Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine" ilişkin 2005/73 Sayılı genelgesinin yürütmesini sınavsız yapıldığı gerekçesiyle 2006 yılında durdurmuştu. Danıştay, söz konusu genelge ile atanmasına karşın Danıştay kararı ile kararnameleri iptal edilen öğretmenler için sınav şartı aranmamasını uygun gördü.
Danıştay 2. Dairesi Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine ilişkin genelge ile atanmasına karşın, genelgenin iptali nedeniyle mağdur olan bir öğretmenin açtığı davayı sonuçlandırdı.
Danıştay, gerekçeli kararında 2005/73 Sayılı genelgenin iptal edilmesi nedeniyle atama için dayanak alınamayacağını belirtirken, "İşlemin tesis edildiği tarihte yürürlülükte bulunan Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde durumun değerlendirilmesi gerektiği açıktır" ifadesine yer verdi.
Danıştay'ın gerekçeli kararında söz konusu yönetmeliğin 17 ve 18. maddesinde yer alan 3 yıldan daha az öğretmenlik mesleğinden ayrı kalanlar ve söz konusu okullarda 5 yıldan daha az görev yapan öğretmenlerin aynı türdeki okullara yeniden atanabileceği belirtildi.
SINAV ŞARTI ARANMAYACAK
Danıştay, "Esas itibariyle Anadolu Liselerine seçme sınavı ile atama yapılacağı, ancak daha önce Anadolu statülü okullarda görev yapıp çeşitli nedenlerle kapsam dışı okullara geçiş yapan öğretmenler için belirli koşullarla sınav şartının aranmayacağı anlaşılmaktadır" açıklamasında bulundu.
Danıştay, bu durumdaki öğretmenlerin Anadolu Liselerine atanması konusunda sınav şartı aranmayacağını kaydederek, söz konusu öğretmenlerin görevden alınmasını gerektiren bir neden bulunmadığını bildirdi. Danıştay, 1999 tarihli, 2507 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde söz konusu öğretmenlerin hizmet puanı göre atanmasına karar verdi.
ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLMUŞTU
Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine" ilişkin 2005/73 Sayılı genelgesinin yürütmesini sınavsız yapıldığı gerekçesiyle 2006 yılında durdurmuştu.
Ataması yapılan öğretmenler ise norm fazlası olarak atandıkları okullarda kalırken MEB, söz konusu Danıştay kararını bu yıl uygulamaya koymuş ve öğretmenlerin mağdur olmasına neden olmuştu. Söz konusu öğretmenlerin kararnameleri Anadolu statüsüne çevrildiği için bu süre zarfında yapılan sınavlara da alınmadılar.
Ayrıca iki yıllık çalışma sürelerini de doldurmadıkları için il içi tayin isteyemeyen öğretmenler, ciddi mağduriyet içine düşmüştü.