AYM"ye 337 kabul

Önceki gün yaşanan firelerin ardından dün Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren madde 337 kabul oyuna karşılık 69 ret oyu ile beklenenin aksine Genel Kurul’dan geçti.

17. maddeye 337 kabul oyu
Ergenekon planı tutmadı

Anayasa Mahkemesi'nin yapısını yeniden düzenleyen ve Anayasa değişiklik paketinin üç temel ayağından birini teşkil eden 17. madde, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada kabul edildi. Yapılan gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda 337 kabul oyu çıkarken, 69 ret, 1 çekimser, 3 de boş çıktı. İlk turda aynı maddeye 331 kabul oyu çıkmıştı.
Meclis Genel Kurulu'nda söz konusu maddenin görüşülmesine saat 20.50'de başlandı. Paketin tamamının kaderini ilgilendiren 17. maddenin oylaması sürerken nefesler tutuldu. 17. maddenin birinci turdaki gizli olmasına 407 milletvekili katılmıştı. Oylamada 331 kabul, 72 ret oyu kullanılmış, 2 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayılmıştı.
28 ŞUBAT FİNANSÖRLERİ MECLİS'TE KULİS YAPTI
28 Şubat döneminde kurulan "beşli çete"nin en önemli üyesi TÜSİAD'ın o dönemki başkanı olan Anadolu ve Efes Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, dün gün boyunca Meclis'te kulis yaptı. Muhalefet kulisinde ayrıca önceki gün ve dün Doğan Medya Grubu'ndan yetkililer de vardı. Ahmet Hakan Coşkun da gün boyunca yine muhalefet kulisinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile uzun uzun sohbet etti.
17. MADDE NE GETİRİYOR?
Teklifin 17. maddesiyle, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor. Buna göre, hâlâ 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulu'nun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askerî Yargıtay, 1 üyeyi Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nce gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi Raportörleri arasından seçecek. Teklifte, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek. Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay Genel Kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak.

 

vakit

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım