Arap Devletleri Hamas'ın İsrail'e Yönelik Operasyonuna Nasıl Tepki Verdi?

Hamas İsrail'e son yılların en büyük saldırısını başlattı ve 100'den fazla İsrailliyi öldürdü. Saldırı, İsrail ile Arap devletleri arasında yakın zamanda yaşanan normalleşme dalgasının bir döneminde gerçekleşti. Peki büyük Arap ülkeleri nasıl tepki verdi?

Hamas, Gazze Şeridi'nden atılan roket yağmurunun ardından yamaç paraşütü kullanarak İsrail'e kara, deniz ve hava yoluyla giren savaşçıların da dahil olduğu sürpriz bir operasyonla İsrail'e son yılların en büyük saldırısını başlattı ve en az 100'den fazla Siyonist'i öldürdü.

İsrail, Hamas'ın savaş ilan ettiğini ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "misilleme" sözü verdiğini söyledi.

Hamas'ın büyük saldırısı, BAE, Bahreyn ve Fas'ın 2020'deki tartışmalı İbrahim Anlaşması anlaşmasıyla ilişkileri normalleştirmesinin ardından Suudi Arabistan ve İsrail'in ilişkileri normalleştirmek için ABD aracılı bir anlaşma üzerinde çalıştığı sırada geldi.

Şu ana kadarki çatışmalara ilişkin kilit Arap ülkelerinden gelen tepkiler şöyle:

Suudi Arabistan

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın "çeşitli Filistinli gruplar ile İsrail işgal güçleri arasındaki benzeri görülmemiş gelişmeleri yakından izlediği ve bunun birçok cephede şiddetin tırmanmasına yol açtığı" belirtildi.

Riyad'ın her iki taraf arasındaki "gerginliğin derhal durdurulması" ve "sivillerin korunması" çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın "devam eden işgal ve Filistin halkının meşru haklarından mahrum bırakılmasının yanı sıra kutsal mekanlara karşı tekrarlanan kasıtlı provokasyonlar" ışığında olası bir gerginliğe ilişkin defalarca uyarıda bulunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan Uluslararası toplumu "sorumluluklarını yerine getirmeye ve bölgede güvenlik ve barışı sağlayan ve sivilleri koruyan iki devletli bir çözüme yol açacak inandırıcı bir barışçıl süreci harekete geçirmeye" çağırdı.


Katar

İsrail ile normalleşmeye şiddetle karşı çıkan Katar, Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerden "derin endişe duyduğunu" ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in "İsrail'in koruması altındaki kutsal Mescid-i Aksa'ya son zamanlarda tekrarlanan izinsiz girişler de dahil olmak üzere, Filistin halkının haklarını sürekli ihlal etmesi nedeniyle devam eden gerilimin tek sorumlusu" olduğu ifade edildi.

Katar Uluslararası topluma "İsrail'i uluslararası hukuku açıkça ihlal etmeye son vermeye zorlaması, İsrail'i meşru uluslararası kararlara ve Filistin halkının tarihi haklarına saygı duyma konusunda sorumlu tutması ve bu olayların yeni bir çatışmayı alevlendirmek için bahane olarak kullanılmasını engellemesi" çağrısında bulundu.

Açıklamada, Katar'ın "Filistin davasını ve 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devlet kurulması da dahil olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını destekleme konusundaki tutarlı konumu" teyit edildi.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasındaki şiddetten duyulan endişeyi dile getirdi.

Açıklamada, BAE'nin tehlikeli yansımalardan kaçınmak üzere son derece itidalli olunması ve derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunduğu vurgulandı.

Ayrıca, BAE'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki "geçici üye" sıfatıyla "Arap İsrail barış sürecinin yeniden canlandırılması için uluslararası dörtlü omisyonunun derhal işler hale getirilmesi çağrısında" bulunduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, uluslararası topluma "işgalin provokatif uygulamalarına" ve "yerleşimleri genişletme politikasına" son verme çağrısında bulundu.

Ayrıca, BAE'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki "geçici üye" sıfatıyla "Arap İsrail barış sürecinin yeniden canlandırılması için uluslararası dörtlü omisyonunun derhal işler hale getirilmesi çağrısında" bulunduğu kaydedildi.

Umman

Devlet haber ajansının resmi bir açıklamaya dayandırdığı haberine göre, Umman, İsrail ve Filistinlilere azami öz itidal çağrısında bulundu.

Açıklamada, uluslararası toplum ve uluslararası taraflardan "devam eden gerilimi durdurmak ve uluslararası hukuk kurallarına başvurmak için derhal müdahale etmeleri" istendi.

Mısır
İsrail ile 1980 yılında imzalanan barış anlaşması kapsamında normalleşen Mısır, dışişleri bakanlığından devlet haber ajansına aktarılan açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilimin tırmanmasının "ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

Mısır " itidal uygulanması ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmasının önlenmesi" çağrısında bulunuldu.

Fas

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Fas Krallığı, Gazze Şeridi'nde durumun kötüleşmesinden ve askeri harekatın başlamasından duyduğu derin kaygıyı ifade ediyor ve nerede olursa olsun sivillere yönelik saldırıları kınıyor." ifadesine yer verildi.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Ortadoğu Haberleri

Gazze'de Direnişin Büyük Zaferi! /Video
İsmail Kaani: israilin utanç günü
Katar açıkladı! Gazze'de ateşkesin başlayacağı tarih ve saat belli oldu
Siyonistler, Filistinlilerin zeytin ağaçlarını kesti!
İsrail işgali yaralı çocuğa 20 yıl hapis cezası verdi