Anayasa değişikliği Meclis gündeminde

Başbakan Erdoğan, 13 Mart’ta açıkladığı kısmi anayasa değişikliğini Meclis gündemine aldıklarını söyledi. Toptan, gelecek hafta liderler turuna çıkacak.

HIZLI trenin ilk tarifeli seferinde, anayasayı topyekun değil kısmi değiştireceklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, düğmeye bastı. 29 Mart'taki yerel seçimlerin ardından ilk görüşmesini dün TBMM Başkanı Köksal Toptan ile yapan Başbakan Erdoğan, anayasa çalışmalarını konuştuklarını ve konuyu Meclis gündemine aldıklarını söyledi.

ÖNCE UZLAŞMA KOMİSYONU

TOPTAN da Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyle ilgili 'Anayasa değişikliğini konuştuk' dedi. Takvim belirlemediklerini belirten Toptan, 'Siyasi parti liderleriyle görüşme yapıp yapmayacağı'na ilişkin soruya 'Gerekirse tabi görüşürüm' karşılığını verdi. Toptan'ın ilk olarak uzlaşma sağlanması için partilerden destek istemesi bekleniyor. Toptan, bu çerçevede Meclis'teki siyasi parti temsilcilerinin katılacağı bir uzlaşma komisyonu oluşturulması için girişim başlatacak. Toptan'ın gelecek liderlerle görüşmesi bekleniyor.

'Konsensüs içinde aşarız'

Başbakan Erdoğan, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin Anayasa değişikliğine ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan, Meclis Başkanı Toptan ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

TOPLUMUN TALEBİ

'Bu konudaki hazırlığımızı parlamentoya sunacağız. Bunların içerisinde aslında ülkemizde de tüm sivil toplum örgütlerinin yakından ilgilendiği konular var, AB ile ilintili olan konular var -ki bunlardan bir tanesi bireysel başvuru hakkı, bir diğeri Ombudsmanlık konusu, bir diğeri siyasi partiler kanunu, bir diğeri seçim yasası- ve bununla ilgili hazırlıklarımızı sunacağız ve çalışmalarımız var. Tabii bu konuyla ilgili olarak parlamentodaki siyasi partilerle de arkadaşlarımız bu konuları ayrıca görüşecekler. Temennimiz odur ki güzel bir konsensüs ile bunu aşarız. Düzeltilmesi gereken neler varsa bunları da birlikte görüşür, düzeltir, ona göre adımları atarız diyorum. Çünkü bu, toplumun da geniş tabana yayılan bir talebidir.''

İşte mini paket

AK Parti'nin öngördüğü anayasa değişiklikleri içinde öncelikle Meclis ve cumhurbaşkanının görev süresinin belirlenmesi bulunuyor. Paketin, parti kapatmalarının zorlaştırılması, 100 Türkiye milletvekilliği, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı ve Ombudsmanlık konularını kapsaması bekleniyor.

'Partilerden olumlu katkı umuyorum'

TBMM Başkanı Köksal Toptan ise Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve 23 Nisan konuşmasını bu konuya ayıracağını belirterek, tüm siyasi partilerin bu sürece olumlu katkı sunmasını umduklarını söyledi. Toptan, Başbakan Erdoğan'ın anayasa değişikliği ile ilgili önerilerinin bilindiğini hatırlatarak, 'Ya AK Parti teklifini yeterli imzayla TBMM Başkanlığı'na sunar ve normal süreç başlar, ya da Meclis'te bir uzlaşma komisyonu oluşturulur. Anayasa değişikliği için nasıl bir yöntemin izleneceği henüz net değil' dedi.

Star

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım