Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki General Abdülfettah El Sisi darbesinden sonra Sina Yarımadası'nda cunta ile bazı örgütler ararsında tırmanan şiddet ve çatışma hali, Amerikan yönetimini de harekete geçirdi. Sina Yarımadası'na 75 ilave asker göndereceğini bildiren Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, gerekçe olarak ise bu bölgedeki 500 uluslararası barış gücü askerinin korunmasını işaret etti. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, “Çok uluslu Güç ve Gözlemcilerin (MFO) görevlerini desteklemek ve zenginleştirmek ile ABD güçlerinin güvenliğini artırmak için 75 ilave asker gönderiyoruz” dedi.
KARAR ÇOK ÖNCE ALINMIŞ
Cook, “En önemli önceliğimiz oradaki ABD personelinin güvenliği” ifadesini kullandı. Cook, ilave askerlerin gönderilmesi kararının, bazı ABD askerlerinin de yaralandığı son zamanlardaki güvenlik güçlerine yönelik saldırılardan önce belirlendiğini kaydetti. Sina Yarımadası, son zamanlarda güvenlik güçlerini hedef alan saldırılara sahne olmuş, çoğunluğunu terör örgütü IŞİD'e biat ettiğini duyuran “Sina Vilayeti” adlı örgütün üstlendiği saldırıların ardından Mısır askerleri bölgede operasyon yaptı. Son olarak, Mısır ordusu önceki gün Refah, Şeyh Zuveyd ve Ariş'te silahlı gruplara karşı operasyon başlatmıştı. ABD'nin de bulunduğu MFO'ya bağlı 13 ülkeye ait askerler, İsrail-Mısır Barış Antlaşması'nı (1979) gözlemlemek üzere 1982'den bu yana Sina'da bulunuyor.
Maden zengini
Petrol, bakır, fosfat, demir, kömür, firuze taşı, manganez ve uranyum gibi maden kaynaklarına sahip olan Sina, tarım ve hayvancılık bakımından da ülke ekonomisinde önemli bir yer teşkil ediyor. Bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında ise Taba, Şarm eş-Şeyh, Deheb ve Nuveyba kentleriyle turizm geliyor.
1979'da 3'e parçalandı
1973 İsrail-Arap savaşı İsrail ile Mısır arasında Camp David Anlaşması'yla (1979) sonuçlandı. Anlaşmaya göre Sina 3 bölgeye ayrıldı. A Bölgesi: Süveyş Kanalı'ndan başlayan bölgede Mısır'ın bir piyade tümeni, 230 tank ve 22 bin asker bulundurmasına izin veriliyordu. B Bölgesi: Şarm Eş-Şeyh'den başlayıp El-Ariş'e kadar uzanan bu bölgede hafif silahlı 4 tabur ve 400 askere izin veriliyordu. C Bölgesi: Gazze çevresindeki bu alanda ise Mısır sadece hafif silah bulundurabiliyor.
Sina neden önemli?
Stratejik konumu ve güvenlik güçlerine saldırılarla gündemden hiç düşmeyen Sina Yarımadası, Mısır'ın yüzölçümünün yüzde 6'lık kısmına karşılık geliyor. Kuzey ve Güney olarak iki vilayetten oluşan Sina, Mısır ile İsrail arasında 1956, 1967 ve 1973'teki savaşların da cephesiydi. Mısır'ın doğuya açılan kapısı olan Sina, Asya-Afrika arasında bağlantı noktası olması, Kızldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz-Hint Okyanusu bağlantısı ve Aden Körfezi'ne hakimiyeti yle siyasi, iktisadi ve stratejik önem arzediyor.