Ayşe Böhürler-Yeni Şafak
Anti İslam Partisi
Böyle girişimleri ne kadar ciddiye almak gerekir bilmiyorum. Ama 11 eylülden sonra ortaya çıkan İslam karşıtı propaganda ve yaklaşımların her toplumun mayasına göre oluşturduğu etkileri görmek açısından bu konunun ciddiye alınması gerektiğine inanıyorum.
Meselenin kaynağı Köln'de ikibin kişiye ibadet imkanı sağlayacak olan caminin inşaatı. Caminin mimari tasarımı için açılan yarışmayı kazanan ise bir Alman mimar. Prof. Dr. Böhm İstanbul'daki Yenicami'den etkilenerek hazırlamış projeyi. Prof. Böhm camii projesini "hem mimarlık açısından, hemde toplumsal açıdan bir meydan okuma" olarak yorumluyor. Prof. Böhm'ün vurgusu ise pozitif yönde...
Tam tersi bir vurgu ile bu olayın bir meydan okuma olarak algılanması Alman toplumundaki aşırı milliyetçi unsurları tetikleyerek bir Anti İslam Partisi'nin kurulmasına sebep olmuş. Pro Köln hareketinin bir devamı olan Anti İslam Partisi ismi ve amacı itibarıyla dünyada bir ilk. Ya da en azından ayan beyan gerçek amacının bu olduğunu söyleyen ilk parti.
Partinin başkanı ve dört elemanı ellerinden cami resim üzerine çarpı yapılmış bir broşür ile Köln sokaklarında dolaşıp imza topluyorlar. Partilerine ancak 300 kişiyi üye yapabilselerde şimdiye kadar 20.000 imza toplamışlar. Partinin başkanı Markus Beisicht 2010 yılında parlamentoya girmek istediğini söylüyor. Partililer yoldan geçenlere Köln'ün ikinci bir Mekke'ye dönüşmesini istemediklerini ve bundan dolayı endişe duyduklarını belirtiyorlar. Yoldan geçen ve imza atan herkese de posta yoluyla müslüman karşıtı dergilerin gönderme vaadinde bulunuyorlar..
Spiegel dergisinde yer alan haberde bu konunun yorumcuları; Beisicht ve arkadaşlarının İslam karşıtı tavırlarının oylarını artırma amacı ile ortaya çıktığını söylüyorlar. Bu haberde en çok dikkatimi çeken noktalardan birisi de Almanya'da İslam karşıtı olmanın oy artırıcı bir unsur olarak yorumlanması…
….
Köln'e cami yeni bir proje değil. Burada 120 bin Müslüman yaşıyor. Yani nüfusun %12 si Müslüman Bölgede bir camiye ihtiyaç duyulduğunu bundan beş yıl önce Sosyal Demokrat Parti miletvekili olan Lale Akgün de yaptığım bir röportajda söylemişti. Hatta oy oranını artırma stratejileri içinde partisinin Köln'e cami yaptırma sözü verebileceğini de ilave etmişti.
...
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği yaptırılacak olan camiinin yapımı için ayrılan para 15-20 milyon euro civarında. Camii konusunda ki tartışmayı tetikleyen unsurlardan birisi de camiinin; Köln Katedrali'ne 3 kilometre uzaklıkta ve minarelerinin 50 metre olarak planlanması. Cami yapımının en büyük muhaliflerinden birisi Pro- Köln hareketinin Köln Belediye Meclisi'nde 4 koltuğu var. Her ne kadar yetkililer bu hareket tarafından düzenlenen protesto gösterilerinin halkın genel düşüncesini yansıtmadığını söylese de /müslüman bir çiftin balayı yapmak için kiraladıkları evde terörist diye tutuklanmaları, yayınlanan bir dizi filmde aleviler ile ilgili yer alan olaylar/ Alman toplumunda yabancı düşmanlığının ırkçılığın ötesinde din düşmanlığına doğru kaydığının işaretlerini taşıyor.
...
Bu konuda Daily Telegraph gazetesine konuşan Köln Türk İslam Birliği üyesi teolog Şeyda Can, “Müslümanlar 40 yıldır burada, şimdiye kadar arka odalarda namaz kılıyorlardı, saklanmamalıyız “ diyor. Can aynı zamanda Almanlar'ın iki yüz yıl once Köln'de yapılan Protestan Kilisesi'ni de protesto ettiklerini zamanla buna da alışacaklarını söylüyor. Minarelerinin 50 metreyi bulacak olması nedeniyle bir Alman şehrinin siluetinin müslüman şehrine benzemesine itiraz eden Almanlar'ın yanısıra cami yapımını destekleyen hatta başka şehirlerde cami projelerine maddi destek vereceklerini söyleyen Almanlar'da var.Bunlardan birisi de Günther Kisel. Solingen Şirketinin sahibi Dusisburg-Marzloh da 7 milyon euroluk büyük cami inşaat projesini değerlendirebileceğini söylüyor.
Spiegel dergisi bu haberi “korku ile oyun” olarak vermiş. Korkular ile oynamanın tehlikeil sonuçlarına işaret ederek.
Bir tarafta batı karşıtlığı diğer tarafta İslam karşıtlığı; BARIŞ ise sadece yeni dünyanın sözde ütopyası gibi görünüyor!