Irak hükümeti, "terörizm suçları" işledikleri gerekçesiyle yargılanan 291 Iraklı için verilen idam kararını onayladı. İdam kararlarını onaylayan kararın altında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hudayir el Huzayi'nin imzası var.
Irak'da tek seferde 300'e yakın kişinin idam edilmesi yönünde karar verilmesi, sıradışı bir durum değil. ABD'nin "demokratikleştirmek" adına işgal ettiği ülkede, işgalden bu yana binlerce kişi idam edildi. Eski İnsan Hakları Bakanı Vajdan Michael, son iki senede idam edilen 12 bin Iraklı'nın idam edildiğini hesaplıyor.
Ülkenin yargı sistemi, halk tarafından hiç güvenilir bulunmuyor. Siyasi, etnik çekişmeler ve mezhep farklılıklarının, birçok mahkeme kararını etkilediği düşünülüyor.
İşkence de Irak'da çok yaygın. Irak basınında işkence altında alınan sorgu ifadelerine dair haberler sık sık yer buluyor.
İran'da uygulanan idam cezaları sık sık batı basınında ve Türkiye'de haber olurken, Irak'takilerin hemen hiç haber olmaması da dikkat çekici.
ABD'nin "özgürlüğü" ülkeden kaçırıyor
ABD'nin "özgürlük ve demokrasi" taşıma misyonunu en fazla dile getirdiği ülke olan Irak'ta durum, işgalin üzerinden 8 sene geçmiş olmasına rağmen bu durumda. ABD'nin müdahale ettiği ülkelere dair bir başka ilginç veri ise, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komisyonu çalışmasından geldi.
Komisyonun raporuna göre dünyadaki tüm mültecilerin neredeyse yarısını, ABD'nin işgal ettiği Irak ve Afganistan'dan kaçan mülteciler oluşturuyor. Dünyada toplam 10.55 milyon mülteci bulunuyor. Bunların 3.05 milyonunun Afganistan'dan, 1.68 milyonunun Irak'tan kaçan mülteciler olduğu hesaplanıyor.
En fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler ise Pakistan, İran ve Suriye.
Kaynak: Sol.org