DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Türkiye'deki Kürtlerin, Türk halkıyla birlikte yaşamak istediğini ve devletin sınırlarına saygı duyduğunu ifade ederek, ''Ama bu birlikte yaşama inancını güçlendirecek demokratik adımlar atılmazsa, Kürtler daha milliyetçi, radikal eğilimlere yönelebilirler'' iddiasında bulundu.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile DTP'li Tuğluk, Türkiye-Almanya Kültür Forumu tarafından Türkiye'ye getirilen Alman gazeteciler ile TBMM'de görüştü.
Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal durum hakkında Alman gazetecilere bilgi veren Uras, AK Parti ve DTP'nin kapatılma riskinin bulunduğunu ileri sürdü.
Prensip olarak partilerin kapatılmasına karşı olduklarını belirten Uras, ''Bu yıl anayasa değişiklikleri yapılabilirse Türkiye bu krizden demokrasi ile çıkabilir'' dedi.
Uras, ''Benim seçimi kazandığımız İstanbul 1. Bölgede başarılı olmamızın tek nedeni; Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, sosyal demokratlar, sosyalistler, Ermeniler, Rumlar, Musevi azınlıklarının desteğini alarak ortak aday olarak çıkmamdır. Bunu Türkiye modeli haline getirebilirsek, Türkiye'de dibe vuran solun şansı olabilir'' görüşünü dile getirdi.
''BÜYÜK OLASILIKLA AK PARTİ VE DTP KAPATILACAK''
Tuğluk da Türkiye'nin şu anda çok ciddi siyasi krizin içerisinde olduğunu öne sürerek, ''Bundan sonrasında ekonomik bir kriz bile öngörülebilir'' dedi.
Tuğluk, şu görüşleri dile getirdi:
''Sorunlara çıkış noktası olarak AB perspektifini görüyoruz. AK Parti, reformlara başlangıçta olduğu gibi devam edebilseydi, bu krizle karşılaşmayacaktı. Kürt sorununun bir masa etrafında bir araya gelinerek çözüleceğini düşünmüyorum. AB zemininde bir çözüme kavuşturabilir. Büyük olasılıkla AK Parti ve DTP kapatılacak.
Önümüzdeki günlerde, bahar aylarında, çok şiddet eksenli gelişmelerin yaşanabileceği kaygısındayım. Devletin kendisini buna göre hazırladığını görüyoruz. Kürt sorunu, her iki tarafın şahinleri arasında, bir çatışma unsuru olarak devam edecek gibi görünüyor.''
''KÜRT DEVLETİ YARARLI OLMAZ''
Aysel Tuğluk, ''Kuzey Irak'taki federe Kürt devleti, Türkiye'deki Kürtler için devletten ayrılma isteğini canlandırabilir mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Biz, Kürt devleti oluşumunun Türkiye'deki Kürtler açısından yararlı olmayacağını düşünmekteyim. Kürtlerin merkezinde olduğu bir ulus devlet yaratmak, Ortadoğu gerçekliğinde ciddi çatışmalara sürüklemek demektir. Çözüm sadece devlet kurmak değildir. Biz daha çok çözümü; demokratik açılımlar, Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü içerisinde görüyoruz. Birlikte yaşama üzerine kurulu bir anlayışa sahibiz. Ama şunu söylüyoruz; devlet demokratikleşmeli, Kürtler kendi haklarına kavuşturulmalı. Kürt federe devletinin, buradaki Kürtler açısından yarattığı bir sempati var. Ama Türkiye'deki Kürtler, birlikte çözümden yanalar, Türk halkıyla birlikte yaşamak istiyor ve bu devletin sınırlarına saygı duyuyorlar. Ama şayet, bu birlikte yaşama inancını güçlendirecek demokratik adımlar atılmazsa, Kürtler daha milliyetçi, radikal eğilimlere doğru yönelebilirler. Bunu da DTP olarak tehlikeli bir gelişme olarak görüyoruz.''