Amerikan seçimleri

Abdurrahman Dilipak

 

 

 


Seçim sonuçları belli oldu. Katılım geçen yıllara göre daha yüksekti. Yüksek olup da 310 milyonluk ülkede sandığa giden seçmen sayısı 120 milyon civarında. Oysa yurt dışında elçiliklerde, faksla, postayla, internet üzerinden bile, hatta astronotlar uzayda oy kullandıkları halde sonuç bu..
 

Halkın büyük çoğunluğu seçimlere ilgisiz. Seçmeni sandığa çekmeyi başaran partiler, her zaman başarılı olabilirler.
 
Seçmen yine partiye değil, adaya oy verdi.. Ve sonuçta yine az farkla da olsa Obama kazandı..
 
Türkiye başkanlık sistemini tartışırken Amerikan seçimleri ve Amerikan sistemi de toplumun ilgisini çekmeye devam ediyor..
 
Obama kritik eyaletlerden gelen sonuçlarla Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'den yaklaşık 100 delege fazla kazanarak 303'ü buldu.
 
İkinci kez başkanlığa seçilen Barack Obama, son olarak Colorado, Nevada ve Virginia eyaletlerini de kazanarak, delege sayısını 303'e çıkardı. Böylece gerekli olan 270 delegelik barajı rahatlıkla aşarak ABD'nin 45'inci başkanı olan Obama, 50 eyaletten 25'inin ve Washington DC'nin seçici delegesini kazandı.
 
Amerikalılar sadece ülkeyi dört yıl yönetecek başkanı seçmek için sandık başına gitmedi. Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadının tamamı ve Senato'daki 100 sandalyenin 33'ü için de oylama yapıldı. Bazı eyaletlerin valilikleri için de seçim yapılırken bazı eyaletlerde seçmenlere oy pusulalarında yasal marihuana, kürtaj, eşcinsel evlilik gibi konularda 170'i aşkın referandum sorusu yöneltildi. Colorado, Washington, Massachusetts ve Oregon'da seçmenlere marihuananın yasallaştırılmasını kabul edip etmedikleri soruldu.
 
Washington ve Colorado'da referandumdan 'evet' çıktı. Böylece 21 yaş ve üzeri kişiler için "tıbbi gerekçelerle" marihuana üretmek, üzerinde bulundurmak ve dağıtmak yasal olacak. Maine ve Maryland eyaletlerinde yapılan referandumlarda ise eşcinsel evliliklerin yasallaşması kabul edildi.
 
ABD başkanlık seçiminde kritik eyaletlerden Iowa ve Ohio'yu da kazanan Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama, ikinci kez ABD başkanı seçildi.

Obama'nın zaferinde, seçime damgasını vuran 7 kritik eyaletten 4'ünü elde etmesi belirleyici oldu. Son olarak Wisconsin, Nevada ile Iowa'da zafere ulaşan Obama, kritik eyaletler içinde gösterilen Ohio, Pennsylvania, New Hampshire eyaletlerinde zafere ulaşan taraf oldu.
 
Tam da beklendiği gibi, az bir oy farkı ile..
 
Kongre seçimlerinde elde edilen sonuçlar her iki parti için de sürpriz olmadı. Ajanslardan gelen haberlere göre; Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin 435 toplam sandalye sayısının çoğunluğu yine Cumhuriyetçilerin elinde kaldı. Kongre'nin üst kanadı olan 100 üyeli Senato'da ise Demokratlar üstünlüklerini korumayı bildi. Bu sonuç Obama hükümetinin icraatlarını yine Cumhuriyetçiler ile sıkı pazarlık yapmadan uygulamaya koyamayacağı anlamına geliyor. Bu arada Cumhuriyetçiler üç senato koltuğunu Demokratlara kaptırdı. Massachusetts eyaletinde Demokrat Parti'den Elizabeth Warren, Cumhuriyetçi rakibi Scott Brown'un yerine senatör olarak seçildi. İndiana eyaletinde ise Demokrat Parti Senatörü Joe Donnelly, Cumhuriyetçi Senatör Richard Mourdock'a karşı kazanmayı başardı. Bu arada, Maine eyaletinde ise seçimlere bağımsız olarak katılıp kazanan Senatör Angus King'in Demokrat Partisi'ne oy vermesi bekleniyor.
 
1945'ten bu yana, yani 2. Dünya savaşının ardından başkanlık koltuğuna oturan 13. Kişi Obama. Bu batılılar için "uğur işareti" sayılmaz. Bu dönemde görev yapan Başkanlardan 7'si Demokrat, 6'sı Cumhuriyetçi imiş.
 
Sonuçta beklenen oldu ve Obama yeniden bir dönem daha ABD'nin yeni başkan olarak görevine devam etmesi kesinleşti. Eğer istifa etmez, görevden alınmaz ve ölmez veya öldürülmez ise, önümüzdeki seçimlere kadar ABD'nin Cumhurbaşkanı olarak bir zenci o koltukta oturmaya devam edecek..
 
Çifte vatandaş olanlar ya da gönül desteği itibarı ile Yahudiler Mitt Romney'e, Araplar Obama'ya oy verdiler.. Afrikalılar da genellikle Obama'yı destekledi. Avrupalılar her ikisine de mesafeli idi.. Ama yine de oylarını Obama'ya vereceklerini söyleyenler büyük bir çoğunluktu..
 
Türkiye'de yapılan bir kamuoyu yoklamasında %75'e yakın kişi Obama'yı desteklediğini söyledi.
 
Bu eğilim İslam dünyasındaki ortalamayı gösteriyordu. Ruslar, Çinliler ve Hindistanlılar "Yok aslında birbirinden pek farkları" havasında idiler, "bize ne, işimize bakalım, onların sadece çıkarları vardır, hiç birine güven olmaz" diye düşünüyor olsalar gerek.
 
Neyse seçim bitti. Obama şimdi yeni yol haritasını masaya koyacak.. Öncelik ABD'nin yaradığı afette yaraların sarılması.. Bundan sonraki kasırga ihtimallerine karşı alınması gereken tedbirler..

Ardından, Suriye, Filistin, İsrail, İran ve Arap dünyası konusunda bir karar vermesi gerekecek..
 
Bundan sonrası için bölünmüş bir Amerika var. Korku ve umut dengesi bıçak sırtı bir çizgide.. Birinin kurtuluş için zorunlu gördüğü şeyi, öbür taraf bir tehdit olarak algılıyor..
 
Obama umut vaadetse de, ABD'yi zor günler bekliyor.
 
Amerikalılar herhalde "Ne olacak bu memleketin hali" diye ya içkiye vuracaklar, ya kiliseye, ya da kahinlere koşacaklar.. Hem zaten 24 Aralık sendromu ve Evangelistlerin kıyamet beklentisi kafaları allak bullak etmişken Obama kime derdini anlatacak bilmem. Selam ve dua ile..

yeniakit