Yukarıdaki satırlar Atatürk'e 12 yıl geceli gündüzlü hizmet etmiş olan ve daha sonra anılarını 'Atatürk'ün Uşağı İdim' adlı kitapta toplayan Cemal Grande'den başkası değil...
Taraf Gazetesi'nde her Pazar ilgi çekici tarih yazıları kaleme alan Ayşe Hür, yeni yazısında Granda'dan çarpıcı notlar aktardı.
İşte o bölümler:
"Devrin en ünlü rakısı Dimitrokopulo'dan Atatürk her gece yarım kilo içerdi. Mezesi de sadece tuzlu leblebiydi. Ara sıra da fava denen zeytinyağlı, limonlu bakla ezmesi istediği olurdu."
Ve devam eder:
"Evet, bu kadar içki kullanan ve ondan ayrılmaz görünen adam üç ay hiç rakı içmeden durabiliyor."
Granda'nın sözünü ettiği dönemlerden biri 15-20 Ekim 1927 tarihli CHP Kurultayı'nda okuyacağı Büyük Nutku yazdığı günlerdi.
İzmit Milletvekili Süreyya Yiğit'e göre de Mustafa Kemal 1919 yazındaki Erzurum Kongresi sırasında da içkiye ağzını sürmemişti.
SARAYBURNU ÇOŞKUSU
Mustafa Kemal'in rakıya muhabbetini gösteren bir olay 9 Ağustos 1928 gecesi Sarayburnu Parkı'nda yaşanmıştı. Ünlü Arap şarkıcı Cemaliyye'yi dinledikten sonra Mustafa Kemal, elindeki kadehi halka doğru kaldırıp,
"Arkadaşlar, hanımlar, beyler! Şu gördüğünüz içki rakıdır. Bunu vaktiyle padişahlar saraylarda dört duvar ve kafes arasında gizli gizli içerlerdi. Bizse, hepmiz şurada toplu olarak alenen içiyoruz. İşte aziz milletimin önünde ve onun şerefine içiyorum" demiş, bunun üzerine gazinoda kim varsa ayağa fırlamış ve "Yaşa Paşam! Sağol Paşam! Allah seni başımızdan eksik etmesin!" diyerek kadehlerini ona doğru kaldırmışlardı.
Grande'ye göre bu sahne karşısında çok duygulanan Mustafa Kemal coşup epeydir kafasında olan Latin harfli alfabeye geçiş müjdesini halka o gece vermişti.
Grande'nin anılarında içinde içki geçen pek çok hikaye var ancak Grande şunu belirtmeyi de ihmal etmiyor:
"Her gece içtiği halde Atatürk'ün bir kere bile içki yüzünden kendinden geçtiğini, taşkınlıklar yaptığını görmedik, duymadım. Aksini iddia edenler varsa, bunların yaptıkları düpedüz dedikodudan başka bir şey değildir..."
Taraf Gazetesi / AYŞE HÜR