Babacan: Afrika stratejimiz 'kazan, kazan'

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Afrika'ya ortaklık anlayışıyla yaklaştıklarını ve "kazan kazan" anlayışına dayanan bir ilişki kurmak istediklerini söyledi.

Babacan, 13. Afrika Birliği Dışişleri Bakanları İcra Komitesi toplantısı için gittiği Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yaptığı açıklamada, Afrika'nın, pek çok kültürün, dilin, etnik unsurun yaşadığı, yaklaşık 1 milyar nüfuslu çok geniş bir alan olduğuna ve çok geniş kaynakları bulunduğuna işaret etti.

"Biz Afrika'ya yaklaşırken, hep bir ortaklık anlayışıyla yaklaşıyoruz ve kazan kazan anlayışına dayanan bir ilişki kurmak istiyoruz" diyen Babacan, burada 15 ülkenin bakanlarıyla görüştüğünü belirterek şunları söyledi:

"Afrika Birliği, Türkiye'yi ocak ayında stratejik ortak ilan etti. Çin, Hindistan ve Japonya'dan sonra, Türkiye de Afrika Birliğinin stratejik ortağı. Mayıs ayında Afrika Kalkınma Bankasına da üye oldu. Böylece özellikle Afrika'da iş yapmak isteyen iş adamlarımızın o banka imkanlarından yararlanma imkanı bu şekilde mümkün olabilecek."

Babacan, Afrika'nın son iki yüzyıldır çok zor dönemlerden geçtiğini ve kıta ülkelerinin artık bağımsızlıklarını kazandığını ve demokrasi konusunda farklı ülkelerin farklı açılımlar kazanmış durumda olduğunu ifade etti.

Babacan, görüştüğü bakanların, Türkiye'nin yaptığı reformlardan çok etkilendiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Bizim siyasi, ekonomik reformlarımız, gerçekten dilden dile dolaşıyor. Bakanlara yaptığım konuşmada Türkiye'nin ekonomik göstergelerini, açılımlarını anlattıkça, Türkiye konusunda olumlu bir hava esiyor burada. Türkiye'nin dış ticaret hacmi neredeyse Afrika kıtasının tamamının ticaret hacmiyle mukayese edilebilir rakamlara varmış durumda."

Babacan, bugün Senegal, Cezayir gibi bazı ülkelerin bakanlarıyla görüştüğünü, görüşmelerde bu ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerin her yönünü ele aldıklarını ve ülkelerin liderlerini, özellikle ağustos ayında yapılacak Türkiye-Afrika zirvesine davet ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin ilk kez böyle bir zirve düzenleyeceğini belirten Babacan, "Stratejik ortak olmamızın getirdiği bir sonuç bu. Türkiye'nin kıtadaki görünürlüğü hızla artıyor. TİKA, biliyorsunuz üç ülkede temsilcilik açmış durumda. Ama çok sayıda faaliyet gösteriyor. Projeler geliştiriyor" dedi.

-"GÖRÜŞMELERİN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ FUTBOL"-

Görüşmelerin en önemli gündem maddelerinden birinin de Türkiye A Milli Futbol Takımı olduğunu, yaptığı her ikili görüşmenin başında bakanların, milli takımın başarılarından bahsettiğini kaydeden Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Hepsi elde ettiğimiz sonucun güzelliklerinden bahsediyor. Yine enterasan bir şekilde pek çok bakan, maçlar sırasında kalplerinde hep Türkiye'yi desteklediklerini, Türkiye'nin başarısı için arzulu olduklarını bahsediyorlar. Tabii bu, bizim için bence güzel bir şey. Bu da burada gündem maddemiz oldu."

-AĞUSTOSTAKİ ZİRVEYE YOĞUN İLGİ-

Afrika Birliğinin zirvelerinde, belli zirvelerde kıtayı yaklaşık 15 devlet başkanının temsil etmesi yönünde prensip kararı alınmış olunduğunu belirten Babacan, sadece onları değil, çok sayıda devlet başkanını görmek istediklerini söylediğini bildirdi.

Babacan, Afrika ülkelerinin Türkiye'ye yaklaşımlarının çok önemli olduğunu ve burada çok büyük potansiyel bulunduğunu, pek çok ülkenin tarihinde Türkiye ile ilgili yaşadıkları olumsuz durum bulunmadığını belirtti.

-"TÜRKİYE IRAK'IN HUZURU İSTİYOR"-

Babacan, bir gazetecinin Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerle ilgili sorusuna şu karşılığı verdi:

"PKK ile mücadele konusu çerçevesinde soruyorsanız, PKK ile mücadele, geçen aylardaki askeri operasyonların neticesi olumlu. Türkiye, Irak'ın refahını istiyor, Irak'ın huzurunu istiyor. Bizim Irak ile ilgili bir gizli gündemimiz yok. Politikalarımız çok açık şeffaf. Bizim uyguladığımız bu politikalar, Irak'ın tümünün huzuru için. Irak'ın kuzeyinde terör örgütü var, sorun bu. Bizim üzerinde çalışmakta olduğumuz, mücadele verdiğimiz konu terör konusudur."
Terörle mücadelenin pek çok enstrümanı bulunduğunu belirten Babacan, askeri enstrümanların bu mücadelenin önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Bu mücadelede, Silahlı Kuvvetlerimizin mücadelesi tüm dünyada tescil edilmiştir. Gerek hava operasyonları olsun, gerek kara operasyonları olsun... Teknik-askeri yönden incelendiğinde bütün dünya bunu görüyor" diye konuştu.

Babacan, bir başka gazetecinin, "Irak, Türkiye'nin bu çabalarını nasıl değerlendiriyor" şeklindeki sorusu üzerine, Irak merkezi hükümetiyle askeri konularda işbirliği içinde bulunduklarını ve bu konuda çerçeve anlaşması imzalamak üzerinde olduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakanlar düzeyinde, Irak'la ayrıca üst düzey bir stratejik diyalog mekanizması kuruyoruz. Bizim tarafta Sayın Başbakanımız olacak, Irak tarafında Sayın Maliki olacak. Her iki tarafta da, 3-4 bakan yer alacak. İlişkilerimizin ticari, siyasi, enerjiyle güvenlikle alakalı pek çok boyutunu daha düzenli bir şekilde sisteme oturtmuş olacağız. Irak'la ilgili genel gidişat tedrici olarak olumlu olarak görünüyor. Yani tedrici bir düzelme var güvenlik konusunda. Irak'la ilgili sorunların çözümü, Iraklı farklı grupların bir araya gelmesiyle ve siyaset mekanizması içinde yer almasıyla mümkün. Biz de bu konuda katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bütün gruplarla görüşüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği büyük önem taşıyor. Biz her türlü ilişkimizi daha da ileri götürmek için daha da çalışma göstereceğiz. Üst düzey ziyaretlerin olması bu ilişkilerin doğal parçası."

Dışişleri Bakanı Babacan, bugün öğleden sonra ikili görüşmelerini tamamladıktan sonra akşam saatlerinde Mısır'dan ayrılacak.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım