Anayasa Komisyonu Dağaldı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında CHP'nin, komisyonun görevi bölümüne eklenmesini istediği 'parlamenter sistem' vurgusu sorun yarattı. Komisyon masası, daha üçüncü toplantısında dağıldı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda daha başkanlık sistemi ile ilgili maddelere geçilmeden CHP'nin komisyonun görevi bölümüne eklenmesini istediği "parlamenter sistem" vurgusu sorun yarattı. Komisyon usûl ve esasları görüşemeden dağıldı. İlk toplantı zaten protokol icabı yapılmış bir toplantı idi. İkinci toplantıda kısmen usül ve esaslara girildi, bu toplantıda karar alınacaktı. Asıl tartışmanın komisyonun çalışma süresi, oy birliği oy çokluğu gibi konularda çıkması bekleniyordu ama daha o noktaya gelinmeden komisyon çalışması sona erdi.  
Komisyondaki krizle ilgili Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan HDP'li üye Mithat Sancar "Şu aşamada siyasi bir değerlendirme yapmayacağız, Yarın eş başkanlar ile toplantı yapacağız" dedi. 
Al Jazeera'ye konuşan MHP'li komisyon üyesi Mehmet Parsak, "Biz masaya uzlaşma anlayışı ve yapıcı tutumla oturmuştuk. Dört parti komisyon kararlarını tam mutabakat ile almalı konusunda uzlaşmıştık. Birinci madde ve ikinci maddelerin birlikte değerlendirmesi söz konusuydu.  Birinci madde anayasa uzlaşma komisyonunun adının ne olacağı idi. İkinci madde de komisyonun görevi var. komisyonun görevi anayasa yapım sürecini yütütmek vs diye ifade ediliyor." bilgisini verdi. 
Parsak, krizi şöyle anlattı: 
CHP daha işin başından komisyonun adı 'Türkiye’yi darbelerden arındırma komisyonu' olmalıdır. Görevi de parlamenter sistem içinde anayasanın yenilenmesi çalışmaları olsun. Diğer üç parti anayasa uzlaşma ya da mutabakat komisyonu olmalıdır dedik. Bu konuda anlaşılırsa mutabakat da olabilir demiştik. Daha işin başında komisyonun adı üzerinden tartışma yaratmayı doğru bulmuyoruz dedik. CHP'nin yaklaşımı iki açıdan da temelden böyle yaklaşırsa olmaz demiştik. MHP olarak biz burada darbeleri savunmuyoruz, bunu kimse de demiyor. Komisyonun adı bu olmalı deyip toplantıdan bir gün önce saatlerce bunun müzakeresine yol açmak siyasi bir durumdur. Parlamenter sistemden yanayız demek doğru değil, biz de güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanayız. Ama daha çalışmaya başlamadan bunu şart olarak koymak tıkayıcı bir durum. Sürede anlaşmazlık olabilirdi vs ama oralara gelmeden daha usül ve esaslar bile konuşulamadan ilk iki maddede bu noktaya geldik"
Al Jazera'ye konuşan CHP'li komisyon üyesi Namık Havutça, "CHP olarak ön şart koyduk, 'devletin rejimini tartışmaya gelmedik' dedik." diyen Havutça, "Anayasa değişikliğinin hangi çerçevede olacağını konuşacağımız komisyon çalışmaları için görevin öncelikle değerlendirilmesi gerekir dedik, bu göreve bir isim verilmesi gerektiğini söyledik." diye konuştu. 
'CHP tarafından sabote edilmiştir'
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise masanın devrilmesinden CHP'yi sorumlu tuttu, "Yeni anayasa süreci, millet adına yürütülen bir süreç, bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir" dedi. Yeni anayasayla ilgili masayı sabote etmeye kalkıyorlar daha önce AK Parti tarafından teklif edilmiş ve kendilerinin reddettiği bir şeyi bugün gündeme getiriyorlar" diyen Çelik. "Doğrusunu söylemek gerekirse bütün bu manevraların bir anlamı vardır, CHP Türkiye'ye yeni anayasa yaptırmak istemiyor. Biz yeni Türkiye'nin ilk anayasasını yapmak istiyoruz onlar hala eski Türkiye'nin anayasasında ısrar ediyorlar. Toplumun değişim talebine direniyorlar. İşin özü bundan ibarettir" ifadelerini kullandı. 
Kaynak: Al Jazeera

Güncel Haberleri

Ensarullah'tan Ebu Ubeyde'nin teşekkürüne cevap: "Allah'tan sonra övgüye layık olan sizsiniz!
Nahale: Bu savaştan ellerimizde silahlarımızla çıkacağız
Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı işte ayrıntılar
İşgalci İsrail'den Suriye açıklaması: 3 bin 300'den fazla...
Gazze'den ateşkes haberi neden gelmiyor? Hamas yanıtladı