Eylül tarihinden itibaren eyaletteki devlet hastanelerinde sünnet, doktorlar gerekli görürse, sağlık nedenleriyle yapılacak. Zorunlu bir sağlık nedenine dayanmayan, bir başka deyimle çocuklarını dini ya da geleneksel nedenlerle sünnet ettirmek isteyenlerin ise özel kliniklere başvurması önerilecek. Bu da çocuğunu sünnet ettirmek isteyenlerin 500'le bin 200 dolar arasında bir ücreti gözden çıkarması anlamına geliyor. Bu rakam Sydney'de ortalama 900 dolar civarında.
Victoria Toplum Hizmetleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, eyaletteki devlet hastanelerinde, sadece sağlık sorunlarını çözümleyen ameliyatlar yapılmasını destekleyecek şekilde değişiklikler yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, Avustralya ve yurt dışındaki birçok tıp kuruluşunun, çoğu durumda sünnetin tıbbi bir nedene dayanmayan operasyon olarak değerlendirildiğine vurgu yapıldı. Bakanlığın internet sitesinde Türkçe'nin yanı sıra değişik dillerde yer alan açıklamada, oğlunu devlet hastanelerinde
sünnet ettirmek isteyenlere şu tavsiyede bulunuldu:
"Kimi zaman sünnetin, örneğin sünnet derisinin aşırı sıkı olması gibi tıbbi nedenler dolayısıyla yapılması gerekmektedir. Doktorunuz oğlunuzun tıbbi nedenler dolayısıyla sünnet edilmesine karar verirse, bu durumda ameliyat bir devlet hastanesinde yapılabilir."
Açıklamada, "Oğlumu tıbbi olmayan nedenlerle sünnet ettirmek istiyorsam ne olacak?" şeklindeki soruya ise şu yanıt verildi:
"Oğlunuzu özel bir hastanede veya özel bir klinikte sünnet ettirebilirsiniz. Özel sağlık sigortanız yoksa, bunun size maliyeti, ameliyatın nerede yapıldığına ve doktorun ne kadar ücret aldığına bağlı olarak, 500'le bin 200 dolar arasında olacaktır. Özel sağlık sigortanız varsa, ameliyatın size maliyetinin ne olacağını sigortanızdan kontrol etmelisiniz. Doktorunuzdan sizi, sünneti özel bir hastanede veya klinikte yapan nitelikli bir doktora havale etmesini isteyin."
Bu arada özel sağlık sigortası olan bir toplum üyesi, çocuğunu kısa bir süre önce sigorta kapsamında özel bir hastanede sünnet ettirdiğini ve maliyetin bin 700 doları bulduğunu, bu paranın 300 dolarını da kendisinin ödemek zorunda kaldığını söyledi.
Bakanlığın açıklamasında, oğullarını sünnet ettiren ailelerin sayısının gün geçtikçe azaldığına da dikkat çekildi ve Avustralya'da erkek çocukların sadece yüzde 10-20'sinin sünnet edildiği bildirildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Victoria Sağlık Bakanı Daniel Andrews de, devlet hastanelerine 1 Eylül'den sonra sünnet için ancak bir hastalık ya da enfeksiyonu önlemek amacıyla başvurulacağını kaydederek, "Sünnet yasasıyla başka acil ameliyatlara harcanmak üzere yılda 2 milyon dolar tasarruf edilmiş olacak. Böylece hastaneler gerçekten ameliyata ihtiyacı olan hastalara verecekleri hizmetlere yoğunlaşmış olacaklar" dedi.
Bakanlığın ameliyatlar konusundaki danışmanlık komitesi başkanı Prof Michael Grigg ise, vergi mükelleflerinin parasının rutin sünnete harcanmasının yanlış olduğunu savundu. Grigg, "Sağlığa harcanan para dikkatli harcanmalı ve maksimum sayıda kişi yararlanmalı" diye konuştu.
Sünneti kısıtlayan yasa daha önce NSW, Batı Avustralya ve Tasmania eyaletlerinde uygulanmaya başlanmıştı. Bu arada Victoria'da 2005-2006 döneminde 2 bin 200 sünnet yapıldığı belirtildi.
Bugüne kadarki uygulamada aileler, çocuklarını bir devlet hastanesine başvurarak veya aile doktorunun gönderdiği bir klinikte cüzi bir ücret karşılığı sünnet ettirebiliyordu. Medicare kapsamındaki bu uygulamada ailelerin 6 aylıktan küçük çocuklar için ödediği ücret 41 dolar 10 sent, 6 aylıktan büyük ve 10 yaşına kadar çocuklar için ödediği ücret 95 dolar 55 sent, 10 ve daha yukarı yaştaki çocuklar için ödediği ücret ise 164 dolar 5 sentti. Ücretin diğer bölümü Medicare tarafından karşılanıyordu. Yeni
uygulamayla sünnet, Medicare kapsamından bazı özel durumlar dışında tamamen çıkarıldı.
Bu arada Victoria Parlamentosu'nun İşçi Partili Türk kökenli üyeleri Hamdi Eren ve Adem Somyürek yeni kararın kendilerini üzdüğünü söyledi. Hamdi Eren, bundan dar gelirli ve birden fazla erkek çocuğu olan Müslüman ailelerin olumsuz etkileneceğini belirterek, "Bu haftaki parlamento oturumunda Sağlık Bakanı ve Başbakan'a kararla ilgili üzüntülerimi ileteceğim" dedi.
Adem Somyürek de, sünnetin Müslümanlar için vazgeçilmez bir uygulama olduğunu belirterek, "Bakanlığın ve Başbakan Brumby'nin bu konuyu dikkate almasına çaba göstereceğim" diye konuştu.