Afrika'da ilk ezan sesi yükseldi

Afrika kıtasında ezan sesinin ilk yükseldiği yer olarak bilinen Tunus'taki tarihi "Kayravan Sidi Ukba Ulu Camii", bin 343 yıldır ihtişamını koruyor.

Aika kıtasında ezan sesinin ilk yükseldiği yer olarak bilinen Tunus'taki tarihi "Kayravan Sidi Ukbe Ulu Camii", bin 343 yıldır ihtişamını koruyor.

Afrika kıtasının en büyük ibadet merkezlerinden Kayravan Ulu Camii, İslam aleminin ilim merkezlerinden biri olan ve tarihi mirasıyla ülkenin kültür başkenti kabul edilen Kayravan'da 7'nci yüzyılda inşa edildi.

Kayravan şehrinin de kurucusu olan Emevi Devleti'nin Afrika Valisi Ukbe bin Nafi tarafından 671 yılında inşa ettirilen ve 9. asırda son halini alan cami, günümüze kadar birçok kez onarılmasına rağmen ihtişamını ve aslını muhafaza ediyor.

Kuzey Afrika mimarisinin en güzel örneklerinden kabul edilen 35 metre yüksekliğindeki minaresi, üzerinde yükseldiği 365 sütunu ve 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti'nin miras bıraktığı eşsiz motiflerle süslenmiş, oyma kapılarıyla asırlara meydan okuyor.

Tarihi şehirde, Ulu Cami'nin minaresinden yüksek bina yapılmıyor. Minarenin alemi ise cam fanus içinde korunuyor. Caminin iç kısmında duvarlara ince ince işlenmiş birer sanat eseri değerindeki nakışlar ve bölgede ender görülen vitraylar görenleri büyülüyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve 2009 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından "İslâm Kültür Başkenti" seçilen Kayravan, 7'nci yüzyılda bölgeyi fetheden Emevi Valisi Ukbe bin Nafi tarafından kuruldu.

Tunus'un önemli kültürel merkezlerinden 670 yılında inşa edilen "Kayravan Sidi Ukba Ulu Camii" ve şehirdeki tarihi surlar, kabristan ve çarşı, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen turistlerce ziyaret ediliyor.

AA

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi