Afgan hükümetiyle Taliban arasında üst düzeydeki ilk görüşme olarak kayıtlara geçen ve Rusya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen barış konferansına Taliban'ın Katar'daki siyasi ofisi temsilcisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay ve Afganistan hükümetine bağlı faaliyet yürüten Yüksek Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Din Mohammad Aziz'in yanı sıra, gözlemci statüsünde davet edilen bölge ülkelerinin temsilcileri de katıldı.
RUSYA DIŞİŞLERİ: KATILIMCILAR GÖRÜŞMELERE DEVAM ETME KONUSUNDA ANLAŞTI
Barış müzakerelerinin formatına dair görüşmelerin sona ermesinin ardından Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Afganistan'daki durumun istikrara kavuşturulması için Afgan taraflar arasında doğrudan müzakerelerin başlatılması için yapılan görüşmede, katılımcıların mevcut mekanizma çerçevesinde görüşmelere devam etme konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.
AFGAN TEMSİLCİ: GÖRÜŞMELER DOSTÇA GEÇTİ
Görüşmelerin ikinci turu sonunda taraflar, aracısız görüşmelerin koşulları konusunda görüş ayrılıklarını sonlandırmayı başaramadı. Görüşmede Afgan hükümeti heyetine başkanlık eden Dim Muhammed Azizullah, Taliban temsilcileriyle çalışma yemeğinde bir araya geldiklerini ve 'görüşmenin dostça geçtiğini' ifade etti.
TALİBAN TEMSİLCİSİ: ABD İLE ARAMIZDAKİ SORUN ÇÖZÜLMEDEN KABİL'LE DOĞRUDAN GÖRÜŞME YOK
Taliban heyetinin başındaki Şer Muhammed Abbas Stanikzai ise Kabil'deki mevcut hükümeti meşru olarak görmediklerini dile getirdi. Stanikzai, "Bu hükümet Afgan halkını temsil etmiyor. ABD ile aramızdaki sorun çözülmeden onlarla doğrudan temas kurmayı reddediyoruz" dedi.
Rus medyasına açıklamalarda bulunan Stanikzay, şu ifadeleri kullandı: "Ülkemiz Afganistan, son 17 yıldır işgal altında. Bizim temel amaç ve hedefimiz, bu yabancı güçleri Afganistan'dan çıkarmaktır. Bu amaçla 17 yıldır mücadele ediyoruz. Biliyorsunuz, Afganistan'da hala savaş var ve her gün her iki taraftan da masum insanlar öldürülüyor. Kimyasal silahların da dahil olduğu geliştirilmiş silahlar Afgan halkına karşı kullanılıyor. Temel amacımız yabancı kuvvetlerin Afganistan'daki bu işgaline son vermektir."
'AMERİKAN ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİNE DAİR GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ'
Öte yandan, bir diğer Taliban temsilcisi Hacı Muhammed Süheyl Şahin ise şöyle konuştu: "Bizim bu konudaki duruşumuz bellidir. Diğer ülkelerin vatandaşları gibi, bizim de bağımsız bir ülkede yaşama hakkımız vardır. Başka ülkelerde herhangi bir sabotaj faaliyetlerinde bulunmak ya da diğer ülkelere müdahale etmek gibi bir gündemimiz yok. Sadece ülkemizi özgürleştirmek ve inşa etmek istiyoruz. Gündemimiz bu ve bu nedenle Amerikanlarla konuşmak istiyoruz. Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesini istiyoruz. Eğer Afganistan'a dair herhangi bir güvenlik endişeleri varsa, bunları da ele almaya ve onlarla görüşmeye hazırız. Barışa, istikrara ve yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesine dair gelecekte yapılması düşünülen bir görüşme varsa, biz bu görüşmelere katılmaya hazırız. Çünkü ülkemizde barış istiyoruz. Savaşın içinde olduğumuz safhasına bir son verip, bunu tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizin gelişmesine çevirmek istiyoruz."
'AFGANİSTAN TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA'
Moskova'da dün gerçekleşen görüşmelerin 4 Eylül'de gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Kabil hükümetinin isteği üzerine görüşmeler ileriki bir tarihe ertelenmişti.
Bir Taliban heyetinin üst düzey bir uluslararası toplantıya ilk kez katılmış olmasına vurgu yapan Rusya, Moskova görüşmelerini Afganistan tarihinde 'yeni bir sayfa' açılması için bir fırsat olarak nitelendiriyor.
Kaynak : Sputnik