Karabağ bölgesinde ve Azerbaycan - Ermenistan sınırında yaşanan silahlı çatışmalar aniden artmaya başladı. Cephe bölgesinden gelen son haberlere göre Azerbaycan ordusu Karabağ'da taarruza geçti. İşgal altındaki Füzuli ilçesinin iki, Ağdam ilçesinin ise bir köyünün işgalden kurtarıldığına dair iddialar var..
Henüz askeri yetkililer tarafından doğrulanmayan iddialara göre taarruz, Azeri özel askeri timleri tarafından gerçekleştirildi. Taarruz sırasında 11 Ermeni askerinin öldürüldüğü ve bir Azeri askerinin mayın patlaması sonucu hayatını kaybettiği bildiriliyor. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Milli Güvenlik Kurulu'nun olağanüstü toplantı yapmasına karar verdi. Toplantıda savaş bölgesinde yaşanan olayların acil bir şekilde masaya yatırılması bekleniyor. İddialara göre Güvenlik Kurulu toplantısında savaş ilan edilmesi konusu da tartışmaya açılacak. Azeri iktidarı içerisindeki etkili grupların savaşı başlatması için İlham Aliyev'e baskı yaptığı öne sürülüyor. Milli Güvenlik Kurulunun toplantısına devlet başkanı İlham Aliyev'in yanı sıra milli meclis başkanı, başbakan, devlet başkanlık birimi başkanı, dış ilişkiler birimi devlet danışmanı, askeri ilişkiler birimi devlet danışmanı, başsavcı, dışişleri bakanı, savunma bakanı, milli güvenlik bakanı ve içişleri bakanı da katılacak.
Savaş bölgesinden gelen haberlere göre Azeri askerler Ermenistan'ın cephenin tamamında taarruza geçmesine karşılık olarak Terter ilçesinde de saldırılar düzenledi. Saldırılar sırasında Ermeni ordusunun 40 askerinin öldürüldüğü, Azerbaycan tarafının ise kayıp vermediği bildirildi. Bu arada daha önce beş Azeri askerin öldüğü Gazah bölgesinde de Azerbaycan askeri istihbarat temsilcilerinin özel operasyonu sonucunda 11 Ermeni askerinin öldürüldüğü ve bir askerin de rehin alındığı öne sürüldü. Son günlerde yaşanan çatışmalar sırasında Ermenistan ordusunun 50'nin üzerinde kayıp verdiği ifade ediliyor.
CLİNTON'UN BÖLGE ZİYARETİ
Hatırlanacağı üzere taraflar arasındaki son çatışmalar ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Güney Kafkasya başkentlerini ziyareti sırasında gerçekleşti ve hala devam ediyor. İddialara göre Kremlin Sarayı, ABD'nin bölgeye müdahalesini önlemek maksadıyla çatışmaların başlatılmasına dair talimat verdi. Talimatı uygulayan Ermenilere Azerbaycan yetkilileri sert bir şekilde tepki gösterdi. Bu tepki hem cephe bölgesinde hem de diplomasi kanalları ile verilmeye başlandı. Azerbaycan silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamada 10 gün içerisinde işgal altındaki toprakların kurtarılabileceği ifade edildi. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ise yaşanan gelişmelerden Azerbaycan'ı sorumlu tutuyor. Sarkisyan'a göre bugün yeni savaşın başlaması Ermenistan'ın çıkarlarına uygun gdeğil. Bu arada Ermenistan'da 60-70 kişilik bir grup gösteri düzenleyerek Azerbaycan ile barış görüşmelerinin durdurulmasını ve savaşın başlatılmasını talep etti.
Azeri basınına yansıyan haberlere göre cephe bölgesinde yaşanan çatışmayı Clinton da endişe ile karşılamış ve Washington yönetimine savaşın başlayabileceğine dair uyarıda bulunmuştu.
Bu arada Rusya'nın Azerbaycan ile sınır bölgesinde "Topol" kıtalararası balistik füzesini denemesi endişe ile karşılandı. Füze denemesi konusunda açıklamanın bir gün sonra yapılması bölge vatandaşları tarafından uzay aracının harekatı olarak yorumlandı. Rus askeri kaynakları Astrahan merkezinde denemenin yapıldığını haber verdi. Füze denemesinin Azerbaycan'ın yanı sıra Afganistan, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerde de gözlemlendiği ifade edildi.
KREMLİN SARAYININ 'SESSİZ' UYARISI
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin başarısız Ağustos operasyonu sonrasında Kremlin sarayının üst düzey yetkilileri daha yüksek sesle tehditler savurmaya başladı. Dönemin devlet başkanı Medvedev ve başbakanı Putin, Azerbaycan'ın da Karabağ'da savaşa başlaması durumunda Rus ordusunun taraf olacağını duyurdu. Ağustos savaşı öncesinde Rusya yetkilileri Karabağ savaşının Ermenistan ile Azerbaycan arasında yapıldığını ve kendilerinin taraf olmalarının söz konusu olmadığını iddia etmekteydi. Ancak Gürcistan'a karşı yapılan başarılı askeri operasyon Medvedev - Putin ikilisinin bu konuda açık politika takip etmesine neden olmuştu. Nitekim son dönemde ABD'nin ve İsrail'in bölgeye girebileceğine dair uyarıların yapılması Kremlin sarayını endişelendiriyor. Rusya Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinden sonra sıranın İran'a geleceğini düşünüyor. ABD ise bölgeye askeri merkez kurabilmek için Dağlık Karabağ bölgesini kullanmayı planlıyor. Karabağ'a gelecek askerler gelecekte İran'a karşı da kullanılabilir. İran'a muhtemel saldırı hazırlığı göz önünde tutulduğu zaman Karabağ'da yaşanan çatışmaların büyümesinin vahim sonuçlar doğurabileceği tahmin ediliyor.
AB: BARIŞÇI YOLLARLA ÇÖZÜLSÜN
Avrupa Birliği'nin Azerbaycan temsilcisi Roland Cobia, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmaların artmasından rahatsızlık duyduğunu ve çatışmalarda verilen kayıplar için üzgün olduğunu söyledi.
Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini belirten Cobia, tarafları masaya oturtmak zorunda olduklarını kaydetti.
Avrupa Birliği temsilcisi, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileklerini iletti.