Ahmedinejad'a Söyle, Uzak Dursun?

Calderon, Erdoğan'a 'İran'la yakın ilişkileriniz var, sizi dinleyecektir, Ahmedinecad'a...

İsmail Küçükkaya/Akşam

Latin Amerika'daki Türkiye

Olaylı ABD gezisinin ardından başlayan Meksika ziyaretinde çok çarpıcı bir diyalog yaşandı. Siyasetin ve diplomasinin nasıl da 'küresel bir nitelik' kazandığını gösteren bu olay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Meksika Cumhurbaşkanı Calderon görüşmesinde gerçekleşti. Hayli olumlu ve verimli geçen görüşme tam bitmek üzereyken Calderon, Erdoğan'a 'İran'la yakın ilişkileriniz var, sizi dinleyecektir, Ahmedinecad'a Venezüella Devlet Başkanı Chavez'le çok fazla beraber göründüğünü ve bunun sakıncalı olduğunu söyleyin lütfen' demiş.


Ne kadar şaşırtıcı ve nasıl da düşündürücü...
Dünyanın öbür tarafında, Türkiye'den uçakla 15 saat mesafede, Meksika'dayız. İki ülke arasındaki saat farkı bile 8, biri gündüzü, diğeri geceyi yaşıyor.
Dünya siyaseti ve uluslararası sistem o kadar birbiriyle ilgili hale geldi ki kimse bir diğerini küçümseme, yok sayma lüksüne sahip değil.

OBAMA İLE NE KONUŞTUNUZ?
Calderon henüz Erdoğan'la konuşmasının başladığı ilk dakikalarda Beyaz Saray buluşmasını sormuş ve 'merak ediyorum neler konuştunuz?' diyerek detay öğrenmeye çalışmış. İlginç değil mi?
Calderon, Türkiye büyükelçiliğinin olmadığı Latin ülkelerinde Meksika elçiliklerinin Türk vatandaşlarına hizmet verebileceğini söyleyince Başbakan da Suriye başta, Ortadoğu'da ve Asya'da bizim aynı yardımı yapabileceğimizi söylemiş.

Tüm bunlara rağmen şu sorunun zamanı:
'Erdoğan neden Meksika'ya geldi?'
Türkiye'deki tartışmalar nedeniyle hayli yerinde bir kararla turistik bölümü iptal edilen ve yarım gün kısaltılan ziyaretin sebebine bakalım...

KÖPRÜ ÜLKE MEKSİKA
Meksika Türkiye'ye pek çok açıdan benziyor. Büyükelçi Alev Kılıç'a 'bu seyahatin hikmeti nedir?' diye sordum.
'Dünyada bizi ve tezlerimizi en iyi anlayan ülke Meksika'dır' diye söze başladı. Sonra şunları anlattı:
'İlişkimiz çok erken başladı, 81 yıl önce. Ama bugüne dek karşılıklı sadece üç ziyaret olmuş. En son Mesut Yılmaz 11 yıl önce geldi. Şimdi ziyaret sayısı dörde çıktı. Meksika tıpkı bizim gibi köprü ülke. Ben kuzeyliyim ama aynı zamanda Latinim diyor. Kuzey-güney köprüsü iddiasını taşıyor. Hem Pasifik hem Atlantik ülkesi olduğunu söylüyor.'
Gerçekten bizim hem Doğu hem Batı ülkesi olmamız halini anlayabilecek konumdalar.

HEDEFLERİ BENZEYEN İKİ ÜLKE
Meksika terör örgütünü yenmiş ve tasfiye etmiş bir başarının sahibi.
Meksika ve Türkiye halen, aynı anda BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini yapıyorlar, dünya siyaseti ve dengeleri için önemli bir işbirliği zemini. İki ülke de G-20 üyesi. Biz 17'nci, onlar 13'üncü büyük ekonomik güce sahipler. Hedeflerimiz de benziyor: İlk 10 arasına girmek.
Karşılıklı ticaret hacmimiz ise büyük potansiyele rağmen komik: 500 milyon dolar. Başbakan bunun hızla artırılmasını istiyor. İlk etapta bir milyar dolara ulaşılmak isteniyor.

DİNDAR AMA LAİK
Meksika, Brezilya'nın ardından dünyadaki en büyük ikinci Katolik ülke. Halkının dindarlığı ile tanınıyor. Ama aynı zamanda anayasasında laiklik ilkesi çok sıkı perçinlenmiş. O kadar ki; son yıllara kadar Papalıkla arası çok gergindi.
2010 yılı Meksika için önemli. Bağımsızlıklarının 200'üncü yıldönümünü kutlayacaklar. 1810'da İspanya'ya karşı ayaklandılar, şimdi görkemli kutlamalara hazırlanıyorlar.

SULTAN REŞAT'TAN 100 YIL SONRA
Osmanlı İmparatorluğu döneminde buraya gelenlerin oluşturduğu koloni, ki çoğunluğunu Lübnanlılar oluşturuyor, bugün de varlığını sürdürüyor.
Sultan Reşat, 1910'da, yani yüzüncü yılda şehre saat kulesi hediye etmiş. Türkiye şimdi yüz yıl sonra onu tamir ettirecek, bakımını yaptıracak. Başbakan Erdoğan da kuleyi ziyaret etti. Erdoğan, Calderon'u Cumhurbaşkanı Gül ve kendi adına ülkemize davet etti, gelecek yıl karşılıklı ziyaretler gerçekleşecek.

BÜYÜK ATATÜRK'ÜN VİZYONU
Başbakan Erdoğan Meksika'da büyük ilgiyle karşılandı. O da gerek resmi temaslarında gerekse sivil topluma hitaplarında sağlam metinlerle konuştu, iyi hazırlanmış.
Diplomasi akademisinde, cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'ün dış politika vizyonunun güzel bir örneğini verdi. Erdoğan, 'Atatürk, Meksika'ya gönderdiği büyükelçimize bizzat Mayatepek soyadını vermiştir' dedi.

EMİNE HANIM'DAN GÜMÜŞ SANDIK
Konuşmalarını hep İspanyolca teşekkür ederek bitiren Başbakan, Calderon'a Mesnevi'nin İspanyolca baskısını hediye etti. Hediye demişken, Emine Erdoğan, Beyaz Saray'da Michelle Obama'ya iğne oyalı işlemelerin bulunduğu bir sandık armağan etmiş.
Meksika gezisinin sonunda, Türkiye'nin Latin Amerika açılımı için hayli kritik bir kazanım elde edildi: Şubatta yapılacak Latin Amerika zirvesine Ankara gözlemci sıfatıyla katılacak.
Erdoğan'a pek çok jest yaptılar, programda olmamasına rağmen Senato'ya hitap etme imkanı tanıdılar. Türkiye, çok uzak coğrafyalarda bir dost edindi: Meksika.

Medya-Makale Haberleri

Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı