Almanya'ya NATO Baskısı

Güney Afganistan'a asker göndermesini talep eden ABD'ye olumsuz yanıt veren Almanya, şimdi de NATO Genel Sekreterinin baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Alman gazetesi Bild am Sonntag'a açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra Almanya'ya Afganistan konusunda uyarılarda bulundu. Almanya'nın Afganistan'daki angajmanını arttırmasını isteyen Scheffer, Alman birliklerinin kuzey Afganistan'da örnek hizmetler verdiğini, ancak uluslararası birliklere başka yerlerde de daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

NATO'nun Afganistan'da barış sağlanıncaya kadar silahlı güçlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Genel Sekreter Scheffer, kuzeyde konuşlanmış olan Alman birliklerinin silahlı göreve hazır olmadığı yönündeki korkuları ise kabul etmediğini söyledi. Scheffer, "Alman birliklerinin hızlı bir şekilde silahlanacağı ve eğitilecekleri yönünde hiçbir kuşkum yok" değerlendirmesini yaptı.

ABD ise Berlin'den olumsuz yanıt almasına rağmen güney Afganistan için asker talebini yinelemeye devam ediyor. Washington'da bir açıklama yapan ABD Genelkurmay Başkanı Michail Mullen, "Başka ülkelerin desteğine ihtiyacımız var, buna Almanya da dahil" diye konuştu. ABD'nin misyonuna devam etmek için ortaya çıkan engelleri ortadan kaldırmayı istediğini ifade eden Mullen, taleplerinin içeriğinde yeni bir şey olmadığını da vurguladı.

Gates'in mektubu

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Alman Savunma Bakanı Franz Josef Jung'a bir mektup göndermiş ve Almanya'dan çatışmaların yaşandığı güney Afganistan'a asker göndermesini istemişti. Alman birliklerinin sadece ülkenin güvenli yerlerinde konuşlanmış olmasının, ISAF'a katılan NATO müttefikleri arasında rahatsızlıklara yol açtığını kaydeden Gates, Berlin'den desteğini arttırması gerektiğini dile getirmişti.

Almanya'nın ABD'nin talebine yanıtı ise olumsuz oldu. Gates'in talebini geri çeviren Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Alman ordusunun görev bölgesi kuzey Afganistan'da kalmaya devam edeceğini söyledi. Kuzeydeki asker sayısının azaltılmasının anlamsız olduğunu belirten Steinmeier, bunun bölgedeki istikrarı etkileyebileceğini savundu. Alman hükümet sözcüsü Ulrich Willhelm de parlamentonun verdiği yetkinin sadece kuzey Afganistan'ı kapsadığı açıklamasını yaptı.

Kanada'nın rahatsızlığı

ABD'nin Almanya'ya böyle bir mektup göndermesinin nedeni ise Kanada. Kanada Başbakanı Stephen Harper, geçtiğimiz günlerde NATO'nun, Afganistan'a takviye birlik göndermemesi durumunda, bu ülkede görev yapan 2 bin 500 askerini 2009 yılı başında çekeceklerini söylemişti. ''NATO'nun saygınlığı tehlikede'' diyen Harper, ayrıca Kanada'nın ek birlik gönderilmesi düşüncesinin desteklenmemesinin ittifakın geleceği için ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağını savunmuştu. 

Deutsche Welle

Avrupa Haberleri

Siyonistler Hollanda'dan Kovuldu!
Hollanda'da Filistin bayrağına saldıran İsrailliler tekme tokat dövüldü
İspanya'dan İşgalci İsrail'e Şok
NATO-Rusya savaşına doğru! Meşru hedef ilan etti!
İşgal destekçisi McDonalds hisselerine "bakteri" darbesi!