Doğan Yayın Holding, ihtiyati haciz süreci ile ilgili olarak, Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde ihtiyati tedbir uygulanmasına başlandığını açıkladı.
Doğan Yayın Holding'den Borsa'ya yapılan açıklamada, vergi yasalarına göre bir şirketin vergi borcu nedeniyle ortaklarının, iştiraklerinin ve bağlı şirketlerinin sorumlu tutulmasının mümkün olmadığı, sadece Doğan Yayın'a ait bazı iştirak hisseleri üzerinde "ihtiyati tedbir" uygulanmasına başlandığını bildirdi. Doğan Yayın Holding açıklamasında, Doğan Yayın ile ilgili mal varlığı araştırmasının sürdüğü hatırlatılarak, şöyle denildi.
HACİZİ DOĞRULADI
Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Doğan Yayın Holding'e ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/ yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde 'ihtiyati tedbir' uygulanmasına başlanmıştır" denildi. Buna göre; Doğan Yayın iştiraklerinden Hürriyet Gazetecilik'in sermayesinin yüzde 66.56'sını, Doğan Gazetecilik'in sermayesinin 70.76'sını ve Doğan Burda'nın sermayesinin yüzde 44.89'unu temsil eden Doğan Yayın'a ait hisselerin bir başka kişiye devri mevcut durum itibariyle kısıtlandı.
Doğan Yayın'ın bir diğer açıklamasında ise Doğan TV Holding'in sermayesinin yüzde 45.40'ını temsil eden hisse senetlerinin Halkalı Vergi Dairesi tarafından "haciz tutanağı" düzenlenmek suretiyle teslim alındığı hatırlatılarak, "Teslim edilen bu hisse senetlerinin değeri, teminata verilen taşınmaz dahil toplam 1.09 milyar TL olup, toplam olarak 914.82 milyon TL olarak bildirilen kamu alacağını yüzde 19 fazlasıyla karşılayacak tutardadır. Doğan TV Holding hisse senetlerinin vergi dairesince kabul edilmediği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
HİSSELERİ İŞLEME AÇILDI
Hacizle ilgili basında yer alan haberlerden sonra Doğan Grubu'na ait halka açık şirketlerin hisseleri, şirketten açıklama istendiği için İMKB tarafından dün sabah geçici olarak işleme kapatıldı ve açıklamaların ardından açıldı. Grubun hisseleri değer yitirdi.
Doğan: Diğer şirketlere ve varlıklara tedbir olmaz
Doğan Yayın Holding'den yapılan açıklamada, iştirakleri, ortakları ve Doğan Grubu'na bağlı diğer şirketler hakkında söz konusu vergi borcu sebebiyle herhangi bir işlem başlatılmasının hukuken mümkün olmadığı savunuldu. Doğan Yayın'ın ana ortağı Doğan Holding'den İMKB'ye yapılan açıklamada da, Doğan Yayın Holding'le ilgili yürütülen haciz işlemlerinin şirket nezdinde olduğu belirtilerek, "Şirketimizin bankalardaki varlığı ve gayrimenkulleri üzerinde herhangi bir tedbir konulması veya işlem yapılması söz konusu değildir" denildi.
'Haciz borç tahsil edilene kadar sürer'
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Doğan Yayın Holding için ihtiyati tedbir uygulanmasına neden olan teminat işleminde markanın mevzuat açısından menkul mal sayılmayacağını bildirdi. Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Holding'in 914 milyon TL'lik vergi borcu ve cezasıyla ilgili yaptığı açıklamada, teminatın geçerli olmadığı durumlarda vergi dairesince ihtiyati haciz kararı alındığını kaydetti. Maliye Bakanlığı yetkilililerinin değerlendirmesine göre, ilgili gerçek ya da tüzel kişinin bütün mal varlıkları araştırılıyor ve haciz işleminde bulunuluyor.
Haciz işlemi vergi borcunun tamamı tahsil edilinceye kadar devam ediyor. Bu süreçte teminat mektubu verilirse bütün işlemler mektubun verilmesiyle birlikte sona erdiriliyor.
Bakanlar Kurulu kararı gerek
Maliye Bakanlığı yetkilileri, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre, 'para, süresiz teminat mektubu, devlet iç borçlanma senetleri, hüküm belli edilecek milli esham ve tahvilat (Türk firmaları tarafından çıkarılan hisse senedi ve tahvil) ile menkul ve gayrimenkul malların' teminat olarak kabul edildiğine dikkat çektiler.
Hisselerin teminat kabul edilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini vurgulayan bakanlık yetkilileri, teminat olarak gösterilen 'marka'nın da mevzuat açısından menkul mal değil, sadece bir hak olarak görüldüğünü bildirdi.
Grubun amiral gemisi de karardan etkilendi
Doğan Yayın Holding'in iştirak hisselerindeki tedbir kararından, grubun amiral gemisi Hürriyet'in yanı sıra, Milliyet, Posta, Radikal, Fanatik. Referans gazeteleri ile aralarında Tempo, Ekonomist, Capital'in de bulunduğu şu yayın kuruluşları etkileniyor:
- Doğan Burda: Evim, İstanbul Life, Formsante, Seninle, Tempo, Capital, Ekonomist, Chip, Hey Girl, Blue Jean, Elle Decor, Level, PC Net, Diyet-Sağlıklı Yaşam, Haftasonu, Yacht, elele, Lezzet, Maison Française, Evim.
- Doğan Gazetecilik: Milliyet, Posta, Radikal, Fanatik.
- Hürrriyet Gazetecilik: Hürriyet, Hürriyet USA, Referans.
SABAH