Ahmedinejad Emekciden Yana

Ahmedinecad ile İran’daki özel sektör arasındaki çekişme son zamanlarda iyice kızıştı.

(Financial Tİmes, 27 Mayıs 2007, Ahmadi-Nejad"s battle with businesses worsens)


Ahmedinecad"ı popülist gördükleri için işadamlarının siniri uzun zamandır gergin; ancak onlar özellikle Ahmedinecad"ın bankaların kredi faiz oranlarını %12"ye düşürme kararından hiç hoşnut değiller ve kararı açık bir şekilde eleştirdiler. Bu oran resmi enflasyon oranının 2 puan altında ve birçok analistin beklediği %20"lik reel enflasyon oranının bir hayli aşağısında. Geçen seneki %2"lik düşüşten sonra kredi faiz oranları devlet bankaları için %14, özel bankalar için de %17 oldu.


Hükümet, Ahmedinecad"ın taşra turu sırasında vaadettiği projelere kredi verme konusunda bankaları teşvik ediyor. Ahmedinecad, hükümetin kısmen sübvanse ettiği bu kredilere işsizliği azaltacak bir politika gözüyle bakıyor.


İran başkanının almış oluğu son karar sadece birçok bankacının veya ekonomistin tavsiyelerini değil merkez bankası ve ekonomi bakanlığının da tavsiyelerini yok sayıyor. Geçen hafta Ahmedinecad merkez bankası başkanının yürüttüğü bankacılık sektöründeki en yüksek karar alma merci olan Para ve Kredi Konseyi"nin kredi faiz oranlarının daha fazla inmemesi gerektiğini bildiren kararını veto etti. Konseye göre böyle bir düşüş bankacılıkta karları ve geliri azaltarak, mudileri daha fazla para yatırmama konusunda teşvik edecek.


Başkanın bu vetosundan beri hisse sahipleri aralarında Parsian ve Karafarin"in de bulunduğu özel banka hisselerini bankaların borsa değerinin %4.5"ini oluşturduğu Tahran Menkul Kıymetler Borsası"nda satmaya başladılar.


Bir hissedar yapmış olduğu açıklamada: "Borsanın bu hükümete en ufak bir güveni yoktur," dedi. Analistlere göre, kredi faizlerinde yaşanacak düşüş paraların özellikle altın ve konut sektörünün aralarında bulunduğu başka piyasalara kaymasına neden olacak. Bunun sonucunda da enflasyonda artışlar gözlemlenebilir, özel bankacılık sektöründe iflaslar ve kamu bankalarında likidite krizleri yaşanabilir.


Özelleştirme İdaresi"nin eski başkanı Haydar Mostakhdemin-Hosseini, Sarmayeh gazetesine geçen ay vermiş olduğu demeçte bankalardaki vadesi geldiği halde ödenmemiş borç oranının projelere verilen ve geri dönmeyen krediler yüzünden Mart 2007 ayında sona eren İran yılının (sistemi) ilk dokuz ayında %52,5"e ulaştığını bildirdi. Ahmedinecad göreve geldikten sonra Tahran Ticaret Odası başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Muhammed Reza Behzadian hükümeti siyasal amaçlar yüzünden özel sektörü görmezden gelmek ve altını oymakla suçladı. Financial Times"a yapmış oluğu açıklamada Behzadian "Hükümet net bir şekilde anti burjuvaziye dayalı politikalar uygulamaktadır. Bunun nedeni de özel sektörün büyük yatırımlarını baltalayıp, önümüzdeki seçimlerde paralarını kullanarak politikaya müdahale etmesini engellemektir" dedi.


Ancak Ahmedinecad mücadelesinin özel sektörle değil, yolsuzluklarla olduğunu söylüyor. Ahmedinecad, geçen cumartesi günü İsfahan"da yapmış olduğu açıklamada: "Ne zaman yolsuzlukla savaşmak istesek, birileri gelip işimize elini sokma diyor," demişti.

Tercüme: ADAM basın taramaları grubu

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Acar Medya Nifak Çetesini İfşa Etti (VİDEO)
Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine