İşgalci İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine ilişkin dün yeni bir açıklama yaptı.
Gazetecilerle bugün düzenlediği yuvarlak masa toplantısında Lillian, Tel Aviv'in birkaç hafta içinde Ankara'ya yeni büyükelçi atamasını beklediklerini yineledi.
'HAMAS'IN OFİSİNİN KAPATILMASINI BEKLİYORUZ'
İşgalci İsrail'de 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin süreci biraz geciktirebileceğini kaydeden yetkili, İstanbul'daki Hamas ofisinin kapatılmasını beklediklerini de belirtti.
Lillian, Türkiye ve İsrail arasındaki yakınlaşma sürecinin önündeki en büyük engelin Hamas ofisinin İstanbul'daki varlığı olduğunu kaydetti. Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Filistin örgütü Hamas'ı “terör örgütü” olarak gördüklerini söyleyen İsrailli diplomat, “İsrail'in Türkiye'den Hamas üyelerini göndermesini beklediği bir sır değil” dedi.
TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS'E TAŞINMALI
“Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu Kudüs'te sunacaktır” diye konuşan Lillian, “Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan her ülke adına elbette çok mutluyuz. Şu an için bunu yapmaya karar veren çok sayıda ülke yok. Neyse ki, ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı. Ama Türkiye’yi bunu yapan ilk ülkelerden biri olarak görmek gerçekçi olmaz. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs'e taşır” ifadelerini kullandı.
HAMAS NORMALLEŞMEYE KARŞI ÇIKIYOR
12 yıl önce Mavi Marmara baskınıyla bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri son dönemde ivme kazanırken, iki ülke geçen hafta diplomatik ilişkileri normalleştirme kararı aldıklarını duyurmuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gerek Hamas gerekse Filistin tarafı bizim İsrail'le ilişkilerimizin normalleşmesini istiyor. İsrail'le iyi ilişkiler Filistin davasında bakış açımızın değiştiği anlamına gelmez” demişti.
Hamas ise yayınladığı açıklamada Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri normalleştirmesine karşı olduğunu belirtmişti.
Türkiye ile siyonist İsrail arasındaki normalleşme adımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgal rejiminin Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u Ankara'da ağırlamasından sonra hız verilmişti.