Adem Özköse Medresesi

Hakan Albayrak

Adem Özköse’nin ön ayak olduğu “kitap halkaları” ve “Sabah Namazı Devrimi” içimi aydınlatıyor, kalbime sürur veriyor.

Geçen gün sevgili Adem’e bu güzel hareketlerin hülasasını anlattırdım, Karar okurlarıyla paylaşmak için.

Umulur ki bunlardan yeni haberdar olanlarda da iç aydınlığı ve sürura vesile olur.

***

“Bizim hikayemiz aslında ilk olarak üçbuçuk sene önce çay ocaklarında başladı. Önce 5 genç arkadaşla kafa kafaya verip kitaplar üzerine haftalık tahliller yapma kararı aldık. Zaman geçtikçe kitap okuma halkalarımıza katılan genç arkadaşların sayısı arttı. İlk kitap halkamıza Fikir ve Aksiyon Kitap Okuma Grubu ismini verdik. Bu halkamıza zamanla kardeş halkalar eklendi.

“Kitap halkalarımıza katılan genç arkadaşların sayısı artınca çay ocaklarına sığmaz olduk. Havanın soğuk olduğu bir gün dostum Süleyman Ragıpyazıcılar’ı aradım. Sayımız arttığı için çay ocaklarına sığmadığımızı, üşümeyeceğimiz bir yere ihtiyacımız olduğunu söyledim. Süleyman da bize Hüdai Hazretleri’nin Üsküdar’daki mezarının hemen üst tarafındaki Şeyh Konağı’nı haftada bir günlüğüne ayarladı. İstanbul’daki kitap tahlillerimizi Pazar günleri burada, Ankara’daki kitap tahlillerimizi de cumartesi günleri öğrenci evlerinde ve Hacı Bayram-ı Veli’deki MİMCE’de yapıyoruz.

“Şu an dördü İstanbul’da ikisi Ankara’da olmak üzere toplam altı kitap okuma halkamız var. Ortalama yirmişer kişiden oluşan halkalarımızdan Fikir ve Aksiyon Kitap Okuma Grubu, Hasan el Benna Kitap Okuma Grubu, Furkan Doğan Kitap Okuma Grubu ve Ömer Muhtar Kitap Okuma Grubu’nda üniversiteli arkadaşlar eğitim görürken, İtidal ve İstikamet Kitap Okuma Grubu ile Ahlak ve Maneviyat Kitap Okuma Grubu’nda ise liseli arkadaşlarımız her hafta okudukları kitapların tahlillerini yapıyor.

“Aslında bizim kitap halkalarımız asgari 4 sene süren bir dava okulu. Hasan el Benna’dan Sezai Karakoç’a, Fethi Yeken’den Yusuf el Karadavi’ye, Cahit Zarifoğlun’dan Mustafa Kutlu’ya, Necip Fazıl Kısakürek’den Cemil Meriç’e, İmam Gazali’den Said Nursi’ye,  Aliya İzzetbeoviç’den Cevdet Said’e, Said Halim Paşa’dan Akif Emre’ye, Erol Güngör’den Teoman Duralı’ya, Turgut Cansever’den Seyyid Ahmet Arvasi’ye kadar bir çok yazarın eserlerinin okutulduğu kitap halkalarımızda bir taraftan medeniyet bilinci verilirken diğer taraftan ilim, ahlak, muamelat, kardeşlik ve aksiyon alanlarında genç arkadaşlarımız yetiştirilmeye çalışılıyor.

“Türkiye’nin ve ümmetin meseleleriyle ilgili, özgüvene sahip olduğu gibi aynı zamanda mütevazı, mücadeleye önem verdiği kadar sanat ve edebiyat zevki de gelişmiş, dertli, bilgili, ihlaslı, merhametli, cesur, hak ve adalet konusunda hassas, şahsiyetli bir gençlik halkası olmak için çabalıyoruz. Köklerimize, geleneğimize özen gösterirken yeni form ve fikirlere de açık olmaya çalışılıyoruz.”

***

Kitap okuma gruplarının ve kitapları okunan müelliflerin isimleri zaten her şeyi anlatıyor.

Yine de vurgulamakta fayda var, evet; “…medeniyet bilinci… ilim, ahlak, muamelat, kardeşlik ve aksiyon… özgüvene sahip olduğu gibi aynı zamanda mütevazı, mücadeleye önem verdiği kadar sanat ve edebiyat zevki de gelişmiş, dertli, bilgili, ihlaslı, merhametli, cesur, hak ve adalet konusunda hassas, şahsiyetli bir gençlik…”

***

İşin aksiyon boyutuna gelince…

Yarın inşaallah.

karargazete