Anayasa Mahkemesi, 15 Hizb-ut Tahrirli’nin yargılanmalarında hak ihlali bulunduğu gerekçesiyle 7. kez “yeniden yargılanma” kararı verdi. AYM, Hizb-ut Tahrir’in “terör örgütü” olarak kabul edilmesine ilişkin yeterli bir değerlendirme yapılmadığına hükmetti.
Hizb-ut Tahrir davalarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nce emsal teşkil edecek kararlara bir yenisi eklendi. Hizb-ut Tahrir yargılamalarına yönelik Ankara, Erzurum, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Van’dan yapılan bireysel başvuruları değerlendiren Yüksek Mahkeme, toplam 15 mağdura hem yerel mahkemeler hem de Yargıtay tarafından verilen kararlarda hak ihlali yapıldığına hükmetti.
Son 1.5 yıl içinde 7 kez ‘hak ihlali kararı’ veren AYM, mağdurların talebini şöyle aktardı: “Başvurucular; Hizb-ut Tahrir isimli oluşumun bir terör örgütü olmadığını, bu oluşumun şiddet içeren herhangi bir faaliyetinin bulunmadığını belirterek silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan mahkûmiyetlerine karar verilmesi nedeniyle adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini ileri sürmüşlerdir.”
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin ceza yağdırdığı Hizb-ut Tahrir’e yönelik “terör örgütü” suçlamasına itiraz eden Yargıtay Üyesi Mustafa Kurtaran ise 19 Temmuz 2017 tarihli şerhinde, Hizbut Tahrir’in terör örgütü olmadığını, Hizb-ut Tahrir’in kuruluşundan bugüne kadar ülkemizde veya başka bir ülkede şiddet olayına karışmadığını savunmuştu.