Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Konuşmasında son dönemlerde dolarda yaşanan hareketliliğe ve Merkez Bankası üzerinden yaşanan tartışmalara değinen Babacan, G-20 çalışmalarından bahsedip, Yeni Anayasa, eğitim ve özgürlükler vurgusu yaptı.
EURO-DOLAR TOTOSU OYNANIYOR
Dolarda son dönemlerde yaşanan artıştan ötürü birilerinin Euro-Dolar totosu oynadığına değinen Babacan, ''Herkes bir rakam söylüyor. Ama şuna inanın ki böyle bir şeyi ne Amerikan Merkez Bankası, ne de Avrupa Merkez Bankası başkanları bilebilir. Ancak beklentilerini dile getirebilirler.'' dedi.
BÜYÜME HIZI DÜŞÜK OLACAK
Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı düşük olduğunu ve böylede devam edeceğini dile getiren Babacan, ''Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş petrol üreten ülkeleri son derece olumsuz etkilerken bizim gibi ithalatçı ülkeleri ise olumlu etkiliyor.'' diye konuştu.
KOBİ'LER İÇİN DÜNYADA İLK
G-20'de KOBİ'lerin sorunlarını ele aldıklarını ve Dünya Ticaret Odası'ndan Dünya KOBİ Forumu kurulmasını istediklerini de aktaran Babacan, ''Yakında imzaları atılacak. Dünyada ilk defa KOBİ'lerin sorunlarını dile getirecek böylesi büyük birlik kurulmuş olacak.'' dedi.
YENİ ANAYASA VURGUSU!
Türkiye 2002 yılından bu yana çok önemli bir dönüşüm yaşadığını ve 2002 yılına göre temel ekonomik göstergelerinin oldukça iyi olduğunu belirten Babacan, önümüzdeki dönem için yeni Anayasa'ya vurgu yaptı.
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER KRİTİK OLACAK
Yeni Anayasa'nın önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olacağının altını çizen Babacan, ''Sıfırdan yazılmış, tertemiz bir Anayasa olacak. Bu Anayasa için kendimize en iyisini referans almalıyız. Tabi bu Anayasa'nın merkezine demokrasi ve özgürlükleri koymalıyız. Önümüzdeki günler o yüzden kritik olacak. Böyle bir şeyin başarılması Türkiye için büyük fırsat olacak. İstikrar önümüzdeki dönemin olmazsa olmazıdır.'' dedi.
HUKUK YOKSA REFAHTA YOK!
Hukukun evrensel normlara dayandırılarak hazırlanması için önümüzdeki dönem çok önemli olduğuna da değinen Babacan, ''Yargının adil ve tarafsız çalışması esasdır. İleri bir ekonomi olmak için hukukun olması şart. Hukuk yoksa o ülke kaosa gider. Hukuk yoksa bir ülke topyekün zenginleşemez. Hukun olmadığı bir ülkede kalkınma ve refah olmaz.'' diye konuştu.
BU KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL
Adalet Bakanı'nın üzerinde çalıştığı bir taslak olduğunu ve bu taslağın son derece güzel bir taslak olduğunu ifade eden Babacan, ''Seçimlerden sonra Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu Yargı reformunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Son yaşadığımız olaylarda 17-25 Aralık operasyonları Türkiye'yi en fazla yaraladığı nokta Yargının ciddi darbe almasıdır. Bu kabul edilebilir ve affedilebilir değil. Doğru neyse mahkemelerimiz onu yapması gerekiyor.'' dedi.
EĞİTİMDE KALİTEYE ÖNEM VERİLMELİ
Eğitim konusunda ise Türkiye'nin sayısal ve niceliksel olarak oldukça iyi olduğuna dikkat çeken Babacan, önümüzdeki dönemde eğitimde kaliteye daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. Babacan, ''Eğitimde reformlar için güzel şeyler çalışıyor arkadaşlar. Daha iyi eğitilmiş nüfusla daha fazla katma değer yaratan bir ülke olacağız.'' dedi.
DÜNYANIN EN İYİ ÜLKESİYİZ!
Ekonomi politikalarını hep güven üzerine inşaa ettiklerini ve Maliye politikaları noktasında bütçe açığı konusunda dünyanın en iyi ülkesi olduğumuzu söyleyen Babacan, yapısal reformlarla ilgili 2018'e kadar 25 adet dönüşüm programı açıkladıklarını aktardı.
KORKACAK BİR ŞEY YOK!
Para Politikalarıyla ilgili belirsizliklerin aşılması gerektiğine de vurgu yapan Babacan, '' Hedeflerii hükümet ile Merkez Bankası beraber koyar. Bu anayasada çok açık bir şekilde var. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı var. Dünyada dalgalanmalarda olsa kendi içimizde doğru durduktan sonra korkacak bir şey yok. Her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olalım.'' dedi.
Kaynak : Haber7