Açlığın Pençesinde Bir Annenin Dramı

Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan kara kıta Afrika'da milyonlarca insan açlıktan kaçarak kentlere sığınıyor.

M. Sait Özkan'ın haberi

Ölüm yolculuğuna dönüşen kaçışta en fazla çocuklar yaşamını yitiriyor. Harekete geçen Türkiye'deki sivil toplum örgütleri, kurduğu kardeşlik köprüsüyle Afrika için seferber oldu.

Kuraklık ile karşı karşıya kalan ve nüfusunun üçte biri açlık sınırının altında olan, her gün onlarca çocuğun yaşamını yitirdiği Afrika için yardım kuruluşları seferber oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yardım çağrısıyla harekete geçti ve kara kıta Afrika için yardım kampanyaları başlattı. Yardım kampanyaları yürüten kuruluşların başında Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı, İHH Yardım Vakfı, Kimse Yok Mu Derneği geliyor.

Açlık ve hastalıktan kaçan binlerce Somali, Etiyopya, Kenya, Eritre, Tanzanya, Uganda ve Burundi vatandaşı, kent merkezlerine ya da komşu ülkelere sığınıyor. Öüm yolculuğunda aileler çocuklarının yarısını açlığın ve beslenme yetersizliğinin neden olduğu hastalıklar yüzünden yitiriyor. Bu nedenle Ramazanda Afrika'ya yardım elini uzatmak isteyen başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, düzenledikleri kampanyalarla yardımseverleri ramazanda iftarlarını açarken 'Afrika'da açlık çekenleri' da unutmamaya çağırıyor.

Yardım için ölen bebeğini gömmedi

Somali'de yaşanan son olay, açlığın Afrika'da hangi boyutlara geldiğini apaçık ortaya koydu. Açlık yüzünden her aile birbirinden dramatik olaylar yaşıyor. İngiliz Daily Mail Gaüzetesi'nin haberine göre Mümini İbrahim isimli annenin yaşadıkları ve başvurduğu yol, yürekleri dağladı. Mümini İbrahim adındaki kadın, ikiz çocukları Osman ve Kadida ile Carcass çöplüğünde yaşıyor. İkizlerden 7 aylık Osman, açlığa yenik düşerek öldü. Gözleri bir kumaş parçasıyla bağlanan küçük bebek çadırın bir köşesine yatırıldı. Çaresiz anne, minik Osman'ın cesedini, açlıktan ölmek üzere olan ikiz kız kardeşine ve diğer çocuklarına daha fazla yardım alabilmek için Dünya Yardım Programı'ndan saklamak zorunda kaldı. Osman bebek, daha sonra Carcass çöplüğü yakınlarında ailesi tarafından bir alana gömüldü.

TOPLANTI YAPILDI

Açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerine Türkiye'den gidecek yardımlar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Doğu Afrika ülkelerine Türkiye'den gidecek yardımların daha koordineli bir şekilde yapılması amacıyla Çankaya Köşkü'nde bir toplantı düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in başkanlığındaki toplantıda, AFAD, Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay'dan temsilcilerin katıldığı toplantıda, sivil toplum kuruluşlarından da Yeryüzü Doktorları, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kimse Yok Mu ve Deniz Feneri Türkiye yetkilileri bulundu.

HER EVDEN BİR FİTRE

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Diyanet Vakfı ile ortaklaşa başlattığı 'Her Evden Bir Fitre ve Bir İftar Afrika'ya' kampanyasıyla kampanyayla Afrika'daki insanlara yardım elini uzatacak. Ramazan bereketinin paylaşılacağı kampanya ile fitrelerin en azından birinin gönderilmesiyle Afrika'dakilere 'bir lokma ekmek ve bir yudum su' ikram edilmiş olunacak. Dün itibariyle başlayan kampanya ile hayırseverler, bütün operatörlerden 'AFRİKA' yazıp 5601'e gönderebilecek. SMS'ler 5 TL karşılığında olacak. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirlediği fitre miktarı asgari 7.5 lira olurken, SMS ile fitre vermek isteyenlerin 5601'e 2 SMS göndermeleri gerekecek. Gelebilecek olan yardımları en kısa sürede beklediklerini söyleyen Somali halkı 11 ayın sultanı Ramazan'ı oruçlu geçirmek istiyor. Kimse Yok Mu Derneği'nin hazırladığı yardım kampanyasında kumanya bedeli 60 TL, (35 Dolar, ya da 25 Euro) olarak belirlendi. Dernek yetkilileri cep telefonundan yardımda bulunmak isteyen yardımseverlerin operatör ayırt etmeksizin SMS yoluyla 'ACLIK' yazıp 5777'ye mesaj göndererek 5 TL'lik yardımda bulunabileceklerini hatırlattı.

Kendinizi sorgulayın

Dr. Hayrettin Karaman Afrika'da yaşananlara duyarsız kalınmaması gerektiğini söyledi. İnsanlığın kara kıtadaki drama seyirci kalmamasını isteyen Prof. Dr. Karaman şöyle konuştu: Afrika'da gördüğümüz manzaralar karşısında, elimize cebimize atmıyorsak, kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Üzerine konmuş sineği kovalamak için mecali olmayan çocukları görüp de etkilenmemek insanlığımıza ve müslümanlığımıza sığmaz.

Bir vücut olamadık

İlahiyatçı Ömer Döngel ise Müslüman dünyanın bir bütün olamadığını söyledi. Peygamberimizin 'Müslümanlar bir vücudun uzuvları gibidirler' sözünü hatırlatan Döngel Arap coğrafyasındaki insanlar çağrıda bulundu. Döngel 'Gelin 5 Riyal olsun Afrika'ya yardım yapın' dedi. Döngel 'Müsümanlar 100 yıla yakındır bir birlikte olamamanın sıkıntısını yaşıyor. Peygamberimiz Müslümanlar bir vüdudun azaları gibidirler diyor ama bizler bir vücut olamadık. Diyanet İşleri Başkanlığımız güzel işlere imza atıyor. Ben Afrika için fitre vereceğim'

Esenler'den 100 bin Afrikalı'ya iftar

Somali'ye bir yardım eli de İstanbul Esenler Belediyesi'nden uzanıyor. Esenler Belediyesi'nin hedefi, Ramazan'da Somali'de 100 bin yoksula iftar vermek. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 'Esenler halkı, üstün bir duyarlılık örneği göstermek suretiyle Afrika'daki kardeşlerimize iftar ulaştıracak. Bu organizasyon için İHH İnsani Yardım Vakfı ile görüştük. Bu önemli kampanyayı birlikte gerçekleştirmeyi düşünüyoruz' dedi.
Yeni Şafak

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi