Ayrılık "Aşkta ve Savaşta Filistin", dizi dünyasına bakıştaki ezberleri bozacak.
Siyasi Danışman: Hakan Albayrak
Siyasi danışmanlığını Yeni Şafak yazarı Hakan Albayrak'ın yaptığı Ayrılık, dizisinin Filistin'i konu alan bölümlerinin ilki, Salı günü saat 19:55'te TRT1 ekranlarında, izleyicisiyle buluştu.
Yönetmenliğini Onur TAN'ın yaptığı dizinin başrollerinde Erdal BİLİNGEN, Türkü HAZER, Emir BENDERLİOĞLU, Tuvana TÜRKAY, Tamer LEVENT, Sema AYBARS, Semih SERGEN, Almeda ABAZZİ, Zafer KAYAOKAY yer alıyor. Çağla Prodüksiyon'un yapımcılığında hayata geçirilen AYRILIK'ın genel proje danışmanlığını şair, yazar, yayıncı Dr. Lütfü ŞAHSUVAROĞLU yapmaktadır.
Çağla Prodüksiyon'un yapımcılığında hayata geçirilen Ayrılık"ın müzikleri Gökhan Kırdar tarafından yapılmaktadır.
Filistin'deki Zulüm ve Direniş
Filistin'i, Filistinli çocukları kısaca Filistin'i Filistinliyi, İsrail'in Filistin'e yaptığı zulmü, Filistin halkının direnişin ilk kez Türkiye'de dizi ortamında yayınlayacak yapım olması sebebiyle dikkatleri üzerine çekti.
Ayrılık, dünyanın kanayan bir yarası olan Filistin topraklarında yaşananları ekranlara getiriyor. Dizinin çekimleri Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve fanatik Yahudilerin işgal altında bulunan Burak duvarında gerçekleştirildi.
Dizi, Ortadoğu'nun en acılı coğrafyasında herkesin gözü önünde ve kuşaklar boyu devam eden trajediyi bütün boyutları ile canlandırırken, hikâyenin merkezinde Filistin sorunu benzeri ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan kavgaların mutlak çözümünün yeryüzüne sevgi, merhamet ve barışın hâkim olması ile gerçekleşebileceği vurgusunu yapıyor.
1948 yılında işgal edilen Filistin topraklarında yaşayan halkın, özellikle kadın ve çocukların acı hikâyelerini beyazcama aktarıyor.
Yeni bölümlerinde, özellikle bir toplumun en duyarlı bölümünü oluşturan kadınların gözünden yürek yaralarını, çocuklarını kaybetmenin sarsıntısını, eş ve sevgililerini kaybetme korkusunu, zengin oyuncu kadrosuyla ve etkili bir dille işliyor.
AYRILIK "AŞKTA VE SAVAŞTA FİLİSTİN"
AYRILIK "Aşkta ve Savaşta Filistin"in birinci bölümünde babasını, yeni doğan çocuğunu ve eşini kaybeden Rıdvan'ın Filistin direniş saflarında yerini alışını konu ediyor.
Portakal ağaçları ülkesinde doğumla ölüm öyle iç içedir ki her ölüme yakılan ağıt aynı zamanda doğan çocuğunda ninnisi olur. Müjde veren güler yüzlü anlamındadır Beşir kulluk vazifesini yapmak için düşer Kabe yollarına yanında hayat arkadaşı İntizar'la belki de çektikleri bunca acıyı bir an olsun unutarak Yaradan'a son vazifesini yerine getirecektir. Mutluluk denilen ve unutulmuş olan duyguyu doğacak torunu için dileyecektir. Bilir ki Filistin ülkesinde yaşlanarak ölmek az sayıda insana nasip olur artık. Kapılar, gardiyanlar çoktur büyük Filistin hapishanesinde. Birinde tutulmazsanız, elbet bir diğerinde tutulursunuz"
Dünyaya gelecek çocuğunun telaşındadır Rıdvan. Diğer yandan yasaklanmış bir gazete kanla sulamak için toprakları yeterli bir bahane olacaktır cellada" Meryem'i yetiştirmek için çırpınır. Çırpınırda çaresizlik kadar insanın içini acıtan, laneti ta ciğerden okutan başka bir şey var mıdır? Zalim tutmuştur her köşe başını. Öldürmek ki onların çürümüş ruhlarını besler. Bundandır ki Meryem'de bütün Filistinli kadınlar gibi acıya gebedir. Acıya da dayanır insan, alışır da bir meleğin kalbinden sızan kan, damla damla gelir oturursa anasının yüreğine, işte o yürek, o ana iflah olmaz artık" İflah olmaz Meryem"
Hep beklediği mevkidedir artık Eytan. Artık silah onda tetik onda emir ondadır. İnsaf ve merhamet ise boşlukta savrulur gider. Acı artık nefes alıp vermeyle orantılıdır portakal ülkesinde" Eytan başlamıştır artık, durmayacaktır"
Anasına babasına sarılmak için koşar Kevser, tutsak edilmiş yurduna. Yeni doğan yeğenini koklamak için koşar. Ne var ki ölüm gelip baş koltuğa kurulmuştur evlerinde. Kevser bile ilaç olamaz bu yaraya" Artık bütün acılarını kalbine gömer Rıdvan. Gömer de çalar Filistin yurdunun, kahraman savaşçılarının kapısını. Çünkü artık intikam vaktidir.
Umuda Söylenen Türküdür "Ayrılık"
AYRILIK DİZİSİNDEKİ OYUNCULAR
Abdullah: Semih Sergen
Iğdırlı. Mescid-i Aksa'nın önünde nöbet tutan Iğdırlı Hasan Onbaşı'nın oğludur. Yaşı ilerlemiş olmasına rağmen oldukça heybetli bir görünüme sahip. Babası, Osmanlı İmparatorluğu Kudüs'ten çekilirken Mescid-i Aksa'nın yağmalanmaması için bırakılan Artçı Bölüğü'ndendir. Abdullah'ta babası gibi vatanına milletine bağlı bir asker olmuştur. Bugün Mescid-i Aksa'nın önünde tıpkı babası gibi dimdik durmaktadır. Etrafındakiler ona deli gibi bakmaktadır. Abdullah bu görüntüsünün ardında, Filistin, Türkiye ve Müslümanlar için istihbarat toplamaktadır.
İntizar: Sema Aybars
Kevser ve Rıdvan'ın annesidir. Filistinli. Beşir'in ikinci eşi olarak haneye girmiştir. Anne ve babası Siyonistler'in yaktığı köylerden birinde can vermiştir. Savaşın izin verdiği kadar Beşir ile mutluluğu yaşar. İlk intifada çocuklarından birini
Beşir: Tamer Levent
Kevser ve Rıdvan'ın babasıdır. Filistinli. İlk intifada da Batı Şeria'da karısı ve beş oğluyla birlikte yaşam mücadelesi veren Beşir, buradaki çatışmalarda üç oğlunu kaybeder. Bundan uzunca bir zaman sonra kızı Kevser doğar. Beşir bundan sonraki yaşamını evde geçirir. İlk torunu için heyecanlıdır. Dünya işlerinden elini çekmiş, ibadet etmektedir.
Jakop: Zafer Kayaokay
Mina'nın babasıdır. İsrail Ordusu'nda üst düzey yetkilidir. Siyonist bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Eğitimi Arap düşmanlığı ve katı Siyonist kurallar üzerine kurulmuştur. 19 yaşındayken Mısırlı bir savaş esirinin boğazını keserek öldürmesi yüzünden bütün İsrail ordusunda vahşiliği ile ün kazanmıştır. İstihbaratta gösterdiği başarı ve radikal Yahudiler'den aldığı destekle kısa sürede ordu ve istihbarat içinde söz sahibi olmuştur. Birçok istihbarat örgütüyle ilişkileri bulunmakta ve uluslar arası silah ticaretinde önemli rol oynamaktadır. Filistinlilere dönük operasyonların hemen hemen hepsinde parmağı vardır" Karısını yaklaşık beş yıl önce kanserden kaybetmiştir. Oğlu Solomon, Amerika'da yaşamaktadır" Bu yüzden varı yoğu kızı Mina ve damadı Eytan'dır.
isra haber