Arakan'da Etnik Temizlik Sürüyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Gilmour, Arakan'da şiddet olaylarının azaldığını ancak, işkence, açlık, tecavüzün devam ettiğini söyledi.

National Herald" gazetesinde yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Gilmour, Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde Arakanlı Müslümanların kaldığı kampları ziyaret etti.

Arakan'da şiddet olaylarının yeniden başladığı 25 Ağustos'tan bu yana en az 700 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e kaçtığını belirten Gilmour, "Arakan'da Müslümanlara yönelik etnik temizlik devam ediyor" dedi. 

Arakan'da şiddet olaylarının azalmasına rağmen, cinayet, tecavüz, işkence, adam kaçırma ve açlığın devam ettiğine dikkati çeken Gilmour, Arakanlı Müslümanlara karşı yaygın ve sistematik şiddetin devam ettiğini vurguladı.

Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında Arakanlı Müslümanların topraklarına dönmesi için 23 Kasım 2017'de anlaşma imzalanmıştı. Gilmour, Arakanlı Müslümanlara yönelik zulüm devam ederken, Myanmar hükümetinin bu insanların geri dönüşü için hazır olduğunu açıklamasını sorgulayarak, şu anki koşullar altında Arakanlı Müslümanların evlerine güvenli, onurlu ve kalıcı bir şekilde geri dönmelerinin imkansız olduğunu söyledi. 

Arakanlı Müslümanlar krizi

BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 688 bin Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 300 binin altına geriledi.

Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.

Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan  anlaşmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda. Ancak 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede BM tarafından verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca anlaşmanın imzalanmasından itibaren 2 ay içinde Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşünün başlaması gerekiyordu ancak Arakanlı Müslümanların eve dönüş sürecinin ertelendiği duyuruldu ve bugüne kadar herhangi bir somut adım atılmadı.

 

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi