Bilim dünyası ve amatör gökbilimciler nadir bir güne hazırlanıyor. Kuzey Amerika'da 14 Nisan gecesi başlayacak kozmik hareketlilikte ilk olarak Mars, Dünya ve Güneş aynı hizaya gelecek. Bu 26 ayda bir yaşanıyor.
15 Nisan'da ise TSİ 05.00'da, Mars ile Dünya arasındaki mesafe 92 milyon kilometreye inecek. Normalden 10 kat daha parlak görünecek olan Mars'ın yüzeyi, yerdeki teleskoplarla hiç olmadığı kadar net gözlemlenebilecek. Hatta amatör gözlemciler bile Kızıl Gezegen'in yüzeyini inceleme şansı yakalayacak.
Mars'ın gökyüzünde devleşmesinden yaklaşık dört saat sonra, TSİ 09.00 sularında Ay tutulması başlayacak. 3.5 saat sürmesi beklenen tutulmada Dünya'nın gölgesinde kalacak olan Ay, gökyüzünde kırmızı bir çanak gibi belirecek.
Her iki kozmik olay, Slooh teleskobu veya Virtual Telescope Project web sitesinden canlı takip edilebilecek.
Slooh teleskobunda görevli gökbilimci Bob Berman, 'Mars'ın Başak (Virgo) takımyıldızında Spica yıldızının yanında belireceğini ve gökyüzünde turuncu-mavi renkte görüneceğini' belirtti.
NASA 14 Nisan'da SpaceX firmasının Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderilmesi planlanan kargonun ertelenebileceğini açıkladı. Uzay istasyonunda görevli astronot ve kozmonotlar, yedek bilgisayarda meydana gelen teknik arıza nedeniyle planlarda yer almayan bir uzay yürüyüşü gerçekleştirmek zorunda kalacak.