Rus siber güvenlik firması Kaspersky, Amerikalı bazı büyük bilgisayar firmalarının en az 30 ülkede satışa sunduğu kişisel bilgisayarların sabit disklerinde ABD istihbaratına ait casus yazılım bulunduğunu açıkladı. Kaspersky'ye göre, NSA sabit disklerdeki bu casus yazılımlar aracılığıyla kullanıcıların bilgisayarlarından bilgileri topluyor.
İSLAMİ KURULUŞLAR DA HEDEFTE
Açıklamada, Western Digital, Seagate, Toshiba, IBM ve Samsung gibi bilgisayar alanında isim yapmış şirketlerin ürettiği bilgisayarların sabit diskine, daha üretim aşamasındayken NSA tarafından casus program yükletildi. Hedef alınan 30 ülke arasında İran, Rusya, Afganistan, Çin, Suriye, Pakistan, Mali, Yemen ve Cezayir de bulunuyor.
Kaspersky, casus program yüklenen bilgisayarlardaki bilgi akışının anlık olarak takip edilebildiğini iddia etti.
Kaspersky'nin açıklamasına göre, casus yazılımların bulunduğu bilgisayarlar çoğunlukla hükümet ve askeri kurumlar, iletişim ve telekomünikasyon şirketleri, bankalar, enerji ve nükleer araştırmalar alanında faaliyetler sürdüren firmalar, medya şirketleri ve İslami kuruluşlara ait.
Şirket, casusluk faaliyetinin, İran'ın nükleer faaliyetlerine sızmak ve sabote etmek için kullanılan Stuxnet yazılımı ile bağlantılı olduğunu da savundu.
Eski bir NSA çalışanı isithbarat ajansının sabit disklerden bilgi sızdırmaya yarayacak casus yazılımı geliştirdiğini kabul ettiği öne sürülürken, NSA sözcüsü Vanee Vines açıklama yapmayı reddetti. Raporda adı geçen bilgisayar şirketleri de sessiz.
Kaspersky, 2001'den bu yana kullanıldığını iddia ettiği casus yazılımının belirlenip bilgisayar sisteminden kaldırma metotlarına ilişkin bir yazı da yayınladı.