K Parti, 1 Kasım seçimlerinde hem beyannamenin içeriği hem de açıklama yöntemine ilişkin stratejisinde değişikliğe gitti. AK Parti, geçmiş seçimlerde milletvekili adaylarının tanıtımıyla birlikte beyannamesini de görücüye çıkarıyordu. Genellikle de AK Parti, hem adaylarını hem de bildirgesini ilk açıklayan parti oluyordu. AK Parti, 7 Haziran seçim sonuçlarına ilişkin analizlerinde seçim beyannamesinde yer alan vaatlerin kamuoyu üzerindeki etkisini de görerek, bu kez bildirge konusunda aceleci davranmama ve seçmeni sıkmadan, geleceğe yönelik heyecan ve umudunu artıracak bir içerikle kamuoyunun huzuruna çıkarma stratejisini benimsedi. CHP'nin 30 Eylül, HDP'nin 2 Ekim, MHP'nin de 3 Ekim'de beyannamelerini açıklamasının ardından AK Parti 4 Ekim'de beyannemesini açıklayan son parti olacak. Bu tavkim son ana kadar ihtiyaç duyulması halinde Ak Parti yönetiminin beyannameye ekleme ve çıkarma yapmasına da imkan tanıyacak.
100 sayfayı geçmeyecek
AK Parti, beyannamesinin içeriğinde de revizyona gidecek. AK Parti, bu kez 100 sayfayı geçmeyecek, yeni projelerin kısa ve net biçimde aktarılacağı bir beyannameyi kamuoyuna açıklayacak. AK Parti, son kongresiyle oluşan yeni yönetimi ve milletvekili aday listelerinde yaptığı revizyonların ardından tek başına iktidar günlerine dönmek istediği 1 Kasım seçimleri için seçim beyannamesini de “2002" ruhuyla şekillendiriyor.
'Sorumlu biz değiliz'
7 Haziran beyannamesinin ilk halinde yer almayan daha sonra dijital ortamda metin baskıya gönderilirken bazı sayfaların düşmesi nedeniyle beyannamede olmadığı belirtilen çözüm süreci de 1 Kasım beyannamesinde, “gelinen noktasının sorumlusu biz değiliz" vurgusuyla yer alacak. Milliyet'te yer alan habere göre AK Parti'nin 1 Kasım seçim beyannamesinin en önemli bölümünü ise sosyal kesimlere yönelik vaatler oluşturacak.
AK Parti'nin vaatleri
Kulislere yansıyan bilgilere göre bildirgede yer alması planlanan bazı vaatler şöyle:
- Emeklilere bu yıl yapılan 100 liralık artış, bin 100 TL'nin üzerinde maaş alanlara da yansıtılacak.
- Emeklilere yılda bir kez ikramiye verilecek.
- Çalışan emeklilerden prim alınmaması sağlanacak.
- Emeklilere faizsiz, geri ödemesi kolay kredi imkanı tanınacak.
- Sözleşmeli memurlara kadro imkanı sağlanacak, taşeron uygulması daha sağlıklı yapıya kavuşturulacak.
- Esnek çalışma modelleriyle ilgili düzenleme çıkarılarak, istihdam teşvikleri yenilenecek.
- İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları esnetilecek. Yararlanma süresi uzayacak.
- Türkiye iş Kurumu, meslek başvurularında sigortalı çalışanı olmayan ailelere öncelik verecek. Böylece her evde en az bir çalışan olması ve herkesin sosyal güvenceye kavuşması sağlanacak.
- Kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak amacıyla kreş sayısının artması için teşvik düzenlemesi hayata geçirilecek.
- Okul saatleri çalışma saatleriyle uyumlu hale getirilecek.
- Üniversite mezunlarına iş buluncaya kadar “harçlık", kendi işini kuracak gençlere hibe kredi verilecek.
- Müracaat eden tüm öğrencilere yurt, isteyene kredi ve ihtiyaç sahiplerine burs sağlanacak.