Avrupalı Sosyalist liderler bir defa daha kardeş partileri CHP ile ters düşerek AK Parti-MHP'nin üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırma teşebbüsüne destek verdi.
Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin iki başkan yardımcısı, başörtüsü yasağının üniversitelerde kaldırılması gerektiğini ve böylesi bir adımın Türkiye'nin laik yapısına hiçbir zarar vermeyeceğini söyledi. Zaman'a konuşan AP üyeleri Jan Marinus Wiersma ve Hannes Swoboda, başörtüsünün dinî hürriyetler çerçevesinde ele alınması gerektiğini, kanunla başörtüsünün yasaklanmasının zaten yanlış bir adım olduğunu ifade etti. Swoboda, "Bu konuda da kesinlikle Sayın Baykal gibi düşünmüyorum." dedi.
Hollandalı AP üyesi Wiersma, bütün dünyada bir 'manevileşme' süreci yaşandığını, bu dalgaya ABD, İsrail ve birçok ülkede rastlandığını, Türkiye'nin de aynı şekilde bu süreçten geçtiğini belirterek, başörtüsü yasağının üniversitelerde kaldırılması gerektiğini vurguladı. "Bu konuda hiçbir endişem yok. Dinî hürriyetler çerçevesinde başörtüsü üniversitelerde serbest olmalı. Benim ülkem Hollanda'da devlet tarafından desteklenen Hıristiyan okulları var. Başörtüsü yasağının üniversitelerde kaldırılması, Türkiye için hiçbir tehlike üretmez." dedi. Başörtüsü talebini Türkiye'de artan hürriyetlerle irtibatlandıran Wiersma, "Bakın, bu hükümetin başörtüsüne ilişkin yaklaşımı Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlardan daha demokratik. AK Parti ve MHP, Meclis'in büyük bir kısmını kontrol ediyor; zira halkın büyük bir kısmından destek aldılar. Başörtüsü meselesini de demokratik zeminde, Meclis'te ele alıyorlar. Türkiye'yi kuranlar bir gecede kılık-kıyafet devrimi yaptılar." diye konuştu.
Bir başka AP üyesi, Joost Lagendijk ile İslam dünyasındaki demokratikleşme hareketlerine ilişkin kitabı yeni yayınlanan Wiersma, mezkur kitabında Türkiye'yi İslam âlemine örnek gösteriyor. Wiersma, başörtüsünün Türkiye'nin AB sürecini etkileyeceğine dair iddialara da katılmıyor. Fransa gibi ülkelerde meselenin aleyhine kullanılabileceğine işaret eden Sosyalist lider, "AB'nin 27 üyesinin hiçbirisinde üniversitelerde başörtüsü yasağı yok. Avrupa'daki tepkiler sınırlı kalır." dedi.
İnsanların nasıl giyindikleri hiç önemli değil
Sosyalistlerin bir diğer ağır topu Avusturyalı Hannes Swoboda, üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkması ile laikliğin aşınacağına inanmadığını vurgulayarak "Laik bir devlet içinde insanlar başörtüsü takabilirler, dindar olabilirler. Aynen Avrupa'da olduğu gibi. Bu hiçbir şekilde laikliği zedelemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği de yasaklara değil, hür vatandaşlarına bağlı." diye konuştu. Swoboda, bu konuda da CHP lideri Deniz Baykal gibi düşünmediğini izah ederken, "Hükümete sürekli saldırarak siyaset yapılmaz. CHP hiçbir konuda uzlaşmaya yanaşmıyor. Kesinlikle Baykal gibi düşünmüyorum." dedi. NTV'ye konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Pöttering de hoşgörülü oldukları sürece, insanların nasıl giyindiklerinin hiç de önemi olmadığını belirtti. Türkiye'nin kendine has bir laiklik anlayışı olduğunu söyleyen Pöttering, türban konusunda, "Bu konudaki karar Türk Parlamentosu tarafından verilmelidir." ifadesini kullandı.
zaman