaklaşık yüzde 80'ini geçen yıl olduğu gibi yine bu haneler gerçekleştirdi. Ancak bu hanelerde görülen harcama artışı, pazar ortalamasının biraz altında kaldı.

Rapora göre, bu da pazardaki büyümeyi yüzde 22 seviyelerine çeken grubun 0-12 yaş aralığında çocuğu olmayan haneler olduğunu gösteriyor. Çocuklu hanelerde pazarın önemli kategorileri olan dondurma, kuruyemiş ve çikolata büyümesinin ortalamanın altında kalması bu sonucu doğuran etkenlerin başında geliyor. 12 yaşında ve/veya daha küçük yaşta çocuk bulunan haneler atıştırmalık ürünler için daha sık alım yaparak, ortalamadan daha fazla para harcıyor.

0-6 yaş çocuğu olan hanelerde krem çikolata, sakız, meyveli yoğurt ve aromalı süt, 7-12 yaş çocuğu olan hanelerde kek, cips ve kahvaltılık gevrek için harcanan para ortalamanın üzerinde artış gösterdi. Aromalı süt, çocuk taze peynirleri, şeker, kek ve bisküvi 0-6 yaş çocuklu hanelerde ortalamaya göre daha yüksek pay alırken 7-12 yaş çocuklu hanelerde ise cips payı en çok farklılaşan kategori oldu. Kuruyemiş hariç tüm atıştırmalık ürünlerin penetrasyonu 0-6 yaş grubu çocuğu olan hanelerde daha yüksek olurken, 7-12 yaş grubu çocuğu olan hanelerde kuruyemiş penetrasyonun da yüksek olması dikkati çekiyor.

MARMARA İLK SIRADA

Atıştırmalık ürünlerde AB sosyo-ekonomik statü grubunun harcamaya olan katkısı 2007'de de nüfusta sahip olduğu payın üzerinde gerçekleşirken, buna karşılık DE sosyo-ekonomik grubu nüfus payına kıyasla daha az pay aldı. Yüksek sosyo-ekonomik statü gruplarından düşük gruplara doğru atıştırmalık ürün alım sıklığı artarken, bir alışverişte harcanan para düşüyor. Bunun sonucunda da ortalama bir AB hanesi ortalama bir DE hanesine kıyasla bu ürünlere yıl boyunca yaklaşık yüzde 50 daha fazla para harcıyor. Atıştırmalık ürünlere yapılan harcamanın büyük bölümünü 2007'de de Marmara gerçekleştirdi ve önceki yıla göre en yüksek artışı da bu bölge gösterdi.


vakit

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü