Allavi taraftarları galibiyeti sevinç gösterileri ile karşıladı
Allavi'nin lideri olduğu laik ittifak, seçimlerde kıl payı farkla birinci oldu.
Irakiye bloğu, halihazırdaki Başbakan Nuri Maliki'nin liderliğindeki Hukuk Devleti koalisyonundan 2 fazla milletvekili çıkardı.
7 Mart tarihinde yapılan seçimin sonucunu Birleşmiş Milletler yetkilileri güvenilir olarak değerlendirse de, Nuri Maliki ve taraftarları yeniden sayım talep ederek sonuca itiraz ediyor.
Maliki, hakkını mahkeme yoluyla arayacağını açıkladı.
İyad Allavi, seçimin birincisi olsa dahi tek başına hükümet kuracak sandalye sayısından çok uzak.
Allavi'ye oy veren seçmen tabanının çekirdeğini Iraklı Sünni toplum oluşturuyor. Ancak hükümet kurmak için destek aradığı siyasi partiler, Irak nüfusunun çoğunluğunu meydana getiren ve İran'la yakın bağları olan Şii grupları temsil ediyor.
BBC'ye verdiği mülakatta, 'İran'ın Irak'taki siyasi sürece gayet yoğun bir müdahalesi var' diyen Allavi, bu durumun endişe uyandırdığını belirtti.
Bütün büyük siyasi partilerin temsilcilerinin Tahran'da görüşmelere davet edildiğini söyleyen Allavi, 'Sadece bizim Irakiye bloğu dışarıda bırakıldı, biz davet edilmedik' diyor.
İran'ın kendisini başbakan yapmamak için uğraştığını iddia eden İyad Allavi, herkesin Irak halkının sandıklardaki iradesine saygı göstermesi gerektiğini, aksi takdirde şiddet sarmalının yeniden alevlenmesinden kaygı duyduğunu söyledi.
Ancak kimi gözlemciler, hükümet kurmayı başaramaması durumunda İyad Allavi'nin bahane olarak İran'ı suçlu göstermeyi planladığını düşünüyor.
Bağdat'taki İran büyükelçiliği, BBC'nin taleplerine karşın, konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.
Kaynak: Ajanslar